Στο ποσό των 144.287.656,30 ευρώ ανήλθαν οι πληρωμές του ΕΛ.Γ.Α. στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας κατά τη διάρκεια του 2017.
Συγκεκριμένα ο Οργανισμός κατέβαλε 142.434.724,83 ευρώ σε αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου που ζημιώθηκε από τα εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά το έτος 2016. Το μεγαλύτερο ποσό των αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής κατεβλήθη στους Νομούς Πέλλας και Ηλείας με τους Νομούς Ημαθίας, Λάρισας και Κορινθίας να ακολουθούν στην κατάταξη.
Παράλληλα ο ΕΛ.Γ.Α., κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους κατέβαλε το ποσό των 1.852.931,47 ευρώ για την πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ), κυρίως για τα προγράμματα «Πυρκαγιές 2013», «Ετήσιο 2013». Επίσης μεριμνώντας για την ενεργητική προστασία, ο Οργανισμός προχώρησε στην επιχορήγηση εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών, αντιβροχικών μεμβρανών και συνδυασμού αυτών για συνολικά 3.170 στρέμματα και συνολικό κόστος 3.200.000 ευρώ.
Το 2017 ο ΕΛ.Γ.Α. προχώρησε και στην επικαιροποίηση του Οργανογράμματος του Οργανισμού η οποία και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Μέσα στο 2017 καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των ελλείψεων στις υποδομές (Η/Υ, servers, θερμόμετρα κλπ.). Επιπλέον, ο Οργανισμός, προκειμένου να διευκολύνει τους αγρότες μείωσε, κατά ένα, τα παρελθόντα έτη, από το έτος ζημιάς, που υποχρεούται ο παραγωγός να έχει εξοφλήσει προκειμένου να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος και να του δοθεί η αποζημίωση.
Με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, τέθηκαν σε πιλοτική εφαρμογή δυο εργαλεία πλήρους ψηφιοποίησης των επιμέρους ενεργειών της εκτιμητικής διαδικασίας, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν ήδη δώσει θετικό στίγμα. Επίσης, στο πλαίσιο της αλλαγής του κανονισμού του Οργανισμού δόθηκε η δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας του, να κατατεθούν προτάσεις επί του υπάρχοντος κανονισμού από παραγωγούς, φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς προκειμένου να ληφθούν υπόψη σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την νέα αναλογιστική μελέτη.
“Η φετινή χρονιά κρίθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη διότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν υπερβολικά έντονα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας μεγάλος όγκος ζημιών” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός και εξηγεί: “ο όγκος των ζημιών του 2017 ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο των μεγαλύτερων ζημιών των τελευταίων οκτώ ετών”. Τέλος, όσον αφορά στην διαδικασία των εκτιμήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, με εξαίρεση της ζημιές που προκλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο και αφορούν περιοχές που άπτονται της δικαιοδοσίας των υποκαταστημάτων Πάτρας και Τρίπολης.