Διεπαγγελματική Φέτας: καλύτερα τώρα, ελπίδες για αύριο
Αποσύρονται οι παλαιοί φάκελοι, ετοιμάζεται νέο, κοινό σχήμα.
Προς την ολοκλήρωση μιας μακράς προσπάθειας για τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας βρίσκονται οι σημαντικοί φορείς της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης, καθώς οι μεγάλες διαφορές φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dairy News αυτή τη στιγμή εξετάζεται με προσοχή το νέο καταστατικό που θα κατατεθεί, ενώ το παιχνίδι του μοιράσματος θέσεων στο νέο διοικητικό συμβούλιο, αν και σκληρό, δεν προβλέπεται οτι θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα.
Όπως είναι φυσικό, τα δύο σχήματα που είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και διεκδικούσαν το καθένα για τον εαυτό του την ‘αυθεντικότητα’ της Διεπαγγελματικής θα αποσύρουν τους φακέλους τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα, κοινή και φιλόδοξη, προσπάθεια.
Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά και τη συνάντηση των κορυφαίων κτηνοτροφικών οργανώσεων στα Καλάβρυτα πριν δύο εβδομάδες. Η δημιουργία της Εθνικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας στις 7 Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα, με πρωτοβουλία του προέδρου του τοπικού Συνεταιρισμού Παύλου Σατολιά, στην οποία συμφώνησαν όλες οι μεγάλες κτηνοτροφικές οργανώσεις της Ελλάδας, ασφαλώς επιτάχυνε τις διαδικασίες, καθώς ορισμένα προβλήματα που είχαν προκύψει από την πολυδιάσπαση του κτηνοτροφικού κινήματος τείνουν πλέον να εκλείψουν.
Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους φαίνεται πως ‘καίγονται’ για τη δημιουργία ενός ισχυρού οργάνου το οποίο θα μπορέσει να παίξει ρυθμιστικό – κι ελεγκτικό ασφαλώς- ρόλο στην αγορά του γάλακτος, αγορά η οποία εμφανίζει σημαντικές παθογένειες.
Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις από την πλευρά τους φαίνεται πως είναι πλέον διατεθειμένες να δώσουν λίγο περισσότερο χώρο στους παραγωγούς αναγνωρίζοντας οτι τελούν υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης.
Αυτή άλλωστε η εικόνα προκύπτει και από την κοινή εμφάνιση όλων των πλευρών στην πρόσφατη διοργάνωση ‘Φέτα 2018’ στην Ελασσόνα όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα χαμηλότονο, όσο αφορά τις διαδικασίες συγκρότησες του νέου οργάνου.
Πάντως υπάρχουν και πλευρές που κρατούν ‘μικρό καλάθι’ όσο αφορά τις προοπτικές του εγχειρήματος, υποστηρίζοντας οτι θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν εξασφαλίσουμε οτι η πολύπαθη φέτα θα έχει μια ουσιαστική εκπροσώπηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις η καθυστέρηση στη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας εγκυμονεί κινδύνους για το προϊόν, καθώς γίνεται προσπάθεια αλλοίωσης του ΠΟΠ χαρακτήρα του και μετατροπής του σε ένα προϊόν ‘γεωγραφικής ένδειξης’.
Πιο συγκεκριμένα παράγοντας της αγοράς, που έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε διάφορες δημόσιες θέσεις στο χώρο της κτηνοτροφίας και της γαλακτοβιομηχανίας, εκφράζει στο Dairy News τον προβληματισμό του οτι “όπως συνέβη δυστυχώς και στο γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα, έτσι και στη φέτα, υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε σε μια κατάσταση όπου φέτα θα σημαίνει λευκό τυρί που παράγεται στην Ελλάδα, από αιγοπρόβειο γάλα, αλλά με (αιγοπρόβειο μεν) γάλα που μπορεί να προέρχεται όμως από …οπουδήποτε“.