Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών: ύπουλη νόσος, πολλαπλές επιπτώσεις!
Ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στο εν γένει ζωικό κεφάλαιο προκαλεί στα βοοειδή η Οζώδης δερματίτιδα. Πρόκειται δε για έναν ιδιαίτερα σταθερό ιό ο οποίος καταφέρνει να επιβιώνει για μακρές χρονικές περιόδους σε ευνοϊκή θερμοκρασία, και δη σε αποξηραμένες εφελκίδες. Παρόλα αυτά, ο ιός είναι ευαίσθητος στο ηλιακό φως και τα απορρυπαντικά που περιέχουν διαλύτες λιπών.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως από το 2014 το νόσημα έχει διαγνωσθεί στη βοοτροφία της Τουρκίας, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνει να εμφανίζει έξαρση και να εξαπλώνεται προς τη χώρα μας. Η νόσος έκανε την δυναμική της εμφάνιση τον Αύγουστο του 2015 στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Ήδη, θανατώθηκαν περίπου 3.500 βοοειδή που προσβλήθηκαν από τη ζωονόσο της οζώδους δερματίτιδας στον Έβρο, έπειτα και από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), οι προσβεβλημένες από το νόσημα εκτροφές, έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2015, ανέρχονταν στις 53. Εντοπίζονται μόνο σε εκμεταλλεύσεις του Έβρου, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού.
Τρόποι μετάδοσης – Συμπτώματα
Το νόσημα μολύνει τα βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των βουβαλιών. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας (ορότυπος 1), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Poxviridae, στο γένος Capripoxvirus. Στο γένος Capripoxvirus ανήκει και ο γνωστός ιός της Ευλογιάς του προβάτου. Καθώς ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς, μεταδίδεται στα ζώα με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με την άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό. Σε μικρότερη έκταση μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή και με το σάλιο των μολυσμένων ζώων, στο οποίο εκκρίνεται.
Το νόσημα εμφανίζει νοσηρότητα 5 έως 45% και θνησιμότητα έως 10%. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με ορολογικές εξετάσεις και PCR σε δείγματα αίματος και σε ξέσματα από τις αλλοιώσεις. Η Οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ευρύτερα προϊόντα που προέρχονται από αυτά δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό.
Όσο για τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων μέχρι και 5 εκατοστά κυρίως στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις, διόγκωση λεμφαδένων, πρηξίματα στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στο προγούλι, πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα και τύφλωση.
Αποτέλεσμα; Απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης – εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.
Τέλος, στα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της νόσου της Οζώδους Δερματίτιδας εντάσσονται τα μέτρα καταπολέμησης των εντόμων (ζώα, εγκαταστάσεις και μεταφορικά μέσα), καθώς επίσης και ο εμβολιασμός. Π.Μ.
Δημοσιεύτηκε στο 1ο τεύχος του Dairy News, Δεκέμβριος 2015.