Τσιρώνης: “Φτιάξτε πραγματικές και σοβαρές Διεπαγγελματικές”
Έλεγχοι: Στους …προηγούμενους τα έριξε (κι αυτός) ο υπουργός.
Την ανάγκη για τη δημιουργία ‘πραγματικών’ και ‘σοβαρών’ Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κλάδου που εκπροσωπούν και θα ασκούν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του ΥπΑΑΤ «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».
Ταυτόχρονα όμως ο Γ. Τσιρώνης φάνηκε να εναποθέτει την ευθύνη για τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στην ίδια την αγορά και όχι στην πολιτεία η οποία, όπως παραδέχτηκε, είναι υποστελεχωμένη και, πρακτικά, αδυνατεί να ανταπεξέλθεις στα καθήκοντά της.
Ο υπουργός επιχείρησε να αντικρούσει τη θέση μερίδας της αντιπολίτευσης που είχε έρθει σε αντίθεση με τη νέα πλέον (ο Νόμος 4492/2017 ψηφίστηκε χθες) νομοθεσία για την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος που διακινείται στην ελληνική αγορά και χρησιμοποιείται από την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Σύμφωνα με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, «αδικούνται οι ελληνικές βιομηχανίες που θα υποχρεώνονται να αναγράφουν χώρα άρμεξης, χώρα παρασκευής και χώρα συσκευασίας και ευνοούνται οι ξένοι».
Ο Γ. Τσιρώνης στην εισήγησή του θεώρησε ότι αν από την πλευρά των παραγωγών γίνει μια καλή καμπάνια υπέρ του ελληνικού σήματος, η προτίμηση των καταναλωτών θα στραφεί στα ελληνικά προϊόντα.
Αναφερόμενος στις ελληνοποιήσεις γαλακτοκομικών πρώτων υλών και προϊόντων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «οι αιτίες των ελληνοποιήσεων δεν λύνονται ούτε με μια απλή αναγραφή όλες μαζί, ούτε πολύ περισσότερο με την αναγραφή του κρέατος», αλλά μόνο με τη δημιουργία ‘σοβαρών’ Διεπαγγελματικών.
Ο Γ. Τσιρώνης αιτιολόγησε τη θέση του: Όταν λέμε Διεπαγγελματική σε όλο τον πλανήτη, σημαίνει ότι το 100% της παραγωγής της φέτας, για παράδειγμα, ή ελληνικού κρέατος πρέπει να είναι στη διεπαγγελματική. Να το πάρουμε απόφαση. Σε τέτοιου είδους προϊόντα, εάν δεν υπάρχει πρώτα απ’ όλα αυτοέλεγχος, εάν οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν κάνουν κάθαρση του κακού επαγγελματία από τον ίδιο τους το χώρο, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει η πολιτεία. Μπορεί να κάνει πράγματα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά μόνο οι πραγματικές Διεπαγγελματικές είναι αυτές που θα μας σώσουν από τις ελληνοποιήσεις, με τον αυτοέλεγχο, με το να μπορούν οριζόντια οι βιομήχανοι, οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι τυροκόμοι, όλοι να ελέγχουν τις παραγωγές τους, ώστε τα ‘μαύρα πρόβατα’ να πετάγονται έξω. Αυτό γίνεται παντού, αυτό πρέπει να γίνει και εδώ. Το παραδέχονται και οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι ίδιοι οι τυροκόμοι, όταν μιλώ μαζί τους».
Ο Γ. Τσιρώνης – κατά τη συνήθη πρακτική των πολιτικών- έριξε την ευθύνη για την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και φορέων στις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία μνεία για προσλήψεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
Στη φωτογραφία, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα.