Σσσσσσ! Κάντε ησυχία, κοιμούνται οι κότες!
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην συνολική υγεία των κοτόπουλων ο θόρυβος; Μάθετε πως θα τις περιορίσετε, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα το κέρδος σας. Γιατί και στην ορνιθοτροφία, ο καλός ύπνος κάνει καλό…
Τα κοτόπουλα, όπως εξάλλου όλα τα σπονδυλωτά, διέπονται από ένα κιρκαδικό ρυθμό ο οποίος με τη σειρά του ελέγχεται από τον κύκλο του φυσικού φωτός και του σκοταδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Υπό αυτό το πρίσμα τα κοτόπουλα συνήθως ξεκουράζονται και είναι ανενεργά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα τις ώρες που επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Η δε πλειονότητα των διαδικασιών του ταΐσματος και της ενεργητικότητάς τους λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός πως ακόμη και τότε ξεκουράζονται.
Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν πως η ύπαρξη σημαντικών ή και απότομων μεταβολών στον ημερήσιο ή τον νυκτερινό κύκλο των κοτόπουλων, όπως λ.χ. το ξύπνημά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυνατό θόρυβο, οδηγεί σε αγχωμένα όσο και ανήσυχα κοτόπουλα.
Επιπροσθέτως, οι ίδιες μελέτες επεσήμαναν πως η ύπαρξη δυνατών θορύβων που συναντώνται κοντά σε αεροδρόμια, μεγάλους οδικούς άξονες, γραμμών του τρένου ή ακόμη και η ύπαρξη παρωχημένου υδραυλικού εξοπλισμού που κάνει θόρυβο ή αντίστοιχης λογικής μηχανημάτων σε κοντινή απόσταση από τα κοτόπουλα έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλότερη παραγωγή αυγών, καχεκτική ανάπτυξη, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, στρες και κούραση για τα ίδια τα κοτόπουλα. Παράλληλα, καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα κορτικοστεροειδών στο πλάσμα, χοληστερόλη στα… ύψη, αλλά και στην συνολική πρωτεΐνη.
Με βάση τις εν λόγω μελέτες, τα επίπεδα θορύβου που ξεπερνούν τα 85 decibels (dB) οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής σε ποσοστό που κυμαίνεται από 15 έως 25%! Κάτι, που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ίδιου του κοτόπουλου.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Καθώς πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία ο ορνιθοκτηνοτρόφος μπορεί να παρέμβει με διορθωτικές κινήσεις, αποφεύγοντας τις οικονομικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητα της επιχείρησής του, σας προσφέρουμε ορισμένες απλές συμβουλές για το πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του θορύβου στο ορνιθοτροφείο σας. Αποτέλεσμα; Να έχετε πιο χαρούμενα και υγιή κοτόπουλα. Συγκεκριμένα:
- Προσδιορίστε τις πηγές του εξοπλισμού από τις οποίες προέρχεται ο θόρυβος. Εάν απαιτείται καταφύγετε στη χρήση εργαλείων μέτρησης της στάθμης του θορύβου.
- Εξετάστε την πιθανότητα να τοποθετήσετε όρθιαφράγματα ήχου, αλλά και παράθυρα με διπλά τζάμια.
- Εγκαταστήστε το ορνιθοτροφείο σας σε μια ήσυχη περιοχή, μακριά από αεροδρόμια, πολύβουο οδικό δίκτυο, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.ο.κ.
- Προχωράτε σε τακτική συντήρηση των ανεμιστήρων εξαερισμού και των μηχανημάτων τροφοδοσίας, έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν παράγουν πρόσθετο θόρυβο.
- Αγοράζετε μηχανήματα των οποίων τα επίπεδα του θορύβου κινούνται στα πλέον χαμηλά επίπεδα.
- Αποφύγετε τις επισκευές και τις όποιες αναβαθμίσεις ή ανακαινήσεις με την χρήση θορυβώδους εξοπλισμού, ιδιαίτερα κατά τις ώρες που κοιμούνται τα κοτόπουλα.
- “Καλύψτε” τον θορυβώδη εξοπλισμό.
- Εξετάστε την περίπτωση εφαρμογής του ενεργού ελέγχου θορύβου. Πρόκειται για ένα σύστημα ακύρωσης του θορύβου, το οποίο παράγει ηχητικά κύματα αντίστοιχου επιπέδου τα οποία και αποστέλλονται σε αντίθετη φορά προς την κατεύθυνση του θορύβου. Κάτι που οδηγεί στην πλήρη ακύρωση του θορύβου.
- Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας να σέβονται τις ώρες κατά τις οποίες κοιμούνται τα κοτόπουλα. Οφείλουν να είναι προσεκτικοί και χαμηλόφωνοι όταν απευθύνονται ο ένας στον άλλο και δη όταν βρίσκονται κοντά σε κοτόπουλα που αναπαύονται.
Συμπερασματικά, χρήσιμο είναι να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό το γεγονός πως και τα κοτόπουλα αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς τα οποία με τη σειρά τους χρειάζονται στιγμές πλήρους ξεκούρασης και ανάπαυσης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Δεν χρειάζεται παρά να αναλογιστείτε από τι είδους συναισθήματα διακατέχεστε όταν κάποιος σας ξυπνάει απότομα, με τη χρήση θορύβου… Π.Μ.
Δημοσιεύτηκε στο 1ο τεύχος του Dairy News, Δεκέμβριος 2015.