ΑΤΜ γάλακτος στη Φλώρινα και η ‘μανία’ συνεχίζεται… 

Από την ακριτική Φλώρινα έρχεται το νέο ευχάριστο μαντάτο σχετικά με τη διανομή γάλακτος μέσω αυτόματου πωλητή. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο που δουλευόταν με επιμονή και υπομονή εδώ και τρία χρόνια, έγινε πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2016. Φρέσκο, ποιοτικό γάλα, με το πάτημα ενός κουμπιού…
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου, Φωτογραφίες: Γιώργος Περιβολάρης/ www.neaflorina.gr

 

Ο κτηνοτρόφος και γαλακτοπαραγωγός Τάσος Θεοδωρόπουλος βρίσκεται πίσω από το πρώτο ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016 σε κεντρικό σημείο της Φλώρινας, παρέχοντας, φρέσκο, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα στους πολίτες της ακριτικής πόλης· οι τελευταίοι από την πλευρά τους αγκάλιασαν με πολύ αγάπη το εγχείρημα του τοπικού παραγωγού.

Από τη Φλώρινα με ποιότητα

Μετά τη Θεσσαλία, όπου η φιλοσοφία του ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος έχει γίνει πια καθεστώς (κι ‘εξάγεται’ μάλιστα και στην Αθήνα), ύστερα από τη Αλεξανδρούπολη όπου η επένδυση για τη λειτουργία αυτόματου πωλητή φρέσκου γίδινου μάλιστα γάλακτος βρίσκεται στο τελικό στάδιο, άλλη μια περιφερειακή πόλη, η Φλώρινα, συναντάει έναν νέο τρόπο πώλησης φρέσκου γάλακτος αλλά και μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο της γαλακτοκομίας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής εγκαταστάθηκε ήδη στη Δημοτική Αγορά της Φλώρινας και το γάλα που δίνει στους πολίτες έχει γίνει ανάρπαστο, ενώ η δημοσιότητα αυτής της πρωτοποριακής για τα δεδομένα της πόλης ενέργειας έχει αρχίσει να ‘ταξιδεύει’ σε όλη την Ελλάδα. Το ένα λίτρο γάλα κοστίζει ένα ευρώ (0,5 ευρώ το μισόλιτρο), ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, ακόμα και με αυτή την εξαιρετικά χαμηλή για τα δεδομένα της χώρας τιμή, ο παραγωγός λαμβάνει σε αξία 20% περισσότερο από αυτό που του δίνουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Η ιδέα πίσω από τη φλωρινιώτικη πρωτοβουλία είναι ουσιαστικά η ίδια που κινητοποίησε κι άλλους παραγωγούς σε Θεσσαλία (ΘΕΣγάλα) και Θράκη (Θρακών Αμνός): το να διατεθεί άμεσα στους πολίτες υψηλής ποιότητας φρέσκο παστεριωμένο γάλα σε ανταγωνιστική τιμή, να υλοποιηθεί ένα νέο μοντέλο διάθεσης του γάλακτος που δεν μπορούν να απορροφήσουν οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου ενώ επόμενος στόχο της πρωτοβουλίας, όπως άλλωστε και στη Θεσσαλία, είναι η διεύρυνση της γκάμας των προς διάθεση προϊόντων με κάποια τυροκομικά προϊόντα.

Ο νομός Φλωρίνης είναι άλλωστε ένας από τους πρώτους νομούς της χώρας σε γαλακτοπαραγωγά ζώα σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων του και παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως από τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω των νόσων, εξακολουθεί να θεωρείται από τις σημαντικές παραγωγικές ζώνες της δυτικής Μακεδονίας.

 

Δυσκολίες κι Άγιος ο Θεός…

Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος είναι κτηνοτρόφος από την ακριτική Νίκη Φλώρινας όπου και διαθέτει περίπου 120 ζώα και ιδιοκτήτης μιας μικρής μονάδας επεξεργασίας γάλακτος. Μέχρι πρότινος το σύνολο της παραγωγής του κατευθυνόταν σε συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, σήμερα όμως ένα τμήμα της παραγωγής του (και ποσότητες γάλακτος από τρίτους παραγωγούς) αξιοποιείται από τον ίδιο, στη δική του μονάδα επεξεργασίας  για την παραγωγή ενός πολύ ποιοτικού γάλακτος το οποίο δύο φορές την ημέρα βρίσκεται στο κέντρο της Φλώρινας και είναι στη διάθεση των καταναλωτών.

Στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του αυτόματου πωλητή, ο Φλωρινιώτης παραγωγός μας περιέγραψε το εγχείρημα κι αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αυτό που παρουσίασε. «Το σχέδιο για την εγκατάσταση αυτόματου πωλητή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και σχεδόν τα πάντα  ήταν δύσκολα για μας. Δεν υπήρξε ούτε μια διαδικασία, από αυτές που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η επένδυση, που να μην είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Να σκεφτείτε ότι ακόμα και για ένα απλό έγγραφο, που θα έπρεπε λογικά να το πάρουμε αμέσως, συχνά περιμέναμε μέχρι κι …ένα μήνα» μας εξομολογήθηκε ο παραγωγός από τη Φλώρινα, ο οποίος δεν έχει ακόμα καταφέρει να κατοχυρώσει το brand με το οποίο θα λειτουργεί η επιχείρηση λόγω κάποιων νομικών κωλυμάτων που ελπίζει πως γρήγορα θα αρθούν.

Ο Τ. Θεοδωρόπουλος αντλεί τη δύναμή του και στηρίζει την αισιοδοξία του στις παραγωγικές δυνατότητες του νομού Φλωρίνης, αλλά και στη θέληση των παραγωγών του να κάνουν ένα βήμα παραπέρα στην επεξεργασία της πρώτης ύλης που διαθέτουν. «Κάποτε ήμασταν ο πρώτος νομός σε αναλογία ζώων και κατοίκων, αυτή πρωτιά όμως έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας των νόσων που έχουν χτυπήσει τους παραγωγούς» μας ενημερώνει ο Τ. Θεοδωρόπουλος κι εξηγεί το πρόβλημα που έχει προκύψει: «Κάθε βδομάδα ακούμε για κάποιο συνάδελφο που αντιμετωπίζει πρόβλημα και χάνει ζώα. Από την πλευρά μας, έχουμε εμβολιάσει τα ζώα εδώ και περίπου 20 ημέρες και περιμένουμε τα αποτελέσματα αλλά δεν σας κρύβω ότι είμαστε πολύ προβληματισμένοι. Δεν γνωρίζουμε αν θα πιάσει το εμβόλιο».

Βοήθεια πολιτείας …γιοκ

Ζητάμε από τον Τάσο Θεοδωρόπουλο να μας σχολιάσει τη στάση της πολιτείας η οποία μοιάζει να αδυνατεί να προασπίσει εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, κυρίως στο χώρο της τυροκομίας. «Είμαι απογοητευμένος από τη στάση της πολιτείας απέναντι στους κτηνοτρόφους και τους γαλακτοπαραγωγούς· δεν υπάρχει καμία στήριξη» μας λέει ο Βορειοελλαδίτης κτηνοτρόφος και γαλακτοπαραγωγός και συμπληρώνει: « Όπως επίσης ανησυχώ για την τύχη των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ στις διεθνείς αγορές διότι νιώθω πως τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού και πρέπει μόνοι τους οι παραγωγοί κι οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν πέρα, ο καθένας προσπαθώντας από μόνος του ή όταν σε λιγοστές περιπτώσεις πάλι, δημιουργούνται ενώσεις παραγωγών που προωθούν κάποια ζητήματα όλοι μαζί».

Ποια είναι όμως τα σχέδια του Τάσου Θεοδωρόπουλου για το άμεσο μέλλον; Προς το παρόν ο ίδιος και οι συνεργάτες του  ενδιαφέρονται να εδραιωθεί και να πετύχει αυτή η πρώτη κίνησή τους στο κέντρο της Φλώρινας· από το λίγο διάστημα που βρίσκεται σε λειτουργία το ΑΤΜ, θεωρούν ότι το γάλα έχει γίνει ανάρπαστο. «Αν κάτι σκεφτόμαστε είναι να προχωρήσουμε και προς την τυροκόμιση προκειμένου να ενισχύσουμε το ΑΤΜ και με τυροκομικά προϊόντα» μας είπε.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον κτηνοτρόφο από τη Φλώρινα ρωτώντας τον αν το επάγγελμα του παραγωγού γάλακτος ‘γερνάει’ στην περιοχή που ζει  εξαιτίας της χαμηλής εισόδου  νέων επαγγελματιών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο. Ο ίδιος χαμογελάει ειρωνικά και πικρόχολα: «Αν γερνάει ρωτάτε ή αν πεθαίνει διότι μάλλον προς το ‘θάνατο’ που επαγγέλματος πηγαίνουμε. Εδώ στη Φλώρινα τουλάχιστον δεν βλέπω κανένα νέο άνθρωπο που να θέλει να δραστηριοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες».

Δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2016.

You might also like