Χρ. Σπηλιόπουλος (Vanilla Gelato): «Φτιάξαμε ένα ιδιαίτερο παγωτό»

Ο ζαχαροπλάστης από την Ηλεία που έφτιαξε παγωτό με ονόγαλα μιλάει στο Dairy News.

Έμπειρος επαγγελματίας στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και τα τελευταία χρόνια συνολικά στο χώρο των τροφίμων, ο Χρήστος Σπηλιόπουλος της εταιρείας Vanilla Gelato είναι ο άνθρωπος που βοήθησε την ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας να συμμετάσχει στο διαγωνισμό Ecotrophelia 2016, φτιάχνοντας ένα καταπληκτικό παγωτό με γάλα γαϊδούρας.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

 

Ο ζαχαροπλάστης από την Ηλεία Χρήστος Σπηλιόπουλος είναι επικεφαλής της εταιρείας Vanilla Gelato.

Συνεχίζει ακόμα να διατηρεί επαφές με μέλη της ομάδας σε μια προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης του προϊόντος, πάντα με την προοπτική εισόδου στην αγορά της μαζικής κατανάλωσης· το προϊόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και παράγεται σε πολύ λίγες ποσότητες μόνο για την τοπική αγορά της Ηλείας. Το Dairy News συνομίλησε μαζί του και κατέγραψε το χρονικό των προσπαθειών του αλλά και τα σχέδιά του για το άμεσο μέλλον.

Dairy News| Ποια ήταν η δική σας συμβολή στη δημιουργία του συγκεκριμένου προϊόντος;

Χρήστος Σπηλιόπουλος| Η κύρια συμβολή μου ήταν στο να ρυθμίσω τις ποσότητες· φρόντισα  ώστε να έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες και όλα τα συστατικά που χρειάζονταν για την παρασκευή του παγωτού. Προμηθεύτηκα γάλα από ένα τοπικό παραγωγό την ποιότητα του οποίου γνωρίζω και σε συνεργασία με την ομάδα από το ΤΕΙ Θεσσαλίας προχωρήσαμε στη δημιουργία.

Το να φτιάχνεις παγωτό από γάλα γαϊδούρας είναι κάτι πολύ διαφορετικό;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι με διάφορα πράγματα στο γιαούρτι αλλά δεν είχε τύχει να φτιάξω παγωτό με γάλα γαϊδούρας. Είναι σίγουρα κάτι το ιδιαίτερο μιας και δουλεύαμε με ένα γάλα άγνωστο όμως, ξέρετε, δεν είναι το γάλα γαϊδούρας το πιο δύσκολο στην όλη διαδικασία, αλλά το να δημιουργήσεις ένα παγωτό με β- γλυκάνη και μέλι.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα κατά τη διαδικασία υλοποίησης;

Το δύσκολο ήταν ότι έπρεπε να ‘στήσουμε’ ένα προϊόν, να ‘σταθεί’ δηλαδή γευστικά και δομικά, χωρίς να έχει καθόλου σάκχαρα, τα οποία δίνουν τη δομή του παγωτού. Δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων πως θα συμπεριφερθεί αυτό το προϊόν στην κατάψυξη. Ήταν ένα προϊόν το οποίο το δουλέψαμε μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό, κι ως εκ τούτου, είμαι σίγουρος ότι το προϊόν μπορεί να βελτιωθεί.

Ποια είναι η προοπτική αυτής της προσπάθειας και ποιες οι πιθανότητες να κυκλοφορήσει στην αγορά;

Προσπαθούμε να ‘ανοίξουμε’ την αγορά της Αθήνας με το παγωτό μας και ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε είναι το γάλα της κατσίκας, το αμέσως επόμενο σε ποιότητα  από το γάλα της γαϊδούρας το οποίο είναι ακριβότερο και δεν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες. Δεν εγκαταλείπουμε την παραγωγή παγωτού από γάλα γαϊδούρας, απλώς θα το παράγουμε σε ελεγχόμενη ποσότητα. Όσο αφορά το παγωτό με γάλα κατσίκας, προέκυψε μέσα από τους ίδιους ακριβώς ‘πειραματισμούς’ και με τα ίδια, πολύ θετικά αποτελέσματα. Δειγματίσαμε το προϊόν στην Αθήνα, σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη βιομηχανία τροφίμων, σε γιατρούς, διατροφολόγους, γυμναστές  κ.ά. Είναι ένα προϊόν το οποίο το ενέκριναν και θα το πρότειναν σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους θα ήθελαν ένα παγωτό με λιγότερα λιπαρά.

Πάντως είστε πιο γνωστοί για τις δίπλες που παράγετε…

Το παγωτό, αν και παλαιότερο στην παραγωγή μας, δεν το είχαμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, παρά μόνο στο τοπικό επίπεδο,  ίσως επειδή είναι κάτι που χρειάζεται μεγαλύτερη υποδομή. Πάντως όλα αυτά τα χρόνια σκεφτόμασταν να φτιάξουμε ένα ιδιαίτερο παγωτό, το οποίο να απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού κι αυτή η θέλησή μας συνέπεσε με αυτό που ήθελαν να φτιάξουν τα παιδιά.

 

You might also like