Σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν σήμερα κτηνοτρόφοι στην Θράκη και αναμένεται να τους ακολουθήσουν συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου τους φαίνεται πως έχουν γίνει δυσβάσταχτα.
Στην Κομοτηνή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας Χρόνος, οι κτηνοτρόφοι από όλη την Περιφέρεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Τα αιτήματά τους άκουσαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.
Η κινητοποίηση δεν ήταν μαζική καθώς λιγοστοί κτηνοτρόφοι συμμετείχαν, εκπρόσωποι κυρίως από κτηνοτροφικούς συλλόγους από Νευροκόπι, Προσοτσάνη, Καβάλα, Ξάνθη, Ιάσμο, Αλεξανδρούπολη, καθώς και μέλη των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Θρακών Αμνός και Αρριανών.
Ο ΣΕΚ στηρίζει
Ο ΣΕΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης που ξεκίνησαν σήμερα στην Κομοτηνή και αναμένεται να κλιμακωθούν. Όπως αναφέρει σχετικά, “Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους που αποτελούν και πάγια αιτήματα διεκδίκησης του ΣΕΚ”.
Τα κύρια αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι:
- Να δοθούν άμεσα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που οι εκμεταλλεύσεις τους επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα 2017.
- Να δώσει το ΥπΑΑΤ μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και να ληφθεί μέριμνα να δοθούν στους κτηνοτρόφους και επιπλέον βοσκότοποι με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
- Να ληφθούν αυστηρά μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς για τις παράνομες “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης και κυρίως του γάλακτος και του κρέατος και με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας.
Όμως υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που οδήγησαν την κτηνοτροφία στο χείλος του γκρεμού όπως:
- Τα δάνεια των κτηνοτρόφων (εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο καθώς και άλλα κόκκινα δάνεια).
- Η έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Γενετικής Βελτίωσης για τη διατήρηση και την αξιοποίηση των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων.
- Η υπερφορολόγηση των κτηνοτρόφων (υψηλός συντελεστής φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ ιδιαίτερα ο συμπληρωματικός φόρος κ.α), η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας κ.ά.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου κλείνει ως εξής: «Για τη βιωσιμότητα αλλά και την ανάπτυξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου ο ΣΕΚ έχει εκπονήσει “Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της κτηνοτροφίας”, το οποίο έχει παρουσιασθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους φορείς και στον Τύπο».
Φωτογραφία: http://www.xronos.gr.