Τραπεζίτες στο ΥπΑΑΤ για το ΠΑΑ 2014 – 2020
Επιτακτική η ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα.
Πραγματοποιήθηκε χθες, 19 Σεπτεμβρίου 2018, η συνάντηση μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014 – 2020 και των εκπροσώπων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ALPHA Τράπεζα, Τράπεζας Αττικής, Εθνική Τράπεζα, EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και αξιωματούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτιας και Χανίων. Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Α. Γεωργακάκης και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα, σημειώνοντας ότι «η χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα βρίσκεται σε επίπεδο αναντίστοιχο με τη συμμετοχή του τόσο στο ΑΕΠ όσο και στις εξαγωγές, καθώς έχει μειωθεί πλέον μόλις στο 1,5% της χρηματοδότησης στο σύνολο της οικονομίας». Παράλληλα, έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα τη «συνολική αναθεώρηση του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος στον αγροδιατροφικό τομέα, με την παροχή κινήτρων και την ενεργοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και της δυνατότητας χρηματοδότησης του τομέα».
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης και της επενδυτικής στρατηγικής από στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είχε αναλάβει την εκπόνησή της, και αναφέρθηκαν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην διαμόρφωση χρηματοδοτικού κενού και η επενδυτική στρατηγική για τον περιορισμού του.
Κατά την τοποθέτησή τους, τα στελέχη των τραπεζών αναγνώρισαν ότι η μελέτη κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και κατέγραψε ικανοποιητικά τις αδυναμίες της αγοράς στη χρηματοδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Αναγνώρισαν ότι, παρά την σταδιακή άμβλυνση των λόγων που οδηγούν στη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού κενού, υπάρχουν πράγματι δυσκολίες στην πρόσβαση του τομέα σε χρηματοδότηση και χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ και τη σχεδιαζόμενη επενδυτική στρατηγική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάληψη σημαντικού μέρους του ρίσκου από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας κίνητρο στις τράπεζες να βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης.
Παράλληλα, συνεχάρησαν την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ για τη διοργάνωση της ημερίδας και τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας, τόσο με το Υπουργείο όσο και με του φορείς που θα αναλάβουν τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε οι όροι εφαρμογής τους να προάγουν τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών οργανισμών με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους γεωργούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.