Geert Wilms: «Μελλοντικά το γάλα θα αποκτήσει μεγάλη αξία»

Συνέντευξη με τον σημαντικό Ολλανδό αγροτικό αξιωματούχο

Παράγοντας της ολλανδικής αγροτικής παραγωγής και συνδικαλιστής σε μια χώρα που ο αγροτοσυνδικαλισμός δουλεύει …ρολόι, ο Ολλανδός σύμβουλος παραχώρησε στις Σέρρες, στο περιθώριο του συνεδρίου AgriBusiness Forum 2019  συνέντευξη στο Dairy News. Πολλά τα θέματα που έθιξε κι ενδιαφέρουσες οι απόψεις του για τα τεκταινόμενα στην πρωτογενή παραγωγή.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου 

 

Ο Geert Wilms βρίσκεται πίσω από ορισμένα καινοτόμα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια σε μια από τις μεγαλύτερες σπουδαιότερες αγροτικές περιοχές της Ολλανδίας κι έχει συμβουλεύσει εκατοντάδες γεωργικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκσυγχρονιστούν. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να περάσει αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή σε νέο επίπεδο.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος παρουσίασε αρκετά παραδείγματα ‘έξυπνης’ κτηνοτροφίας χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι απολύτως ψηφιακή ή ρομποτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ‘κινούμενα κοτέτσια’, μικρές εποχούμενες παραγωγικές πτηνοτροφικές μονάδες που δίνουν νέο ύφος και μοναδική αίσθηση στην παραγωγή κοτόπουλων και αυγών στην Ολλανδία. Αλλά και η εμφιάλωση γάλακτος από μια συγκεκριμένη αγελάδα, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει όχι μόνο την περιοχή ή τη φάρμα αλλά ακόμα και το μεμονωμένο ζώο από το οποίο προέρχεται το γάλα που πίνει.

Αμέσως μετά την ομιλία του στο συνέδριο των Σερρών είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο το περιοδικό μας.

Ψηφιακή γεωργία είναι η κύρια τάση στην πρωτογενή παραγωγή της Ολλανδίας. Φωτο: Περιφέρεια Noord – Brabant.

 

Dairy News | Θα ήθελα τη γνώμη σας για την ανάπτυξη που γνωρίζουν τελευταία τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος σε όλο τον κόσμο.

Geert Wilms  | Το φυτικό κρέας έχει έρθει ήδη στη χώρα μου αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι ιδέες που βρίσκονται πίσω από αυτή την διατροφική επιλογή έχουν έρθει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στην Ολλανδία. Τα τελευταία 10 χρόνια αυτή η διατροφική επιλογή αρχίζει να βρίσκει καταναλωτές. Πριν περίπου 12 χρόνια εμφανίστηκε στην Ολλανδία μια σχετική εταιρεία, η ‘Χορτοφαγικός Κρεοπώλης’ (Vegeterian Butcher ). Αυτή η πρωτοβουλία πέρυσι τον Δεκέμβριο εξαγοράστηκε από τη Unilever. Αν μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η Unilever εξαγοράζει μια τέτοια εταιρεία, είναι γιατί βλέπει κάποια αγορά πίσω της. Πριν μερικούς μήνες μια μεγάλη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στην Ολλανδία, η Vion, που κάνει τζίρο 5 δισ. ευρώ, αποφάσισε να αλλάξει προσανατολισμό σε μια από τις θυγατρικές της και να μετατρέψει τις εγκαταστάσεις της σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυτικού κρέατος.

Ποια μπορεί να είναι η επίδραση μιας τέτοιας απόφασης στην κατανάλωση ή την αγορά;

Για τους Ολλανδούς αγρότες ανοίγονται πολλές ευκαιρίες αλλά και για τους κτηνοτρόφους θεωρώ ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες. Το φυτικό κρέας θα πωλείται σε υψηλές τιμές στα σουπερμάρκετ κι αυτό είναι καλό για τους αγρότες που προϊόντα τους χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Όσο για τους κτηνοτρόφους, αυτοί θα πρέπει να  καταφέρουν να εξασφαλίσουν στο μέλλον τα ίδια ή και μεγαλύτερα εισοδήματα από τα ίδια ή και λιγότερα ζώα, αναβαθμίζοντας το προϊόν τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση του κρέατος αυξάνεται, ίσως όχι στην Ευρώπη. Για τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε αυξημένη κατανάλωση, π.χ. στην Κίνα.

Ζευγάρι παραγωγών στο Almkerk του Brabant. Οι αγρότες στην Ολλανδία είναι θετικοί στις αλλαγές και ανοικτοί στην καινοτομία. Φωτογραφία: Περιφέρεια Noord – Brabant.

 

Στην Ελλάδα τελευταία έχουμε αύξηση των φυτικών ‘γαλακτοκομικών’ προϊόντων. Παράλληλα, αμφισβητείται η αξία του γάλακτος από μερίδα ακτιβιστών. Τι γνώμη έχετε;

Υπάρχουν κι αυτοί ασφαλώς στην Ολλανδία. Αξίζει να σας πω ότι η εταιρεία η οποία ξεκίνησε αυτό το κίνημα για το φυτικό κρέας, η Vegeterian Butcher που όπως σας προείπα πωλήθηκε στην Unilever, ανακοίνωσε πρόσφατα οτι σκοπεύει να παράξει γάλα κατευθείαν από επεξεργασία χόρτων! Το φαντάζεστε; Είναι μια πρόκληση…

Είναι δυνατόν να γίνει γάλα από χόρτα;

Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να το κάνουν σε ένα, δύο ή πέντε χρόνια, αλλά κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ξέρετε, προσωπικά, όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τις βλέπω σαν …πρόκληση. Δεν με φοβίζουν. Υπάρχει η δυνατότητα και η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και ο κτηνοτροφικός τομέας να διευκολυνθεί στην προσπάθειά του να αποκτήσουν τα προϊόντα του μεγαλύτερη αξία ενώ θα βελτιωθεί και η έννοια της ευζωίας στην κτηνοτροφία. Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί;

Τι θέλετε να πείτε;

Μπορεί αύριο μεθαύριο, δεν ξέρω πότε, το γάλα να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία. Μπορεί κάποια στιγμή η τιμή του, ως ένα πολύ ‘ειδικό’ προϊόν διατροφής, να εκτοξευτεί και κάτι τέτοιο θα είναι ευχάριστο για τους κτηνοτρόφους που θα δουν η παραγωγή τους να αποκτάει προστιθέμενη αξία.

Η τεχνολογία και η εφαρμογή καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ολλανδούς παραγωγούς. Φωτογραφία: Περιφέρεια Noord – Brabant

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ

Πολύ ωραία η ιδέα που περιγράψατε στην ομιλία σας, η εμφιάλωση για κάθε μια ξεχωριστή αγελάδα…

Ναι, είναι μια όμορφη ιδέα, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα χάρη στη ρομποτική τεχνολογία. Η εταιρεία Lely και μια ολλανδική φάρμα υλοποιούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την μεμονωμένη εμφιάλωση…

Κάτι σαν private milking

Ναι, κάπως έτσι, σε επίπεδο φάρμας με χρήση πολύ σύγχρονων, ρομποτικών μηχανημάτων. Ξέρεις ποιας αγελάδας το γάλα πίνεις! Αυτό μπορεί μέχρι και να διπλασιάσει την τιμή του γάλακτος και να προσδώσει προστιθέμενη αξία συνολικά στην έννοια ‘φρέσκο γάλα’. Μπορεί να ακουστεί ως απειλή για τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά είναι πολύ καλό συνολικά για την πρωτογενή παραγωγή.


Υπάρχουν ορισμένα ολλανδικά προϊόντα μέσα σε αυτά που θέλει να φορολογήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Νιώθετε κάποια απειλή εσείς;

Δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πάντα φόβοι στο διεθνές εμπόριο το οποίο είναι ευμετάβλητο. Πριν από περίπου 15 χρόνια, η Ολλανδία πέρασε μια σοβαρή κρίση στις εμπορικές σχέσεις της με τη Γερμανία – το 25% των ολλανδικών εξαγωγών οδεύουν στη Γερμανία-  εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Γερμανοί δεν ήθελαν πλέον να τρώνε τις ντομάτες που παρήγαγε η Ολλανδία. Είχαν ισχυριστεί ότι ήταν ‘νερουλιασμένες’, άνοστες. Αυτό ήταν ένα τρομερό καμπανάκι για τους αγρότες των ολλανδικών θερμοκηπίων και σας πληροφορώ ότι η αντίδραση ήταν άμεση: τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε αναπτύξει πάνω από 20 ποικιλίες ντομάτας – μεταξύ αυτών οι γνωστές cherry tomatoes-  οι οποίες είναι πιο γευστικές κι έχουν μεγαλύτερη αξία στη γερμανική αγορά, ενώ πωλούνται πλέον σε όλο τον κόσμο. Δεν θυμάμαι τα ακριβή νούμερα αλλά πριν από μια πενταετία ένα κιλό ντομάτες πωλούνταν περίπου 50 λεπτά και σήμερα ένα κιλό ντοματάκια κάνει 5 ευρώ. Οι αγρότες είναι ευχαριστημένοι, οι καταναλωτές το ίδιο, το περιβάλλον είναι περισσότερο ασφαλές.

Παραείστε αισιόδοξος…

Αυτοί οι φόροι, όπως κάθε εμπόδιο, μπορεί να γεννήσουν την ανάγκη για καινοτομία στην αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή και να δημιουργήσουν προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Είμαστε αισιόδοξοι, βλέπουμε την πραγματικότητα και προσαρμοζόμαστε σε αυτήν.

Geert Wilms

Σπούδασε Φυτοκομία στο Πανεπιστήμιο Wageningen και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ολλανδίας. Εδώ και 20 χρόνια είναι διευθυντής Γεωργικής Καινοτομίας στην Ένωση Παραγωγών Νότιας Ολλανδίας Brabant (LIB) και σύμβουλος στην εταιρεία Royal Haskoning DHV. Το LIB είναι μια σύμπραξη της επαρχίας Noord – Brabant και του αγροτικού οργανισμού παραγωγών ZLTO όπου κάθε χρόνο υποστηρίζουν περισσότερα από 30 καινοτόμα έργα. Ο Geert Wilms ηγείται συνεργασιών σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 15 ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα (Agrispin, Eurodairy, EU-PIG, STRING κ.ά.). Είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια για την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη.

You might also like