Προστασία της Φέτας, στην αγορά της Κίνας

Η (αναμενόμενη) συμφωνία ΕΕ - Κίνας προστατεύει τη ελληνικότητα του προϊόντος

Η προστασία της φέτας στην κινεζική αγορά περιλαμβάνεται στη νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα, μια συμφωνία η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά κινείται, τουλάχιστον για το εμβληματικό ελληνικό προϊόν, σε θετική κατεύθυνση.

 

Η φέτα είναι ένα από τα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα που τίθενται υπό καθεστώς προστασίας στην κινεζική αγορά στο πλαίσιο της νέας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ και την Κίνα. Αν και το οριστικό κείμενο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, θεωρείται σχεδόν δεδομένο οτι  η συμφωνία θα δίνει μεταβατική περίοδο οκτώ ετών (μεγαλύτερη απ΄ οτι σε άλλες αντίστοιχες συμφωνίες με χώρες άλλων ηπείρων)  κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να  αποσυρθούν από την κινεζική αγορά όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν εκεί και αναφέρονται ως «Φέτα». Πρόκειται για τα προϊόντα  που είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των προστατευόμενων ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μετά την πάροδο των οκτώ ετών δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί προϊόν που να αυτοαποκαλείται φέτα ή να φέρει ελληνικά σύμβολα, αν φυσικά δεν είναι ελληνικό.

Η συγκεκριμένη συμφωνία πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω. Η ένταξη της φέτας και των άλλων αγροτικών προϊόντων της χώρας μας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις στη διμερή συμφωνία Ε.Ε. και Κίνας ήρθε ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε η προηγούμενη Κομισιόν και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ήδη από το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2018. Ακολούθησε δε τις συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΕ με Ν. Αφρική (ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα μας και τη φέτα) και τον Καναδά (Συμφωνία CETA, αρνητική επίσης, σε μικρότερο όμως βαθμό).

Μένει τώρα να διευκρινιστεί τι είδους επιπτώσεις θα έχει η απόφαση της Κίνας σε προϊόντα άλλων χωρών (όχι της Ελλάδας), οι οποίες εξάγουν στην Κίνα προϊόντα που εμπίπτουν στον κατάλογο των προστατευόμενων ευρωπαϊκών νομοθεσιών.

You might also like