Στη Θεσσαλονίκη το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Διοργάνωση της Γαία Επιχειρείν με σημαντικούς, διεθνείς καλεσμένους.

Η Γαία Επιχειρείν διοργανώνει το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στις 9 & 10 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto Palace. Το 4ο Συνέδριο θα έχει θέμα: «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου». Το φετινό Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και συνδιοργανώνεται με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθεί στην εθνική ατζέντα, όπως ακριβώς και στη διεθνή και ευρωπαϊκή, ο καταλυτικός ρόλος της καινοτομίας και της γνώσης στην ενίσχυση της γεωργικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ : την επισιτιστική ασφάλεια και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικων τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ύπαιθρο.

Μέσα από τα εργαστήρια και τις θεματικές ενότητες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθούν ζητήματα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του αγροδιατροφικού τομέα, με καταλύτες την καινοτομία και τη γνώση και τελικό στόχο την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της υπαίθρου, η οποία είναι κρίσιμη για την ευρύτερη εθνική οικονομία.

Την 1η ημέρα του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν 4 εργαστήρια με τη συμμετοχή διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συμβάλλουν με τη γνώση τους, στην ουσιαστική ενημέρωση των συνέδρων σε σχέση με ζητήματα ευφυούς γεωργίας, ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και έξυπνης περιφερειακής εξειδίκευσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο ειδικού εργαστηρίου θα επιχειρηθεί η εξέταση των προοπτικών και η σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η 2η ημέρα του Συνεδρίου θα διαρθρωθεί σε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και με τη συμβολή υψηλών προσκεκλημένων, θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση των ζητημάτων γεωργικής καινοτομίας & γνώσης για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Η πρόκληση της αύξησης της παραγωγής με λιγότερους πόρους και η αντιμετώπισή της στο πλαίσιο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα αποτελέσει το αντικείμενο της 1ης ενότητας του Συνεδρίου ενώ στη 2η ενότητα θα αναδειχθεί ο ρόλος της  καινοτομίας στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών συνεταιρισμών.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την 3η ενότητα που αφορά στις τάσεις και προκλήσεις για τα συστήματα γεωργικής γνώσης και καινοτομίας στην ΕΕ, και ειδικότερα στους τρόπους με τους οποίους η έρευνα, η εκπαίδευση και οι γεωργικές συμβουλές μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.

Στο συνέδριο έχουν κληθεί να παρουσιάσουν εισηγήσεις ο Αναστάσιος Χανιώτης Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, ο Thomas Magnusson πρόεδρος  της Cogeca, η Carole Rocca εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνεταιριστικού ομίλου της Γαλλίας IN VIVO, ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της εθνικής κοινοπραξίας ελαιοπαραγωγών Ιταλίας , ο Θανάσης Βακάλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣ ΓΑΛΑ, ο Yves Madre, συνιδρυτής της του αγροδιατροφικού think tank Farm Europe κ.α..

Η Γαία Επιχειρείν από τον Ιούνιο του 2017 έχει τη θεσμική ιδιότητα του εκπροσώπου των  συνεταιρισμών – μετόχων της στις ευρωπαϊκές οργανώσεις COPA & COGEC

 

You might also like