Η Χριστιάνα Τσούτη είναι κτηνοτρόφος κατά κύριο επάγγελμα και διαθέτει δική της φάρμα στο Κορωπί. Βρίσκεται μόλις λίγα χρόνια στον κλάδο, καθώς υπήρξε για δύο δεκαετίες στέλεχος σε μεσιτικό γραφείο. Σήμερα εκτρέφει 150 πρόβατα της φυλής Lacaune (Λακόν) και Ασάφ (Assaf) για γαλακτοπαραγωγή.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου
Η μονάδα ανήκε στον πεθερό της Χριστιάνας, η ίδια όμως κι ο σύζυγός της, ασχολούνταν εδώ και χρόνια με την κτηνοτροφία, έτσι, όταν η αγορά των ακινήτων υποχώρησε λόγω της οικονομικής κρίσης, η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή ήταν μια αξιόπιστη λύση. Σήμερα η επιχείρηση έχει μετατραπεί σε μια οικογενειακή υπόθεση καθώς εκτός από την ίδια και το σύζυγό της, εκεί απασχολούνται και τα παιδιά τους.
Ξεκινάμε τη συζήτησή μας από το μείζον πρόβλημα της αδειοδότησης, το οποίο μπορεί μεν αν μην την αφορά, δεν παύει δε να θεωρεί ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει ταχύτερη. «Οι κτηνοτρόφοι ταλαιπωρούνται με τη διαδικασία έκδοσης άδειας» μας λέει, σπεύδει όμως να διευκρινίσει πως «εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, διότι πρόκειται για ευρωπαϊκών προδιαγραφών μονάδα και δικαιούμασταν να πάρουμε αμέσως την άδεια». Η Χρ. Τσούτη θεωρεί τον εαυτό της τυχερό κι εκτιμάει ότι «το είδος της επένδυσης που διεκδικήσαμε βοήθησε στο να αδειοδοτηθούμε. Άλλοι συνάδελφοί μας, είναι υποχρεωμένοι να φτιάξουν και πάλι από την αρχή τη μονάδα τους».
Σήμερα η φάρμα της Χρ. Τσούτη παράγει γάλα και το διαθέτει σε γαλακτοκομικές/ τυροκομικές επιχειρήσεις. Η φάρμα υπήρξε προμηθευτής της ΔΕΛΤΑ και μετά το πέρας της σχετικής συμφωνίας συνέχισε με την αναγνωρισμένη τυροκομική εταιρεία Τσατσουλή. Όταν της ζητάμε να προσδιορίσει τι είναι αυτό που καθορίζει τις συνεργασίες, μας απαντάει αφοπλιστικά: «Είμαι της άποψης ‘ότι πει η τιμή’, σε τέτοιες περιπτώσεις».
Σύμφωνα με τη συνομιλήτριά μας, η τιμή του γάλακτος είναι πεσμένη σε βαθμό που να δημιουργεί προβλήματα. Κυμαίνεται από 0,89 μέχρι 0,92 ευρώ το λίτρο, σχετικά υψηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Χρ. Τσούτη όμως δεν δέχεται αυτή την ερμηνεία. «Στην Ελλάδα έχουμε το καλύτερο γάλα, με τις καλύτερες πρωτεΐνες και τα καλύτερα λιπαρά, ενώ είναι πολύ ακριβές και οι ζωοτροφές· ανήκουμε στην Αττική και δεν έχουμε τριγύρω μας πολλά βοσκοτόπια, οπότε αναγκαζόμαστε να δαπανάμε πολλά στις ζωοτροφές».
Η Χρ. Τσούτη είναι αισιόδοξη όσο αφορά τις προοπτικές του νέου επαγγέλματός της, ειδικά αυτή την εποχή. «Στο νομό δεν υπάρχει πια βιομηχανία, οπότε εκτιμώ ότι η Αττική μπορεί να έχει προοπτική και απόδοση, εφόσον ασχοληθούμε σοβαρά με την κτηνοτροφία» μας λέει. Θεωρεί όμως δεδομένο ότι ο κλάδος θα βοηθηθεί από κάποια προγράμματα. «Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι ο ΦΠΑ και θεωρώ ότι η ξαφνική άνοδός του δημιουργεί πολλά προβλήματα» ενώνοντας τη φωνή της μαζί με τόσους άλλους στον κτηνοτροφικό (κι όχι μόνο) κλάδο.
Δημοσιεύτηκε στο 6ο τεύχος του Dairy News, Μάρτιος 2017. Φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου. Φvτογραφίες φάρμας, από το αρχείο της Χρ. Τσούτη.