Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων: Με το φρέσκο γάλα του ‘χτυπάει’ Αττική

Συνέντευξη με το δραστήριο και μαχητικό Παύλο Σατολιά.

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων με κορυφαίο προϊόν την παραδοσιακή βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων ΠΟΠ λειτουργεί για την περιοχή του ως σημαντικός παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας, συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της ντόπιας οικονομίας, στηρίζοντας τους κτηνοτρόφους των Καλαβρύτων. Σήμερα ‘ανοίγεται’ και στο φρέσκο γάλα.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Πέντε τόνους φρέσκο αγελαδινό γάλα από παραγωγούς της περιοχής των Καλαβρύτων επεξεργάζεται καθημερινά και διοχετεύει στην τοπική αγορά, αλλά και την αγορά της Αττικής ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων.

Για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση- επένδυση που ανοίγει τις δραστηριότητές του, ο Συνεταιρισμός χρειάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του πέρυσι προκειμένου να δέχεται μέλη του όχι μόνο αιγοπροβατοτρόφους, όπως ήταν μέχρι τότε, αλλά και οι αγελαδοτρόφους της περιοχής.

 Συνεταιρισμός υπόδειγμα & επενδύσεις

Ήδη ο Συνεταιρισμός τοποθέτησε τις συσκευασίες του ενός λίτρου – πλήρες 3,5% λιπαρά και ελαφρύ 1,5% λιπαρά στα ράφια της λιανεμπορικής αλυσίδας Σκλαβενίτη με την οποία ήδη συνεργάζεται στα άλλα προϊόντα του (όπως η φημισμένη φέτα).

Πρόκειται για φρέσκο γάλα επτά ημερών, το οποίο διανέμεται, εκτός από την Αττική- Αθήνα, σε Πάτρα, Αίγιο, Τρίπολη και, φυσικά, στα Καλάβρυτα. Στις σκέψεις των παραγωγών του Συνεταιρισμού, εφόσον το εγχείρημα πετύχει στην αρχική του φάση, είναι να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και μέσω αυτόματων πωλητών γάλακτος κατά τα πρότυπα άλλων συνεταιρισμών ανά την Ελλάδα.

Ο  Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων θεωρείται στην αγορά ‘υπόδειγμα’ λειτουργίας και ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος και ισχυρός παράγοντας του συνδικαλιστικού κινήματος, νιώθει ασφαλώς περήφανος.

Ο εδώ και παραπάνω από δέκα χρόνια πρόεδρος του Συνεταιρισµού (πρώην ΕΑΣ) Καλαβρύτων είναι επαγγελματίας αιγοπροβατοτρόφος, αλλά και δραστήριος συνδικαλιστής, ένα δημόσιο πρόσωπο με μεγάλο εκτόπισμα όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά πανελλαδικά.

Μεταξύ, άλλων, έχει διατελέσει πρόεδρος στην Ένωση Νέων Συνεταιρισμένων Αγροτών (ΕΝΣΑ), στα πλαίσια της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ενώ σήμερα προεδρεύει στο νέο σχήμα που προέκυψε μετά τη διάλυση της ιστορικής αγροτοσυνδικαλιστικής Ένωσης.

Ο Παύλος Σατολιάς (δεύτερος από αριστερά στην πρώτη σειρά), κατά την εκδήλωση της ΕΔΟΚ για την καμπάνια Meet The Lamb στην Αθήνα.

 

Ο πόλεμος των τιμών στο γάλα

Το Dairy News επικοινώνησε μαζί του με την ευκαιρία της νέας κίνησης του Συνεταιρισμού να εμπορευτεί φρέσκο αγελαδινό γάλα και ζητήσαμε την άποψή του για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο με πρώτο και το φλέγον αυτό των τιμών.

«Οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι τραγικές» μας λέει χωρίς δισταγμό  ο Καλαβρυτινός παραγωγός και εξηγεί: «Έχει γίνει ολόκληρος πόλεμος, εμείς όμως κρατιόμαστε. Από την άνοιξη του 2017 και μετά οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω αδικαιολόγητα – κατά την άποψή μας. Είναι πολύ άσχημη κατάσταση η αιγοπροβατοτροφία και φοβόμαστε πλέον για τον κλάδο γενικότερα και ειδικότερα για τη φέτα».

 Ο ίδιος αποδίδει τις εξελίξεις αυτές σε εναρμονισμένες τακτικές από την πλευρά των εταιρειών. «Δεν είναι δυνατόν να καταρρέει από πέρυσι ένας ολόκληρος κλάδος και η τιμή του γάλακτος να πέφτει κατά 20 λεπτά. Και παλαιότερα ‘κρίση’ είχαμε αλλά δεν συνέβη αυτό. Θεωρώ ότι πρόκειται για εναρμονισμένη τακτική από κάποιες εταιρείες που δημιουργεί μια αρνητική ψυχολογία- το κάνουν ορισμένες και ακολουθούν κι οι άλλες, ενώ από την άλλη πλευρά οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δημιουργήσει συνέργειες» μας λέει με ένταση.

Το κορυφαίο προϊόν του Συνεταιρισμού, η φέτα έχει σύμφωνα με τον Π. Σατολιά τα προβλήματά της τα οποία σχετίζονται ασφαλώς με την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Βέβαια, η φέτα δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στη διεθνή αγορά όπου υπάρχουν διέξοδοι.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με το καθεστώς των ‘προσφορών’» μας λέει με νόημα και συμπληρώνει: «Θέλει προσοχή η φέτα και, φυσικά, οι αιγοπροβατοτρόφοι που είναι η ραχοκοκαλιά του προϊόντος. Όλοι οι μηχανισμοί της πολιτείας και οι φορείς των αιγοπροβατοτρόφων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα, να είναι όλοι σε εγρήγορση για θέματα όπως οι νοθεύσεις του γάλακτος».

Ο πρόεδρος του ΑΓΣ Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΔΟΚ στην Αθήνα και δίπλα του ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Μουλκιώτης από τη Μάνδρα Αττικής.

 

Ζήτηση φέτας χωρίς …φέτα

Όσο για την αγελαδοτροφία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων, έχει αρχίσει να αναστρέφεται το κλίμα: «Έγινε η ζημιά που ήταν να γίνει στην ελληνική αγελαδοτροφία, υπήρξε μια εξισορρόπηση, μας ευνοεί το γεγονός ότι στην Ευρώπη οι τιμές έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται προς τα πάνω, άρα υπάρχει μια σταθερότητα που μελλοντικά θα βοηθήσει. Αν όμως δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι χειρισμοί από όλους δεν θα πρέπει να περιμένουμε βελτίωση. Θα έχουμε ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα και για φέτα και δεν θα έχουμε παραγωγούς να το παράξουν» επισημαίνει.

Ξηρή μυζήθρα Καλαβρύτων: ένα παραδοσιακό και χαρακτηριστικό προϊόν του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

 

Κλείνουμε τη συζήτησή μας  ρωτώντας τον τι σκοπεύει να πράξει ο ίδιος και ο Συνεταιρισμός και τι περιμένει από την πολιτεία. «Για να κρατήσουμε κόσμο σε μια κοινωνία που μαστίζεται από τη κρίση και στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι στα προγράμματα, στα επενδυτικά προγράμματα κι όχι στα πριμ πρώτης εγκατάστασης και ‘στο χέρι τα λεφτά’. Στα δύο τελευταία προγράμματα Νέων Αγροτών είχαμε 10.000 εντάξεις στο ένα και 14.000 στο πιο πρόσφατο. Είναι θετικές εξελίξεις αυτές, αλλά πρέπει να συνοδευτούν από επενδυτικά προγράμματα για να σταθεί ο νέος αγρότης. Πως θα κάνει κτηνοτροφία αν δεν χτίσει ένα στάβλο; Εκεί πρέπει να είναι η στόχευση του υπουργείου και όχι σε άμεσες ενισχύσεις» μας λέει ο έμπειρος συνδικαλιστής και παραγωγός.

 

Παύλος Σατολιάς, ΑΓΣ Καλαβρύτων

«Τα Καλάβρυτα είναι μια ορεινή, φτωχή περιοχή, όπου δεν υπάρχουν πολλές εκμεταλλεύσεις προϊόντων που να δημιουργούν εισοδήματα. Ασχολούμαστε μόνο με την κτηνοτροφία και λίγο με τον τουρισμό μέσα στα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό. Στην παραγωγή το 80% είναι κτηνοτροφία. Ο Συνεταιρισμός με διάφορους τρόπους, με εφόδια, με άτοκα δάνεια κ.λπ. στηρίζει τον κτηνοτρόφο. Αλλού δεν είναι έτσι τα πράγματα: οι συνάδελφοί μας τραβάνε μεγάλο ζόρι».

 

You might also like