Σταύρος Δελεφέρης: “Η μεταποίηση θα μας δώσει αξία”

Συζητάμε στις Σέρρες με τον κτηνοτρόφο & συνδικαλιστή από την Ορεινή

Ο κτηνοτρόφος Σταύρος Δελεφέρης είναι ένας δραστήριος νέος επαγγελματίας του αγροκτηνοτροφικού κλάδου. Συμμετέχει ή συμμετείχε στα  διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών, του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, ενώ μέσω του  Συνεταιρισμού ‘Στρυμών’ Νιγρίτας, προσπαθεί κι αυτός για την ανάδειξη της σερραϊκής φυλής προβάτων. Ασχολείται όμως και με την αγελαδοτροφία, καθώς εκτρέφει πιστοποιημένες αγελάδες της ελληνικής κόκκινης φυλής.

 

Η συζήτησή μας με έναν έμπειρο κτηνοτρόφο (ο ίδιος έχει 70 ζωικές μονάδες) δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Σερρών παρά τη μακρά παράδοση και το ισχυρό ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει η περιοχή. «Θεωρώ ότι το κόστος παραγωγής είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ειδικά όσοι από εμάς ζούμε και παράγουμε σε ορεινές περιοχές του νομού.  Στο χωριό μου, την Ορεινή Σερρών, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, υπάρχουν αρκετά προβλήματα».

Πράγματι, η Ορεινή Σερρών, φημισμένη για τα τυριά της και τους εξαιρετικούς τυροκόμους που έζησαν εκεί περασμένες δεκαετίες, δεν έχει σήμερα ιδιαίτερη τυροκομική παρουσία και ο λόγος είναι ότι οι παλαιότερες γενιές δεν κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν στις νεώτερες την τυροκομική τέχνη. «Δεν μπορέσαμε να ‘κρατήσουμε’ την τυροκομία στον τόπο μας. Τώρα όμως κάνουμε και πάλι κάποιες προσπάθειες» μας ενημερώνει ο Στ. Δελεφέρης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Όπως κι άλλοι συνάδελφοί του συνδικαλιστές ζητάει από την πολιτεία στήριξη προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής. «Θέλουμε να αδειοδοτούμαστε με ταχύτερους ρυθμούς και σε χρόνους που πραγματικά υπάρχει η ανάγκη. Τα προγράμματα που κατά καιρούς βγαίνουν δίνουν πολύ μικρό χρονικό περιθώριο με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην μπορούν οι βγάλουν έγκαιρα τις άδειες- υπήρξαν περιπτώσεις με άδειες που εκδόθηκαν μετά από 4-5 χρόνια» μας πληροφορεί.

Σύμφωνα με τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα πρέπει κάποια πράγματα/ απαιτήσεις που ζητούνται από τους δημόσιους φορείς να έχουν υλοποιηθεί  μέσα σε πέντε χρόνια: π.χ. για έναν κτηνοτρόφο να έχει δημιουργήσει τη σταβλική εγκατάσταση, να έχει βγάλει την άδεια της σταβλικής εγκατάστασης και να είναι έτοιμος, με τις τροφές του, τα μηχανήματά του κ.ά.  για την παραγωγή. «Με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατο να ξεκινήσει κανείς. Τα μικρά ποσά που δίνονται στους νέους για να ξεκινήσουν είναι απλές οικονομικές ‘ενέσεις’ που δεν είναι όμως ικανές να στηρίξουν την πραγματική παραγωγή» σχολιάζει ο κτηνοτρόφος από την Ορεινή.

Ορεινή Σερρών: φημισμένη για τα τυριά της και τους εξαιρετικούς τυροκόμους περασμένων δεκαετιών. Σήμερα χωρίς ιδιαίτερη τυροκομική παρουσία, κάνει και πάλι μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τα προϊόντα της, μέσω της μεταποίησης.

 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΛΥΣΗ

Ο Σταύρος Δελεφέρης θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ορισμένοι συνάδελφοί του κτηνοτρόφοι  προχώρησαν σε μεταποίηση της πρώτης ύλης που παράγουν, ανάλογο δρόμο ακολουθεί κι αυτός μέσω των προγραμμάτων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου. «Προς το παρόν παρουσιάζουμε την κόκκινη φυλή σε διάφορες εκθέσεις και θέλουμε να περάσουμε σε δεύτερο στάδιο. Είμαστε διάσπαρτοι κτηνοτρόφοι σε ορεινούς όγκους του νομού, θέλουμε λοιπόν να συνεργαστούμε για μια κοινή προσπάθεια: να μάθει το κοινό για το κρέας που παράγουμε, να γνωρίσει την υψηλή ποιότητά του, να μπορεί να το αγοράζει άμεσα από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο».


Το ζήτημα των τιμών ταλαιπωρεί και τους Σερραίους κτηνοτρόφους: δεν μπορούν να πουλήσουν κάτω από 4 ευρώ το κιλό το σφάγιο, τιμή που ζητάει η αγορά, ενώ πολλές φορές δεν μπορούν να διαθέσουν εύκολα τα κρέατά τους ούτε στην τοπική αγορά.

«Η παραγωγή μοσχαριού στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 20% της κατανάλωσης» μας λέει ο Στ. Δελεφέρης και εξηγεί: «Από αυτό το ποσοστό στόχος μας είναι περίπου το 10%, σε πανελλαδικό επίπεδο, να αφορά τοπικά ποιοτικά προϊόντα σε τιμές που να απευθύνονται σε καταναλωτές που να μπορούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Ενδεχομένως δεν θα μπορεί να το γευτεί ο καθένας, αλλά όποιος το πληρώσει θα έχει τη ευκαιρία να φάει ένα κρέας πολύ ποιοτικό, ελληνικό, ένα προϊόν με ‘ταυτότητα’».

You might also like