Την αναγκαιότητα της κοινής εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας από το βήμα του 1ου Αγροτικού Συνεδρίου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε στην Αθήνα, με θέμα: «Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε». Ταυτόχρονα, από το συνέδριο αναδείχτηκε η άμεση ανάγκη για καλύτερη οργάνωση της ελληνικής γεωργίας η οποία βαδίζει, όπως άλλωστε κι ολόκληρη η Ευρώπη, σε μια πορεία αβεβαιότητας και χρηματοδοτικής ‘στενότητας’.
Ο Υπουργός πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το ΥπΑΑΤ θα είναι δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα δημιουργίας υγιών και αποτελεσματικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών. Σύμφωνα με τον υπουργό, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί σήμερα δεν είναι η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, αλλά ότι έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην διαμόρφωση του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας μας. Το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10%, και βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ ο οποίος είναι περίπου 40%.
Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, και με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς, μετά από 22 μήνες εφαρμογής του, 1.100 συνεταιρισμοί προσάρμοσαν τα καταστατικά τους στον νέο νόμο, 848 συνεταιρισμοί υπέβαλαν στο Μητρώο οικονομικές καταστάσεις που σημαίνει, πως ένα μεγάλο κομμάτι των Συνεταιρισμών εγκαταλείπει τις πρακτικές του παρελθόντος και καταβάλλει προσπάθεια προσαρμογής στην νομιμότητα. Από αυτούς, 429 συνεταιρισμοί είναι πλήρως ενήμεροι στο Μητρώο, ενώ το το 2015 μόνο 159 συνεταιρισμοί υπήρχαν στο Μητρώο χωρίς καμία εκκρεμότητα.
Στην εισήγησή του ο Πορτογάλος Paulo Gouveia, Επικεφαλής Σύμβουλος Πολιτικής στην ομοσπονδία COPA & COGECA, παρουσίασε τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Ε.Ε. μετά το Brexit το οποίο θα ολοκληρωθεί επίσημα την άνοιξη του 2019, λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές του Μάη οι οποίες θα δώσουν αργότερα μέσα στο β’ εξάμηνο του 2019 μια νέα Κομισιόν. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τη Ε.Ε. που δεν γνωρίζουμε το ύψος του προϋπολογισμού για τη νέα περίοδο της Ε.Ε. Για την ακρίβεια μπαίνουμε σε μια εποχή επανεξέτασης της ίδιας της Ευρώπης» ισχυρίστηκε ο Ευρωπαίος θεσμικός παράγοντας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Πορτογάλος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η νέα ΚΑΠ να υλοποιηθεί εντός των προθεσμιών και θα πάει σίγουρα για μετά τις ευρωεκλογές.