COVID-19 Effect|  Η EDA  κινητοποιείται για το γάλα

Η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία, σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ζητάει λύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομίας (European Dairy Association- EDA) εξέδωσε στις 23 Μαρτίου ανακοίνωση σχετικά κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ένωση ζητάει να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς έτσι ώστε να παραδίδουν εύκολα τις ποσότητες γάλακτος που παράγουν. Την ίδια στιγμή η Ένωση εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης του γάλακτος καθώς η γαλακτοπαραγωγική περίοδος στην Ευρώπη μπαίνει, ως συνήθως τέτοια εποχή, σε μια πιο παραγωγική φάση.

 

Ο  γενικός γραμματέας της EDA Alexander Anton με αφορμή την ανακοίνωση σχολίασε: «Σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης, ο τομέας της παραγωγής γάλακτος στην Ευρώπη αποδεικνύει την ικανότητά του να αποτελεί αξιόπιστο και σταθερό προμηθευτή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, τόσο εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο ενώ ταυτόχρονα ασκεί και πράξεις κοινωνικής ευθύνης. Διαθέτουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ασφαλή εισκόμιση, επεξεργασία και διανομή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ακόμη και σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις».

«Είμαστε ευγνώμονες για τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη να διατηρήσουν ανοικτές τις γραμμές προμήθειας βασικών αγαθών όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα» σημειώνει ο Alexander Anton. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του, οι εκκλήσεις της βιομηχανίας έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή θετικά αποτελέσματα. «Σε ολόκληρη την Ένωση, λειτουργούν ικανοποιητικά όλες οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. Ακόμη και η περιοχή γαλακτοκομικών προϊόντων που επλήγη από το σεισμό του Ζάγκρεμπ στην Κροατία είναι εν μέρει σε λειτουργία. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι έτοιμα για κατανάλωση εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονη ζήτηση, παρόλο που ο επιχειρησιακός εφοδιασμός της βιομηχανίας -συσκευασίες, μη γαλακτοκομικά συστατικά που χρειάζεται η γαλακτοβιομηχανία, μεταφορές κ.ά.- καθίσταται περιοριστικός παράγοντας αυτό το διάστημα» σημειώνει το στέλεχος της EDA.

Η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία δείχνει να ανταπεξέρχεται στο σοκ των πρώτων ημερών από την επέλαση του κορωνοϊού. Μέχρι τις 23 Μαρτίου που η EDA εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση, το εργατικό δυναμικό του γαλακτοκομικού κλάδου στην Ευρώπη εργαζόταν κανονικά. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης στις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης έχουν βγει από τα συρτάρια και έχουν τεθεί σε εφαρμογή ενώ το διοικητικό προσωπικό εκπαιδεύεται τώρα να αναλάβει λειτουργίες στις διαδικασίες επεξεργασίας γάλακτος.

Η εικόνα του κλάδου πανευρωπαϊκά

Τα κύρια χαρακτηριστικά  στον γαλακτοκομικό κλάδο αυτή τη στιγμή, και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι τα εξής:

  • Η κατάσταση ‘παύσης λειτουργίας’ εμπορικών καταστημάτων έχει επεκταθεί σε όλες τις χώρες της Ένωσης.Η διακίνηση γαλακτοκομικών γίνεται πλέον μόνο από σουπερμάρκετ
  • Ο όγκος παραγωγής φρέσκου γάλακτος αυξάνεται πανευρωπαϊκά λόγω εποχής.
  • Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία έχει τεθεί σε καραντίνα.
  • Μείωση της κατανάλωσης ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όσο αφορά τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων που αποτελούν ‘βαρόμετρο’ για την οικονομική ευμάρεια του κλάδου, αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζουν σαφείς πτωτικές τάσεις. Η πτώση δεν οφείλεται μόνο στην πτώση της κατανάλωσης στις αγορές που απευθύνεται η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία αλλά και στη συνολική αναστάτωση που έχει προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων παγκοσμίως.

Όπως εκτιμούν στην EDA προ το παρόν η μόνη λύση που έχουν στα χέρια τους η βιομηχανία είναι η αποθήκευση προϊόντων όπως το βούτυρο, τα τυριά και τα γάλατα μακράς διάρκειας- το κόστος συντήρησης έχει ήδη αυξηθεί πανευρωπαϊκά.

Προτάσεις της EDA προς την Κομισιόν

Η γαλακτοβιομηχανία όπως και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι έχει στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια και στο πλαίσιο αυτό προτείνει μια σειρά ενεργειών που εκτιμά οτι θα ανακουφίσουν τον κλάδο απο τις συνέπειες της πανδημίας:

  • Να ασκήσει πιέσεις ώστε τα κράτη μέλη να επιτρέπουν τη συλλογή γάλακτος χωρίς προβλήματα αλλά και τις δραστηριότητες διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλη την Ένωση και πέρα ​​από τα σύνορα της.
  • Να ενεργοποιήσει το καθεστώτος ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013 για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και τα τυριά.
  • Να καθιερώσει ένα σύστημα που θα επιτρέπει την κατά προτεραιότητα  πρόσβαση των γαλακτοβιομηχανιών σε εμπορευματοκιβώτια και εμπορευματικές/μεταφορικές υπηρεσίες για τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ‘βασικά’ για τους πολίτες της Ευρώπης, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Να θεσπίσει ένα καθεστώς έκτακτης κατάστασης για τους παραγωγούς που έχουν συλλέξει αλλά δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων ή λόγω διακοπής της επεξεργασίας εξαιτίας του κορωνοϊού.
  • Να θεσπίσει ένα καθεστώς έκτακτης κατάστασης για τους μεταποιητές γαλακτοκομικών προϊόντων προωθώντας εναλλακτικές χρήσεις του γάλακτος -για παράδειγμα, απλά χύδην προϊόντα αντί για επεξεργασμένα καταναλωτικά αγαθά.

You might also like