Activelab: Ταχύτητα και ασφάλεια στην ανάλυση παραμέτρων

Η εταιρεία Activelab/ Χρήστος Β. Φραγκούδης, δραστηριοποιείται στην εμπορία επιστημονικών οργάνων και αναλωσίμων αυτών για εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Διαθέτει αποκλειστικές συνεργασίες με καταξιωμένους οίκους οργάνων του εξωτερικού. Μια τέτοια συνεργασία με τον ιταλικό οίκο Astori Lab μας έδωσε τη δυνατότητα έντονης δραστηριότητας στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας και της τυροκομίας.

Κείμενο: Θάνια Γκιμπιρίτη * Φωτογραφίες: Activelab/ Χρήστος Β. Φραγκούδης

Η εταιρεία AstoriLab διαθέτει όργανα προσδιορισμού παραμέτρων στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως π.χ. κρυοσκόπια, αναλυτές γάλακτος, καθώς επίσης και κιτ γρήγορου προσδιορισμού μιας σειράς παραμέτρων όπως αφλατοξίνης Μ1, τοξινών, υπεροξειδάσης, κ.λπ.

10λεπτο κιτ προσδιορισμού αφλατοξίνης χωρίς επώαση

Συγκεκριμένα, το κιτ γρήγορου προσδιορισμού της αφλατοξίνης Μ1 αποτελεί από τα βασικά προϊόντα πώλησής μας, το οποίο επιλέγεται ολοένα και περισσότερο από τις γαλακτοβιομηχανίες και τις τυροκομικές μονάδες παγκοσμίως.

Αυτό συμβαίνει, καθώς δίνει ποιοτικό αποτέλεσμα σε 10 λεπτά. Δεν απαιτείται επώαση και προετοιμασία του δείγματος  διευκολύνοντας πολύ την όλη διαδικασία. Επίσης, η παρουσία συντηρητικών δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα και είναι κατάλληλο για οποιοδήποτε τύπο γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι  το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί  οπουδήποτε, είτε στο χώρο συλλογής του γάλακτος, είτε στο εργαστήριο, αρκεί  ο χώρος να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Το κιτ περιλαμβάνει ό,τι απαιτείται για την πραγματοποίηση του τεστ, έχει διάρκεια ζωής ενός έτους από την ημερομηνία παρασκευής του και προϋποθέτει τη συντήρησή του υπό ψύξη. Μετά τη συμπλήρωση του 10λέπτου, μας παρέχει οπτικό αποτέλεσμα, καθώς από την ανάγνωση της έντασης της γραμμής στο strip που χρησιμοποιήθηκε, διαπιστώνεται εάν η παρουσία αφλατοξίνης Μ1 είναι χαμηλότερη, αν πλησιάζει , αν είναι ελαφρώς υψηλότερη ή εάν υπερβαίνει κατά πολύ τα 50 ppt.

Σημαντικό πλεονέκτημα του κιτ είναι η δυνατότητα ποσοτικοποίησης του αποτελέσματος από τα 10 έως τα 350 ppt, σε συνδυασμό με το RDS-1500 Pro Reader, το οποίο είναι φορητό, επαναφορτιζόμενο και μπορεί να αποθηκεύσει έως 10.000 μετρήσεις. Συνοδεύεται από λογισμικό για τη μεταφορά όλων των δεδομένων και την αρχειοθέτηση αυτών.

 

Κιτ προσδιορισμού νοθείας αγελαδινού γάλακτος με ορό γάλακτος

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έρχονται αντιμέτωπες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές μονάδες είναι η νοθεία του γάλακτος. Η πλέον συνήθης νοθεία του γάλακτος είναι με νερό,  γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον εξοπλισμό των εργαστηριών ποιοτικού ελέγχου με κρυοσκόπια προκειμένου να προσδιορίσουν την ύπαρξη νοθείας και το μέγεθος αυτής.  Ωστόσο, το πρόβλημα της νοθείας εξελίχθηκε με συνέπεια τη νοθεία γάλακτος και με ορό γάλακτος που παράγεται κατά την παρασκευή τυριού, η οποία είναι πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμη και απαιτούσε μέχρι τώρα πολύπλοκο και ακριβό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα,  ο ορός γάλακτος είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας καθώς δεν περιέχει καζεΐνη γεγονός που δυσχεραίνει την παραγωγή τυροπήγματος άρα τυριού, με προφανή επακόλουθα το οικονομικό κόστος για τη βιομηχανία. Επιπλέον η νοθεία γάλακτος με ορό, υποβαθμίζει τη θρεπτική αξία του  μειώνοντας το ποσοστό της καζεΐνης που είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Επίσης ενισχύεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης του γάλακτος από την προσθήκη ορού και των ουσιών που αυτός φέρει. Συνεπώς, η νοθεία υποβαθμίζει τη ποιότητα του γάλακτος και μειώνεται η απόδοσή του να παράξει τυρί, προκαλώντας οικονομική ζημία στην εταιρεία.

Ο ορός γάλακτος είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνες και λιπαρά, ενώ η λακτόζη που περιέχει φτάνει περίπου στο επίπεδο που περιέχεται σε χαμηλής ποιότητας αγελαδινό γάλα. Το σημείο πήξεώς του, δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό του γάλακτος, γεγονός που καθιστά αδύνατον τον προσδιορισμό της νοθείας με την κρυοσκοπική μέθοδο.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η νοθεία δεν ξεπερνά συνήθως το 10%, μια απλή χημική ανάλυση του γάλακτος δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη νοθεία με ορό. Ούτε ο προσδιορισμός της καζεΐνης μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα της νοθείας από τη χαμηλή αναλόγια της πρωτείνης, καθώς η έλλειψη καζεΐνης καλύπτεται με τη χρήση φτηνών ουσιών.

Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος προσδιορισμού νοθείας του γάλακτος με προσθήκη ορού είναι ο προσδιορισμός του μακρο-πεπτιδίου cGMP, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό στον ορό από την ενζυματική δράση των πρωτεασών του γάλακτος κατά την παραγωγή τυριού. Έως τώρα η μοναδική μέθοδος ποσοτικού προσδιορισμού του συγκεκριμένου μακρο-πεπτιδίου ήταν η χρωματομετρική, η οποία είναι ακριβή και χρονοβόρα.

Πρόσφατα, η εταιρεία AstoriLab, κατόπιν ερευνών και δοκιμών, ανέπτυξε ένα νέο και εύκολο στη χρήση τεστ για τον προσδιορισμό της νοθείας γάλακτος με ορό δίχως να απαιτείται πολύπλοκος και ακριβός εργαστηριακός εξοπλισμός. Δίνει αξιόπιστο οπτικό αποτέλεσμα εντός πέντε λεπτών και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο γάλακτος, ακόμη και στη σκόνη γάλακτος. Αναμφίβολα, η χρήση του kit c-GMP σε καθημερινή βάση, βοηθά στη σωστή επιλογή του γαλακτοπαραγωγού από τις βιομηχανίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και κατ’ επέκταση στην αποφυγή οικονομικής ζημίας για τις ίδιες.

*    H Θάνια Γκιμπιρίτη είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει λάβει MSc σε Food Safety & Control, από το London School of Business, του Ηνωμένου Βασιλείου.

You might also like