Συνεδρίασε το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρώτη συνεδρίαση για την Επενδυτική Επιτροπή του

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 4/12/2019, στην Αθήνα, η 1η συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής του νεοσυσταθέντος «Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης», σε συνέχεια της συγκρότησής της με το αρ. ΦΕΚ 4294/27.11.19, προεδρεύοντος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτα.

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης χαιρέτισε τη συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής, επισημαίνοντας τη σημασία της έγκαιρης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας των επενδυτών και της απρόσκοπτης υλοποίησης των επενδύσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της Επενδυτικής Επιτροπής μεταξύ άλλων αποτέλεσε η έγκριση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που θα εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ως Διαχειριστής του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τις Τράπεζες για συμμετοχή τους σε αυτό.


Με την έγκριση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τις Τράπεζες ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο ενεργοποίησης του Ταμείου Εγγυήσεων που ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, ύψους 80 εκατ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. 


Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την άμεση έκδοση της Πρόσκλησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων προς τις Τράπεζες και την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεών τους, ώστε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο να καταστεί διαθέσιμο στους τελικούς του αποδέκτες, δικαιούχους των μέτρων εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

You might also like