Αυτό το Σεπτέμβριο συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την εποχή που ξέσπασε στην Κίνα το σκάνδαλο της μελαμίνης σε βρεφικά γάλατα (2008), ένα από τα χειρότερα διατροφικά σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας το οποίο συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Από το μολυσμένο εκείνο γάλα σε σκόνη είχαν χάσει τη ζωή τους έξι βρέφη και είχαν αρρωστήσει χιλιάδες παιδιά (ο πραγματικός αριθμός τους έμεινε αδιευκρίνιστος). Θυμίζουμε ότι είχαν βρεθεί ποσότητες του χημικού συστατικού μελαμίνη σε ευρείας κυκλοφορίας γάλατα σε σκόνη για την πρώτη βρεφική ηλικία.
Εκείνο το σκάνδαλο θεωρείται ότι επηρέασε δραματικά την εικόνα της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο, πήγε αρκετά χρόνια πίσω τη γαλακτοκομική βιομηχανία της χώρας που βρισκόταν σε σχετική άνθηση και κλόνισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα γάλακτος.
Το σημαντικότερο όμως – και μόνο θετικό της όλης υπόθεσης- ήταν το γεγονός ότι έκτοτε, οι κινεζικές αρχές ελέγχουν αυστηρότερα τη βιομηχανία και το εμπόριο τροφίμων και ποτών και υιοθετούν ολοένα και περισσότερα από τα στάνταρντ των προηγμένων δυτικών αγορών.
Για τη Δύση, το σκάνδαλο της μελαμίνης στα βρεφικά γάλατα ήταν μια ευκαιρία αύξησης των εξαγωγών στην Κίνα, καθώς για ένα διάστημα, η μεσαία τάξη της χώρας που ήταν ο κύριος καταναλωτής των συγκεκριμένων γαλάτων, στράφηκε όπως ήταν φυσικό στα εισαγόμενα γάλατα .
Ταυτόχρονα, πυροδότησε μια εντυπωσιακή στροφή προς το βιολογικό βρεφικό γάλα σε σκόνη καθώς, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Mintel, το 90% των καταναλωτών έδειχναν αυξημένη εμπιστοσύνη σε αυτή την κατηγορία προϊόντων (που γνώρισε έκτοτε άνοδο στην Κίνα).
Δέκα χρόνια μετά…
Μέσα στη δεκαετία αυτή, εκτός από την άνοδο των βιολογικών, την αύξηση των εισαγωγών από τρίτες γαλακτοπαραγωγικές χώρες και τη σταδιακή επανάκαμψη της κινεζικής γαλακτοβιομηχανίας, είχαμε τη σημαντική απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τη νομοθεσία για την τεκνοποίηση, επιτρέποντας πλέον στα ζευγάρια να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί.
Σύμφωνα με τον Richard Hall, πρόεδρο της συμβουλευτικής εταιρείας Zenith Global, η οποία δραστηριοποιείται παρέχοντας συμβουλές σε επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμου- ποτών, ” η Κίνα έχει ρυθμίσει τα θέματα ασφάλειας τροφίμων και, σήμερα, η κινεζική γαλακτοβιομηχανία έχει αποκτήσει την αυτοπεποίθηση οτι προσφέρει στις οικογένειες ασφαλή βρεφικά γάλατα. Αυτό ήταν απολύτως σημαντικό, την περίοδο της πολιτικής του ‘ενός παιδιού’. Από τότε που χαλάρωσε η νομοθεσία, μπορεί να μην εμφανίστηκε κάποιο κύμα γεννήσεων, αλλά παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης βρεφικού γάλακτος, αύξηση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια“.
Διαβάστε παλαιότερο, σχετικό, θέμα στο Dairy News.
Κεντρική φωτογραφία: Άδεια ράφια σε κινεζικό σουπερμάρκετ την περίοδο του σκανδάλου της μελαμίνης. Marc van der Chijs (2008).