Ιδρύθηκε Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Έγιναν υποχωρήσεις και βρέθηκαν οι συσχετισμοί- ισχυρή η Θεσσαλία στο νέο δ.σ.

Την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης, κατά την εμφάνισή του στο πλατό της ΕΡΤ, καλεσμένος στην εκπομπή Δέκα της Όλγας Τρέμη.

 

Το νέο θεσμικό όργανο θα αντιπροσωπεύει την παραγωγή και τη μεταποίηση του κλάδου, με τον ΣΕΒΓΑΠ να έχει όπως αναμενόταν τις περισσότερες έδρες ενώ εκπροσωπούντα και οι φορείς της κτηνοτροφίας. Φαίνεται πως η πλευρά Σαράντη, η οποία επιχείρησε το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει μια νέα Διεπαγγελματική δεν θα έχει άσημαίνοντα ρόλο.

«Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατέστη δυνατό να φτιάξουμε τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας» δήλωσε ο υπουργός και εξήγησε: «Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, είναι οργανώσεις όπου συναντιούνται παραγωγοί, μεταποιητές και βιομηχανία και στόχος τους είναι να προωθήσουν και να υπερασπιστούν το προϊόν τους.  Όπως ξέρετε η φέτα είναι προστατευόμενο, ΠΟΠ προϊόν, κάτι πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς μας. Υπήρχαν χρόνιες διενέξεις κι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν οι διάφορες πλευρές αλλά και να φτιαχτεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. Εμείς νομοθετήσαμε τον Δεκέμβριο, βγήκε η Υπουργική Απόφαση τον ίδιο μήνα και σήμερα έγινε μια ευρύτατη συνάντηση όπου παραγωγοί και βιομηχανία γάλακτος βρήκαν τον τρόπο να αρχίσουν να εργάζονται συλλογικά για την υπεράσπιση του προϊόντος».


Τέσσερις έδρες θα έχει ο ΣΕΒΓΑΠ, από μια έδρα οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας με τον ΟΔΙΠΑΦ (κοινή), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Η γενική συνέλευση του νέου οργάνου θα είναι διευρυμένη καθώς θα συμμετέχουν 33 αντιπρόσωποι.  


Έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν προσκλήσεως του μ. Βορίδη, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Φέτας και η οποία διήρκεσε 7 και πλέον ώρες, επήλθε συμφωνία η οποία επιλύει ένα κρίσιμο ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο επί σειρά πολλών ετών.

Υπήρξε σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και συμφωνήθηκε από κοινού να συσταθεί ένα ενιαίο καταστατικό με το οποίο επιλύονται όλα τα ζητήματα που έθεταν, μέχρι σήμερα, προσκόμματα στη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε η κατάθεση κοινού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η απόσυρση κάθε σχετικού φακέλου που έχει κατατεθεί σε πρότερο χρόνο και εκκρεμεί, καθώς επίσης και η παραίτηση όσων εκ των υπογραφόντων έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και από τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν επιπλέον η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Κώστας Σκρέκας. 

You might also like