Με το βλέμμα της μπροστά η συνεταιριστική ΤΡΙΚΚΗ

Νέα προϊόντα και, ίσως, εργοστάσιο οι συνεταιριστές- ο Λ. Μάμαλης στο Dairy News

Το γαλακτοκομικό ‘καμάρι’ του νομού Τρικάλων, η ΤΡΙΚΚΗ μια σπουδαία συνεταιριστική επιχείρηση της χώρας, πλησιάζει τα 60 χρόνια της, με σχέδια για λειτουργία νέου εργοστασίου και με τη σταθερή πεποίθηση ότι μόνο μέσω ενός βιώσιμου συνεταιριστικού κινήματος μπορούν να ελπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας σε ανάπτυξη και οι καταναλωτές σε ποιότητα προϊόντων.

 

Ο Λάζαρος Μάμαλης, διευθυντής Επικοινωνίας του Συνεταιριστικού Ομίλου ΕΑΣ Τρικάλων, στον οποίο ανήκει η  Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη-Βιομηχανία Γάλακτος Τρικάλων-ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε., πιστεύει ακράδαντα ότι οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες αποτελούν μοχλό στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Δεν είναι ο μόνος, είναι όμως από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά τι πάει να πει συνεταιρισμός.

«Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα αναγνωρίζει ότι αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν υπό ίσους όρους ελεύθερου ανταγωνισμού» ανέφερε σε ομιλία του σε παλαιότερο συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ όπου το Dairy News είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει.

Σύμφωνα με τον Λ. Μάμαλη, παρότι η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι έντονα ανταγωνιστική και παρότι οι συνεταιριστικές βιομηχανίες γάλακτος τα τελευταία χρόνια δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξή τους, ωστόσο κατάφεραν να επιβιώσουν και να κατακτήσουν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της εγχώριας αγοράς, πραγματοποιώντας παράλληλα σταθερά βήματα εξαγωγών.

Η ΤΡΙΚΚΗ αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση: από πωλήσεις 16,7 εκατ. ευρώ το 2011 έφτασε στη χρήση του 2016 τα 19,71 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ο τζίρος της υποχώρησε  στα 18,27 εκατ. ευρώ καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 7,34%. Η ΤΡΙΚΚΗ εμφάνισε ζημίες  ύψους 40 χιλ. ευρώ το 2017 έναντι οριακών απωλειών της προηγούμενης χρήσης, ενώ για την χρήση του 2018 τα στοιχεία του ισολογισμού του 2018 δείχνουν κέρδη ύψους 123.000 ευρώ.

Όπως μας ενημέρωσε ο Λ. Μάμαλης η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα μια σειρά επιδορπίων γιαουρτιού για παιδιά, με διάφορες γεύσεις, από  κατσικίσιο γάλα, ενώ έμφαση δίνει η εταιρεία και στα παγωτά, μια ακόμα πτυχή της δραστηριότητάς της που γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο γνωστή. «Έχουμε μπει και στην αγορά του παγωτού! Το 2019 είναι η πρώτη χρονιά και όταν βγήκαμε δεν ήμασταν απολύτως έτοιμοι. Αργήσαμε λίγο, βγήκαμε τέλη Απριλίου αλλά η υποδοχή τους στη Θεσσαλία ήταν ενθουσιώδης. Σκεφτόμαστε να επεκταθούμε στον κλάδο του παγωτού» μας ενημερώνει.

 

Συνεταιριστική επιλογή

Όπως κι άλλες συνεταιριστικές βιομηχανίες, η ΤΡΙΚΚΗ άρχισε να αναπτύσσεται εντατικά από τη στιγμή που αποφάσισε να βγει έξω από τα …Τρίκαλα. Όπως υποστηρίζει ο Λ. Μάμαλης: «Μέχρι πριν μερικά χρόνια, οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες εξαιτίας της έλλειψης πόρων αλλά και ίσως της ατολμίας των διοικήσεών τους λειτουργούσαν σε περιορισμένη κλίμακα κυρίως εντός της γεωγραφικής περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται. Αυτό έχει πλέον διαφοροποιηθεί,  με τις συνεταιριστικές βιομηχανίες να επεκτείνονται στα αστικά κέντρα κατακτώντας μερίδια αγοράς».

Ένθερμος υποστηρικτής του συνεταιριστικού κινήματος ο διευθυντής επικοινωνίας της ΤΡΙΚΚΗ εκτιμάει ότι η ανάπτυξη των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι οι επιθετικές κινήσεις των μεγάλων βιομηχανιών γάλακτος για τη διεύρυνση των μεριδίων τους στην αγορά και η ανάγκη για την παραγωγή φθηνότερων προϊόντων· αρκετές από αυτές οδηγήθηκαν έτσι σε αθρόες εισαγωγές πρώτων υλών.

Αυτό το γεγονός έφερε μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού στις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, πρώτον διότι το γάλα που χρησιμοποιούν είναι αποκλειστικά ελληνικό- είτε από συνεταιρισμένους είτε από συνεργαζόμενους παραγωγούς- και δεύτερον διότι δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητά τους. «Παρότι τα συνεταιριστικά προϊόντα δεν είναι φθηνότερα – είναι ακριβότερα τις περισσότερες φορές- και παρότι υστερούν σε marketing και προβολή, επιλέγονται από ένα συνεχώς διευρυνόμενο καταναλωτικό κοινό. Η ανάπτυξή τους είναι μάλιστα καθοριστική για τη στήριξη της τιμής του παραγωγού» υποστηρίζει ο Λ. Μάμαλης.

Από το 2018 λειτουργεί στο εργοστάσιο της ΤΡΙΚΚΗ  νέα εμφιαλωτική μηχανή δυναμικότητας 6.500 λίτρων/ώρα, στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής κι επέκταση της διανομής εκτός Τρικάλων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν 6,5 εκατ. ευρώ.

 

Με το βλέμμα στους παραγωγούς

Όπως κι άλλοι υπέρμαχοι του συνεταιρισμού, ο Λ. Μάμαλης συνδέει ευθέως την ευμάρεια και την ευρωστία των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών με την υγεία του κτηνοτροφικού κλάδου.  Πιστεύει λοιπόν ότι η απουσία των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, θα έδινε στον ανταγωνισμό την ευκαιρία να πιέσει ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και την αύξηση των εισαγωγών.

«Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου πιέζει για ακόμα χαμηλότερες τιμές» υποστηρίζει ο Λ. Μάμαλης (αριστερά στη φωτο) και εξηγεί: «γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην υποχρέωσή τους να υποστηρίξουν το μέλλον του παραγωγού μέσα από την τιμή του γάλακτος και την ανάγκη να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο ράφι του σουπερμάρκετ». Σύμφωνα με το στέλεχος της ΤΡΙΚΚΗ, οι συνεταιρισμοί κι οι έλεγχοι των αρχών μπορούν να αποτελέσουν ισχυρές ασπίδες για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών. Με ορισμένες προϋποθέσεις: «Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να έλθουν οι παραγωγοί στις συνεταιριστικές βιομηχανίες διότι σήμερα, λόγω έλλειψης ρευστότητας, οδηγούνται στις μεγάλες βιομηχανίες για άμεσες πληρωμές έστω και σε χαμηλότερες τιμές, διότι αυτές έχουν στη διάθεσή τους ευρεία γκάμα χρηματοδοτικών εργαλείων π.χ. ομολογιακά δάνεια».

Αυτό το διάστημα η ΤΡΙΚΚΗ βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της. Η πρώτη και η σημαντικότερη αφορά τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής μιας και η υφιστάμενη δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις ανάγκες ενώ δημιουργεί προβλήματα και στο αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι ενταγμένη από την εποχή της ίδρυσής της. Όπως μας ενημέρωσε ο Λ. Μάμαλής η μετεγκατάσταση είναι θέληση της διοίκησης, μένει να βρεθεί ο τρόπος υλοποίησής της.

Η μετεγκατάσταση της ΤΡΙΚΚΗ είναι ένα έργο το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα αναγκάσει την εταιρεία να αναζητήσει σε χρηματοδότηση. Αν και το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ακόμα μετέωρο, τα στελέχη της ΤΡΙΚΚΗ αισιοδοξούν ότι θα εξασφαλίσουν τα χρήματα που χρειάζονται. Το έχει ανάγκη η ίδια, το έχει ανάγκη και η ευρύτερη περιοχή αλά και συνολικά η ελληνική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία

Η ΤΡΙΚΚΗ το παλεύει…

2016-17: Υλοποιήθηκε επενδυτικό σχέδιο (Πρόγραμμα Μπαλτατζής) για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής κι επέκταση της διανομής εκτός του αστικού ιστού των Τρικάλων. Ο προϋπολογισμός ήταν 6,5 εκατ. ευρώ. Εγκαταστάθηκε νέα εμφιαλωτική μηχανή δυναμικότητας 6.500 λίτρων την ώρα. Το συγκεκριμένο μοντέλο (CALDI), είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να δείξει η τεχνολογία στον τομέα της εμφιάλωσης γάλακτος, συνδυάζοντας την υψηλή παραγωγική ικανότητα με την απόλυτη διασφάλιση των όρων υγιεινής και προστασίας του ευπαθούς προϊόντος.

2013- 2017: Το αγελαδινό γάλα που επεξεργάστηκε από τα 16.000 τόνους το 2013 έφτασε τους 19.000 τόνους το 2017- η εταιρεία κατέχει ποσοστό περίπου 6% στην εγχώρια αγορά γάλακτος.


Κεντρική φωτογραφία:  Ο Λ. Μάμαλης, διευθυντής Επικοινωνίας του Συνεταιριστικού Ομίλου ΕΑΣ Τρικάλων, στο βήμα του 1ου Συνεδρίου του ΣΑΣΟΕΕ (Αθήνα 2018).

You might also like