Νόμος πλέον η αναγραφή χώρας προέλευσης στο γάλα
Περίοδος προσαρμογής έξι μηνών στην αγορά για συμμόρφωση στο 4492/2017
Ένας από τους σημαντικότερους νόμους στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών- τυροκομικών προϊόντων είναι πλέον σε ισχύ μετά από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι γαλακτοπαραγωγοί – οι οποίοι στήριξαν το νόμο- εναποθέτουν σε αυτόν μέρος των ελπίδων τους για εξορθολογισμό και ανάπτυξη.
Ο νόμος Νόμος 4492/2017 «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» είναι πλέον πραγματικότητα και από τις διατάξεις του η αγορά αναμένει προστασία της ελληνικής παραγωγής, στροφή του καταναλωτικού κοινού στα ελληνικά προϊόντα και πάταξη φαινομένων ‘ελληνοποιήσεων’ ξένων προϊόντων που ενδημούν εδώ και χρόνια στον γαλακτοκομικό κλάδο αλλά και σε άλλες βιομηχανίες όπως η επεξεργασία κρέατος.
Η πιο σημαντική διάταξη του νέου νόμου είναι αυτή στο Άρθρο 5 («Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα»), η οποία αναφέρει συγκεκριμένα:
- Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:
α) «χώρα αρμέγματος»: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα,
β) «χώρα επεξεργασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος,
γ) «χώρα συσκευασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος.
- Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας».
- Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.».
- Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση εκτός Ε.Ε.».
- Η αναγραφή των ενδείξεων των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011 και με τρόπο ανεξίτηλο, τόσο για τα προσυσκευασμένα όσο και για τα μη προσυσκευασμένα τελικά προϊόντα στα σημεία λιανικής πώλησης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την τελική εισήγησή του, θα δοθεί χρόνος προσαρμογής στην αγορά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είπαν μερικοί από σας: ‘Και γιατί τόση βιασύνη;’. Τους δίνουμε χρονικά όρια. Δεν λέμε ότι σήμερα αρχίζει αυτό το πράγμα, ιδιαίτερα όσον αφορά, ας πούμε, τις πληρωμές. Έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου συν εξήντα ημέρες. Ξέρουμε ότι είναι μεγάλο το θέμα αυτό, αλλά του δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστεί.
Λένε από την άλλη πλευρά: ‘Πώς εμείς θα καταφέρουμε, πότε θα κάνουμε τη διαδικασία αυτή για την υποχρεωτική αναγραφή;’. Τους δίνουμε τη δυνατότητα έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου να προσαρμοστούν. Γιατί; Διότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να προστατεύσουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο».
Όσο αφορά τη χρήση μεικτού, ελληνικού και ξένου γάλακτος στην παρασκευή προϊόντων ο υπουργός ήταν σαφής: «Τι θα γίνει αν μία μεταποιητική μονάδα θέλει να χρησιμοποιήσει για ένα προϊόν και ελληνικό γάλα και εισαγόμενο; Δεν υπάρχει καμία έκπτωση στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ή θα είναι 100% ελληνικό το γάλα ή δεν υπάρχει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κτηνοτροφία».