Γ. Σαρηγιάνογλου: “Κύριοι καταναλωτές μας, η μεσαία τάξη”

Συζητάμε με τον παραγωγό από την 'Φάρμα Τόψι Αυγά Ελευθέρας Βοσκής' (Θεσ/νίκη)

Το 2013 ο τεχνίτης χρυσοχοΐας  και μεταφορέας Γιώργος Σαρηγιάνογλου και η τεχνολόγος γεωπόνος Βασιλική Σοφιανάκου, αμφότεροι από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ορνιθοτροφική μονάδα. Χωρίς να έχουν εμπειρία στο χώρο της πτηνοτροφίας, χωρίς να διαθέτουν ιδιόκτητη γη ή χώρους εκτροφής και με τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου ενοικίασαν έκταση στο χωριό Τόψι, στο 25ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης- Ευζώνων κι εκεί έστησαν μια μονάδα που φέρει το όνομα της ιστορικής περιοχής: Τόψι Αυγά Ελευθέρας Βοσκής.

 

‘Τόψι’ (‘στρογγυλός τύμβος’ στα τουρκικά): το παλαιό οθωμανικό όνομα του σημερινού χωριού Γέφυρα, στο οποίο γράφτηκε η τελευταία πράξη του Α’  Παγκοσμίου Πολέμου καθώς στο σημείο αυτό, δίπλα στον ποταμό Αξιό, στις 26 Οκτωβρίου 1912, έγινε η παράδοση των κλειδιών της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους διοικητές στους Έλληνες αξιωματικούς, γεγονός που σήμανε και την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Μέσα σε μια πενταετία το ορνιθοτροφείο των Σοφιανάκου- Σαγηγιάνογλου κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική παραγωγή αυγών υψηλής ποιότητας τα οποία διανέμονται  στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κ.ά. Σε μια από τις επισκέψεις του στην Αθήνα ο Γ. Σαρηγιάνογλου μας μίλησε για την πρωτογενή παραγωγή, τη σύγχρονη πτηνοτροφία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα.

Η τεχνολόγος γεωπόνος Βασιλική Σοφιανάκου και ο Γιώργος Σαρηγιάνογλου της μονάδας Τόψι Αυγά Ελευθέρας Βοσκής.

 

Εκ του μηδενός

«Τα κάναμε όλα μόνοι μας, από το κεντρικό οίκημα μέχρι και τις κατασκευές» μας λέει χαμογελώντας ο Γ. Σαρηγιάνογλου . « Είμαστε αυτοδίδακτοι όσον αφορά στη διαδικασία  παραγωγής των αυγών και αποφύγαμε την πάχυνση η οποία απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια. Δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστούμε ισχυρές μονάδες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έτσι, τα ζώα μετά την αναπαραγωγική περίοδό τους, σφάζονται και δίνονται – χαρίζονται θα ήταν η πιο σωστή λέξη- σε φίλους προκειμένου να γευτούν μια πραγματικά θρεπτική-αγνή τροφή».


Στη φάρμα των Γ. Σαρηγιάνογλου και Β. Σοφιανάκου, εκτρέφονται περίπου 1.000 πουλιά.  Συνεργάζονται και με τοπικό πτηνοτροφείο, που εκτρέφει άλλα 1.000, τροφοδοτώντας το με δικό τους σιτηρέσιο.


Η δημιουργία του πτηνοτροφείου δεν ήταν η μόνη δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν οι δύο συνεργάτες- το δίκτυο διανομής είναι πάντα μια πρόκληση για κάθε επαγγελματία. «Στήσαμε το δίκτυο βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις,  ξεκινώντας στη αρχή πόρτα- πόρτα. Δώσαμε έμφαση στη συσκευασία με το βουλοκέρι, ως πρακτική διασφάλισης της ποιότητας και για την αποφυγή  κάθε προσπάθειας παραβίασης ή νόθευσης που θα οδηγούσε και στην καταστροφή της».

Η φάρμα Τόψι, όπου έχει την έδρα της η αυγοπαραγωγός μονάδα του Γιώργου Σαρηγιάνογλου.

 

Η αγορά της Αθήνας ήταν πρόκληση για τη Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία. «Αυτή τη στιγμή το δίκτυό μας στην Αθήνα αριθμεί 17 καταστήματα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται σουπερμάρκετς. Διανέμουμε σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, delicatessen κ.λπ. Αναζητάμε προσεγμένα καταστήματα, έτσι ώστε το προϊόν μας να είναι σωστά τοποθετημένο στο ράφι ώστε να αναδεικνύεται η αξία του.  Οι κύριοι καταναλωτές μας άλλωστε προέρχονται από τη μεσαία τάξη…» σχολιάζει ο συνομιλητής μας. Έχει μάλιστα εμπιστοσύνη στους νέους γονείς καθώς αυτοί είναι πιο ενήμεροι  και ‘ψαγμένοι’ καταναλωτές.


Το κύριο προϊόν τους είναι η συσκευασία των έξι αυγών ( διατίθεται και 10άδα) και όλα τα αυγά είναι κατηγορίας large. Τα αυγά Τόψι πωλούνται 2,70 – 2,80 ευρώ η εξάδα- περίπου 0,45 ευρώ το αυγό.


Ζητάμε από τον Γ. Σαρηγιάνογλου να μας σχολιάσει τις αιτιάσεις συναδέλφων του παραγωγών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μερίδα του κλάδου με τις  ζωοτροφές. «Στο Τόψι τις ζωοτροφές τις ‘φτιάχνουμε’ μόνοι μας. Συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένο μύλο, διαλέγουμε το καλαμπόκι, το σπάει ο μύλος επιτόπου, το παίρνουμε και φεύγουμε. Δημιουργούμε οι ίδιοι  το σιτηρέσιο σε μικρές ποσότητες κάθε εβδομάδα κι ταυτόχρονα το ελέγχουμε – μιλάμε για περίπου δύο τόνους την εβδομάδα» μας εξηγεί ο βορειοελλαδίτης παραγωγός.

Η καθημερινότητα στη μονάδα κυλάει με συνηθισμένη ρουτίνα για τον Γ. Σαρηγιάνογλου ο οποίος όμως κοιμάται κάποια βράδια -λόγω δουλειάς αλλά και λόγω ασφάλειας-  στη μονάδα. «Τα ζώα βγαίνουν καθημερινά έξω, εκτός των βροχερών ημερών κι αυτό για να μην προκληθούν αρρώστιες. Αντιβιοτικά δεν δίνουμε στα κοπάδια- ότι εμφανίζεται στα διαφημιστικά έντυπά μας, αυτό ισχύει και στην πραγματικότητα» μας λέει.

Μια άλλη άποψη (και πρακτική) στην παραγωγή αυγών, στη Φάρμα Τόψι.

 

Ανάπτυξη δικτύου

Ο συνομιλητής μας αναγνωρίζει ότι η σύγχρονη πτηνοτροφία είναι πλέον απολύτως βιομηχανοποιημένη και οι τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει απαλλάσσουν τον παραγωγό από την πολύωρη απασχόληση. Ο ίδιος όμως θα συνεχίσει να παράγει τα αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο. «Αν χρησιμοποιήσεις κλωβοστοιχία τότε, πράγματι, η τεχνολογία κάνει τη διαφορά. Τα αυγά συλλέγονται αυτόματα με ιμάντες, τα ζώα ταΐζονται αυτόματα κ.λπ. Εμείς έχουμε επιλέξει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Δεν θέλουμε να πιέσουμε τα ζώα, προτιμάμε να παράγουμε σε φυσικές συνθήκες. Το πτηνοτροφείο δεν ηλεκτροδοτείται. Για τις ιδιαίτερες ανάγκες μας προμηθευόμαστε ενέργεια από το φωτοβολταϊκό της μονάδας, καθώς προτιμούμε  οικολογικές-πράσινες μορφές ενέργειας».

Αυτή  την περίοδο οι προσπάθειες του Γ. Σαρηγιάνογλου είναι επικεντρωμένες στην ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων, γνωρίζει όμως ότι αυτή θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Τον αποζημιώνει όμως το γεγονός ότι τουλάχιστον στην αγορά της Θεσσαλονίκης η Τόψι είναι μια καταξιωμένη εταιρεία, συνώνυμη  του ποιοτικού αυγού. «Ο κόσμος ανταποκρίνεται, δεν έχουμε παράπονο- η παραγωγή μας όμως είναι ακόμα μικρή και με πολύ κόπο καταφέρνουμε να τροφοδοτούμε τα σημεία πώλησης με τα οποία συνεργαζόμαστε» αναγνωρίζει ο Βορειοελλαδίτης παραγωγός.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με αναφορές στο επιχειρηματικό κλίμα, ζητώντας του να μας υποδείξει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ‘αλαφρώσουν’ την ατμόσφαιρα της  αγοράς. «Το σιτηρέσιο από 13% που ήταν μέχρι πρόσφατα έχει φτάσει το 24% γιατί θεωρείται σκεύασμα κι όχι σπόρος. Επειδή στο μύλο ανακατεύεται με ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, θεωρείται σκεύασμα και η φορολογία του εκτινάχτηκε στα ύψη. Τι να πω άλλο;» μας εκμυστηρεύεται ο Θεσσαλονικιός παραγωγός και συμπληρώνει: «Κάποτε οι μικρές μονάδες ενισχύονταν από το κράτος. Επιθυμούμε να επανέλθουν, ούτως ώστε η Ελληνική Πτηνοτροφία  να εξελιχθεί σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Εθνικής Οικονομίας με προοπτικές.

Συλλογή αυγών με τον …παραδοσιακό τρόπο.

 

Θεσσαλονίκη, μεγάλη φτωχομάνα…

«Η Θεσσαλονίκη περνάει μεγάλη κρίση. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί. Τα καταστήματα παλεύουν να επιβιώσουν. Στην Αθήνα επικρατούν ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά. Στην Μακεδονία η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να επιδίδονται σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης. Σαν παραγωγή η πόλη  της Θεσσαλονίκης έχει ασφαλώς μεγάλες δυνατότητες, αλλά μιλάμε πάντα για μικροπαραγωγούς που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η πόλη είναι ‘φτωχομάνα’-  όπως τη λένε».

You might also like