Σε συνέδριο για τα τρόφιμα, στο Βερολίνο, ο Μάκης Βορίδης

Επαφές με ομολόγους του και με τους Επιτρόπους Γεωργίας και Υγείας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τροφίμων και Γεωργίας υπό τον τίτλο «Τροφή για όλους. Εμπόριο για ασφαλή, ποικίλη και βιώσιμη διατροφή» που διεξήχθη στο Βερολίνο από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη και η 12η Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας.

 

Ο κ. Βορίδης ανέδειξε σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της απάτης στα τρόφιμα, αποδεικνύοντας εκ νέου την ύψιστη σημασία την οποία προσδίδει στην αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Μάλιστα, με αφορμή συζήτηση για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών ο Υπουργός, με παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπογράμμισε ότι οι αυστηροί καλλιεργητικοί όροι και η τήρηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων θα πρέπει να ισχύσουν για όλους. Επιπλέον, ο κ. Βορίδης συνέστησε τα εξής:

  • Οι αγρότες να αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της ενσωμάτωσης της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης 2019/66 στο εθνικό δίκαιο των κρατών – μελών  που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2021 και η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει άμεσα.
  • Την επιβολή της επισήμανσης (labelling) στα τρόφιμα, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων που επιλέγουν, ως μέσο αποτροπής της απάτης στα τρόφιμα και προκειμένου να εκλείψουν έκνομα φαινόμενα όπως ο μιμητισμός (ελληνοποιήσεις).
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη με τη Βουλγάρα ομόλογό του Ντεσισλάβα Τάνεβα

 

Επίσης, ο κ. Βορίδης συνυπέγραψε το Κοινό Ανακοινωθέν των 71 κρατών που συμμετείχαν στη Σύνοδο με το οποίο όλα τα μέρη δεσμεύονται στους στόχους που έχουν τεθεί στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα, στην επίτευξη της καθολικής καταπολέμησης της πείνας μέσω αμοιβαίων συνεργασιών κατόπιν λήψης μίας σειράς μέτρων τα οποία αφορούν:

  • Την προώθηση του εμπορίου για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας
  • Την προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Εμπορίου
  • Την μετατροπή της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων ανεξαιρέτως, σε βιώσιμη και ασφαλή
  • Την ενίσχυση των δίκαιων κανόνων εμπορίου στα αγροτικά προϊόντα

Εξάλλου, ο Υπουργός συμμετείχε στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Προεδρία της Κύπριας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδη. Επιπροσθέτως, ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Βερολίνο είχε διμερείς επαφές με τη Βουλγάρα ομόλογο του, Ντεσισλάβα Τάνεβα στην οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Εξωτερικής Σύγκλισης.

Τέλος, ο Μ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σειρά απόψεων με τον νέο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι καθώς επίσης και με ομολόγους του από όλο τον κόσμο για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Τον Υπουργό συνόδευσε στο Βερολίνο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Δρ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας (κεντρική φωτό).

You might also like