Εργαστήριο για την Αγροτική Καινοτομία στην Ελλάδα στις 18/1

Από το Skywalker και τις εκδόσεις Στέντορας με τον Δημ. Μιχαηλίδη

Το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στις 12.30, στο Athens Center for Entrepreneurship & Innovation – ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κεφαλληνίας 46 (2ος όροφος), στο πλαίσιο του «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι Φορείς που την στηρίζουν» οργανώνεται από το Skywalker και τις εκδόσεις Στέντορας εργαστήριο για την «Αγροτική Καινοτομία στην Ελλάδα» με υπεύθυνη την Γ. Κωνσταντίνου και συντονιστή τον Δημ. Μιχαηλίδη.

 

Στο επίκεντρο του εργαστηρίου θα τεθεί η οικο-καινοτομία καθώς αυτή βοηθά την Ευρώπη στη βελτιστοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της και παράλληλα στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η μείωση της βιοποικιλότητας, με την υποστήριξη νέων διεργασιών, τεχνολογιών και υπηρεσιών που καθιστούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον,.

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η τεχνολογία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία. Απαιτούνται βαθιές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Η τιμή αγοράς πολλών συμβατικών προϊόντων και υπηρεσιών συχνά δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό και κοινωνικό κόστος τους. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και παραγωγοί πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί για μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και υψηλή — όσον αφορά τη χρήση της ενέργειας και των πόρων— απόδοση, με στόχο την προστασία και διατήρηση του πλανήτη.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η μείωση της βιοποικιλότητας. Χρειάζονται νέα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα και τεχνολογίες για να επιτευχθούν σαφή και ουσιαστικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Στην ουσία η οικο-καινοτομία προσπαθεί να επαναφέρει την αγροτική παραγωγή στις διαχρονικές της αξίες, οι οποίες αποκλίνανε με την επίδραση του χρήματος και της αλλοίωσης του αντικειμένου της φύσης, που μοιάζει ότι αρρωστημένα μυαλά προωθούσαν επί χρόνια στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης (1800-2050) προωθώντας το χωράφι ως εργοστάσιο …. Φαίνεται ότι καινοτομία πλέον είναι και το να σκέφτεσαι … «φυσικά» …

You might also like