Σέρρες: ‘βασίλισσα’ της γαλακτοπαραγωγής

Οδοιπορικό του Dairy News στον Μακεδονίτικο νομό που δοξάζει το γάλα

Ο νομός Σερρών έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες μέρος μόνο των οποίων έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία της πρωτογενούς παραγωγής. Παρά το γεγονός οτι ο νομός μπορεί να παράξει σχεδόν τα πάντα, σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που τα κουβαλάει η πρωτογενής παραγωγή εδώ και δεκαετίες στις πλάτες της καθώς και νέα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της 10χρονης οικονομικής κρίσης, ταλαιπωρούν αγρότες και κτηνοτρόφους στην πλούσια κατά τα άλλα Μακεδονική γη.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου. Στοιχεία: ΕΛΓΟ- Δήμητρα.

 

Το οδοιπορικό του Dairy News ξεκίνησε με επίσκεψη στην γαλακτοπαραγωγική μονάδα των αδελφών Φιλιππίδη στο Γάζωρο Σερρών, ενώ στο πλαίσιο του AgriBusiness Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2019, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με μια σειρά από παράγοντες της πρωτογενούς παραγωγής του νομού.

Στις Σέρρες δραστηριοποιούνται δύο μεγάλες βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων: η Κρι Κρι  και η ΣΕΡΓΑΛ. Η πρώτη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων της, ενώ το εργοστάσιό της λίγο έξω από την πόλη των Σερρών έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο όπου υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις. Η δεύτερη έχει από χρόνια μετατραπεί σε μια ιδιωτική επιχείρηση η οποία συνεχίζει με επιτυχία την παράδοση που είχε δημιουργήσει η πρώην συνεταιριστική επιχείρηση.

 

Στην πόλη των Σερρών έχει επίσης την έδρα της η τυροκομική εταιρεία Κορυφή. Η δραστηριότητα της οικογένειας Κανακάρη με την γαλακτοκομία ξεκινά το 1930 με τον παππού Ζαφείρη Κανακάρη και συνεχίστηκε από  το 1957  όταν ανεγέρθηκε το εργαστήριο παραδοσιακού γιαουρτιού από τον πατέρα Νικόλαο Κανακάρη. Το 1989 τα αδέρφια Ζαφείρης και Κυριάκος Κανακάρης ιδρύουν την δική τους εταιρία παραγωγής γιαούρτης.

Θα ακολουθήσουν την περίοδο 2000-2010 σημαντικές επενδύσεις σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και σε  μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ το 2013 η Κορυφή μπαίνει στον χώρο της τυροκομίας παράγοντας φέτα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στη λιανική με καταστήματα πώληση των προϊόντων της.

 

Η Τυροκομική Μονάδα Ευγενιάδη είναι ακόμα μια επιχείρηση στο χώρο της παραγωγής που αναπτύσσεται με πολλές προσδοκίες.  Αν και το τυροκομείο λειτουργεί από το 1984, αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται δύο αδέλφια- τυροκόμοι τρίτης γενιάς, ο Αντώνης και η Μαρία Ευγενιάδου, τα οποία με έδρα το χωριό Σκοπιά Σερρών εκτρέφουν περίπου 2.000 αίγες και παράγουν μια σειρά ποιοτικά προϊόντα όπως κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, μυζήθρα από κατσικίσιο τυρόγαλα.

Η γαλακτοκομική και τυροκομική  εταιρεία ‘Αγαπάμε το Κατσικίσιο Γάλα που δημιούργησαν πριν μερικά χρόνια και μέσα στην κρίση ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου και η Κατερίνα Λεπίδα, αλλά και η  νεοσύστατη τυροκομική εταιρεία ‘Τα Καλά Βουνά’ των επιχειρηματιών Βασίλη Καλαϊτζίδη και Χρήστου Λουπάτατζη, έρχονται να προστεθούν, δημιουργώντας μια ισχυρή δύναμη πυρός για την σερραϊκή παραγωγή..

Ο νομός έχει σημαντική γαλακτοκομική και τυροκομική παράδοση με το χωριό Ορεινή Σερρών να αποτελεί παλαιότερες δεκαετίες ένα είδος ‘γενέθλιου τόπου’ της ντόπιας τυροκομίας καθώς εκεί τυροκομούσαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους παραγωγούς του νομού. Δυστυχώς η σημαντική αυτή παράδοση έχει ατονήσει καθώς οι νεώτερες γενιάς δεν ακολούθησαν.

 

Σημαντική προσπάθεια κατά το παρελθόν ήταν η ίδρυση και η (σύντομη) λειτουργία μιας σχολής που θα μπορούσε να αναζωογονήσει την πρωτογενή παραγωγή του νομού. Πρόκειται για την πάλαι ποτέ ένδοξη Γεωργική Σχολή Σερρών η οποία δεν λειτουργεί πλέον.

Ο Δημοσθένης Παπαγεωργίου από την εταιρεία ‘Αγαπάμε το Κατσικίσιο Γάλα’ θυμάται με νοσταλγία την εποχή που η Σχολή λειτουργούσε: « Η Γεωργική Σχολή Σερρών είναι μια πονεμένη ιστορία. Διέθετε εκπληκτικές εγκαταστάσεις που δυστυχώς έχουν απαξιωθεί. Δεν ξέρω αν δύναται πλέον το κράτος να κάνει πάλι κάτι τέτοιο: εγκαταστάσεις πολύ ‘μπροστά’ από την εποχή τους. Τα πράγματα όμως απαξιώθηκαν… Εμείς ξεκινήσαμε πριν από περίπου έξι χρόνια, πήραμε ένα μέρος των εγκαταστάσεων. Θα ήταν ευχής έργον να λειτουργήσει και πάλι, όχι όμως με τη διαχείριση του δημοσίου, όχι όπως τότε που κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα. Σαν Ελλάδα υστερούμε στον τομέα της έρευνας και η Σχολή αυτή θα μπορούσε να είναι ένας τόπος σημαντικός για την έρευνα στην κτηνοτροφία».

 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νομός Σερρών διαθέτει μια στιβαρή κρεατοπαραγωγική δυνατότητα η οποία όμως υπονομεύεται από τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στην αγορά αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα προϊόντα των γειτονιών βαλκανικών χωρών τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα και πωλούνται σε τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Ο κτηνοτρόφος Σταύρος Δελεφέρης, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών του νομού Σερρών συμμετέχει σε μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη της σερραϊκής φυλής προβάτων. Ασχολείται όμως και με την αγελαδοτροφία, καθώς εκτρέφει πιστοποιημένες αγελάδες της ελληνικής κόκκινης φυλής. Ζητήσαμε τη γνώμη του για το πρόβλημα με τις τιμές που επικρατεί (και) στο νομό Σερρών και ιδού η απάντησή του: «Οι τιμές του κρέατος στο νομό Σερρών είναι για το βόειο κρέας από 3,80- 4,20 το κιλό το σφάγιο, ενώ για τα πρόβατα ποικίλει ανά περίοδο. Με 3,5- 4 ευρώ το κιλό το σφάγιο δεν μπορεί να επιβιώσει ο προβατοτρόφος».

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: ΕΚΤΡΟΦΕΣ
Γαλακτοπαραγωγής Προβάτων Αιγών Μικτές αιγοπροβάτων
412 803 288 749

 

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΖΩΑ
Αγελάδες Πρόβατα Αίγες
17.812 228.037 98.719

 


Κεντρική φωτογραφία: η πόλη των Σερρών από την Ακρόπολη/ Wikimedia Commons

You might also like