Αντιπαράθεση για τους συνεταιρισμούς

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για τον χαρακτήρα της επικείμενης νομοθεσίας

Η σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δομή, τη σύσταση και το ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην ίδια και την αντιπολίτευση, καθώς η δεύτερη υποστηρίζει οτι στις προθέσεις της πρώτης είναι η ιδιωτικοποίηση ενός θεσμού που προέρχεται από μια άλλη παραγωγική κι εμπορευματική φιλοσοφία. Η κυβέρνηση αντιτείνει οτι επιχειρεί να κάνει τους συνεταιρισμούς λειτουργικούς και πιο ανθεκτικούς στον ανταγωνισμό.

 

Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη στη Γενική Συνέλευση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ,  για συμμετοχή των ιδιωτών, μέχρι ποσοστού 25%, στην κεφαλαιακή θέση των συνεταιρισμών και στη διοίκησή τους, μια θέληση η οποία αναμένεται να περάσεις και στο υπό σύσταση σχέδιο Νόμου που ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός ΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σχετικά.

Ο Πελοποννήσιος πολιτικός ανέφερε οτι “στο Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημοκρατική αρχή των συνεταιρισμών ‘ένα μέλος – μία μερίδα – μία ψήφος’, ανεξάρτητα του όγκου της παραγωγής, διαφοροποιήσαμε τους συνεταιρισμούς από τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Στο Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την αποκατάσταση της ρευστότητας και χρηματοδότησης των οργανώσεων αυτών,  με σεβασμό όμως στην αυτονομία τους, καθιερώσαμε την προαιρετική μερίδα, που δε δίνει όμως περισσότερες ψήφους στη γενική συνέλευση, διαφυλάσσοντας έτσι τον κοινωνικό ρόλο του συνεταιρισμού και τον διαχωρισμό του από τις ανταγωνιστικές κεφαλαιουχικές εταιρείες”. Τα μέλη – επενδυτές με το Νόμο αυτό, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τέτοιες προαιρετικές μερίδες που καθορίζονται στο καταστατικό του κάθε συνεταιρισμού, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Σύμφωνα με τον Στ. Αραχωβίτη, “Αν γίνουν όμως πράξη οι προθέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την άλωσή τους και μάλιστα, γρήγορα, από ιδιώτες επενδυτές, και την μετατροπή των συνεταιρισμών και ιδιαίτερα των υγιών και ακμαίων, σε κεφαλαιουχικές εταιρείες“.

You might also like