Ξεκίνησαν με φιλοδοξίες τα ‘Καλά Βουνά’ Σερρών

Συνομιλούμε με τον επιχειρηματία Βασίλη Καλαϊτζίδη για το τυροκομικό εγχείρημα

Στο 6ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης έχει την έδρα της η νεοσύστατη τυροκομική εταιρεία ‘Τα Καλά Βουνά’. Αυτή τη στιγμή παράγει στο σύγχρονο τυροκομείο της δύο προϊόντα, κατσικίσιο τυρί και φέτα με αιγοπρόβειο γάλα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα.

 

Η νέα τυροκομική εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Σεπτέμβριο του 2016, κατασκευάζοντας σε πρώτη φάση ένα υπερσύγχρονο τυροκομείο και τα πρώτα της προϊόντα έκαναν την εμφάνισή τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Πίσω από τη νέα αυτή τυροκομική μονάδα, η οποία συνεργάζεται με δίκτυο κτηνοτρόφων στο νομό Σερρών,  βρίσκεται ο επιχειρηματίας Βασίλης Καλαϊτζίδης που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων με την εταιρεία Αγρότοπος (παραγωγή κι εμπορία οσπρίων υπό την επωνυμία Ορυζόμυλοι Αναγέννησης στην Αναγέννηση Σερρών ) και ο επιχειρηματίας Χρήστος Λουπάτατζης.

Το Dairy News ζήτησε από τον Βασίλη Καλαϊτζίδη περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα ξεκινώντας από τη διανομή. «Αυτή τη στιγμή η διανομή των προϊόντων μας έχει τοπικό χαρακτήρα αλλά δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει η αγορά. Μπορεί ο επόμενος στόχος μας να είναι το …εξωτερικό». Σε πρώτη φάση πάντως, η διανομή θα στηριχθεί στο υφιστάμενο δίκτυο του Αγρότοπου,  μιας καταξιωμένης εταιρείας η οποία διακινεί προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα.

Τα δύο προϊόντα της νεοσύστατης εταιρείας ‘Τα Καλά Βουνά’: κατσικίσιο τυρί και φέτα.

 

 

Η εταιρεία ‘Τα Καλά Βουνά’ δεν σκοπεύει το επόμενο διάστημα να εισέλθει στο χώρο του γάλακτος, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή η αγορά στο νομό Σερρών καλύπτεται επαρκώς. «Η πρώτη ουσιαστική σαιζόν τυροκόμησης είναι αυτή που ξεκίνησε, δηλαδή τον Γενάρη του 2020. Θα δούμε τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της προσπάθειας, θα δούμε πως θα κινηθούν τα προϊόντα και με βάση αυτά θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις» μας είπε ο Σερραίος επιχειρηματίας.

Ζητάμε από τον Β. Καλαϊτζίδη να μας δώσει το ‘χαρακτήρα’ του νομού, όσο αφορά την παραγωγή γάλακτος και το κύκλωμα της επεξεργασίας του.  «Το περιβάλλον δεν ήταν ευχάριστο ή ευνοϊκό, ούτε για τους κτηνοτρόφους, ούτε για τις τυροκομικές επιχειρήσεις» μας λέει με ειλικρίνεια κι εξηγεί: « Οι τιμές του γάλακτος ήταν πολύ χαμηλά το προηγούμενο διάστημα  και, από τις συζητήσεις που είχα με τους κτηνοτρόφους του νομού, οι τελευταίοι μου έλεγαν ότι δεν ήταν πια συμφέρουσα η εκμετάλλευση. Πολλά κοπάδια έχουν πωληθεί ή σφαχθεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως οι τιμές είναι καλύτερες. Ακούω μάλιστα ότι το πρόβειο γάλα έχει φτάσει τα 85 λεπτά το λίτρο, ίσως και λίγο παραπάνω. Νομίζω πως σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές, η φετινή είναι σαφώς καλύτερη». Όσο για τον ίδιο, στόχος του είναι: «να δημιουργήσουμε μια παραγωγική μονάδα η οποία να βγάζει ένα πολύ ποιοτικό προϊόν με έντονο τοπικό χαρακτήρα και φυσικά με τοπική πρώτη ύλη».

You might also like