Γεώργιος Τσουμάνης: “προσοχή στην τοποθέτηση αλμεκτικών συστημάτων”
Ο Γεώργιος Τσουμάνης ‘οργώνει’ τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο όπου διατηρεί εμπορικά συμφέροντα, επισκέπτεται κτηνοτροφικές μονάδες, συζητάει με παραγωγούς, εγκαθιστά αλμεκτικά συστήματα και παρέχει όχι μόνο συντήρηση αλά και πολύτιμες συμβουλές σε όσους θέλουν να κάνουν ένα (μηχανικό) βήμα στην επιχείρησή τους.
Το Dairy News επικοινώνησε μαζί του και του απεύθυνε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη μηχανική άλμεξη και τις διαδικασίες της. Ακολουθούν οι παρατηρήσεις του, αρκούντως πολύτιμες για όσους έχουν τη διάθεση να βελτιώσουν το επίπεδο της παραγωγής τους και ν’ αποφύγουν τις όχι και λίγες κακοτοπιές.
Οι τιμές του γάλακτος
«Η κατάρρευση των τιμών του γάλακτος έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αιγοπροβατοτροφία· σίγουρα έχει καθηλώσει τις επενδύσεις. Οι κτηνοτρόφοι στην παρούσα φάση δεν χάνουν μόνο τζίρο αλλά δυστυχώς, χάνουν από τα καθαρά κέρδη τους. Η αγελαδοτροφία κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς, είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με δύο- τρία χρόνια πριν· τα μηνύματα και στον κλάδο αυτό όμως δεν είναι θετικά. Μεγάλη γαλακτοβιομηχανία ανακοίνωσε πρόσφατα μείωση τιμών και μείωση στην ποσότητα παραλαβής».
Φορολογία κτηνοτρόφων
«Η φορολόγηση των κτηνοτρόφων ήταν καταστροφικό μέτρο· απίστευτη πληγή. Τους πήραν ότι είχαν από τις τράπεζες με δεσμεύσεις των ποσών και βρέθηκαν όλοι τους να χρωστάνε στην εφορία. Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων δεν γνωρίζει από φοροτεχνικά θέματα – ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι- κάτι που χειροτέρεψε τα πράγματα.
»Όλο αυτό το κλίμα λειτουργεί απολύτως αντι-επενδυτικά. Εκεί που μέχρι πρόσφατα -χωρίς να εξετάσω αν ήταν απολύτως σωστό αυτό- κάποιοι παραγωγοί με έσοδα 10.000 ευρώ το χρόνο έδιναν τα 1.000 ευρώ στον ΟΓΑ, βρέθηκαν να δίνουν το 30% σε ασφαλιστικές εισφορές, το 30% στην εφορία, άλλα 30% ως προκαταβολή φόρου. Να φανταστείτε ότι την πρώτη χρονιά, οι αγρότες έδωσαν το 85% των καθαρών κερδών τους».
Αμελκτικές μονάδες
«Μέχρι και τα πρώτα χρόνια της κρίσης το πιο διαδεδομένο μηχάνημα στην προβατοτροφία ήταν το 1Χ24 με 12 αμελκτικές μονάδες όπου ανέβαιναν στην ‘παγίδα’ 24 ζώα και αρμέγονταν τα 12. Από τις αρχές της κρίσης κινούμαστε σε μικρότερα μηχανήματα και η αγορά καταφεύγει σε ‘πατέντες’. Κυκλοφορούν δηλαδή ‘οικονομικά’ αρμεκτήρια ημιαυτόματα, στα οποία λείπει μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού για να πέσει το κόστος. Κι έχει εκτοξευτεί στην αγορά η πώληση των φορητών συστημάτων· προφανώς λόγω τιμής. Τα φορητά κατά 99% παράγονται στην Τουρκία και τα υπόλοιπα έρχονται κυρίως από Ιταλία και Ισπανία».
Μαστίτιδα
«Όταν ένα αρμεκτικό σύστημα τοποθετηθεί με το σωστό τρόπο – διότι πρόκειται για αρθρωτό μηχάνημα το οποίο συναρμολογείται στο σημείο εγκατάστασης και δεν μεταφέρεται έτοιμο για να τοποθετηθεί κάπου, δεν είναι ένα αυτοκίνητο που γυρνάς το διακόπτη κι αρχίζει να δουλεύει- τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ανάλογα την εμπειρία του προσωπικού θα είναι και το αποτέλεσμα της εγκατάστασης. Για παράδειγμα τα θήλαστρα πρέπει να προσαρμοστούν στους μαστούς των ζώων του κοπαδιού. Δεν υπάρχει ένα θήλαστρο που να αρμέγει όλες τις φυλές των ζώων. Ο τεχνικός πρέπει να δει το κοπάδι και να βάλει το κατάλληλο θήλαστρο».
Θήλαστρα: το κατάλληλο μέγεθος
«Το πρόβλημα των μεγάλων εταιρειών του κλάδου που δουλεύουν με τυποποιημένα προϊόντα όπως τα θήλαστρα είναι ότι συνήθως έχουν ένα θήλαστρο κι αυτό πουλάνε όποιες κι αν είναι οι ανάγκες του κτηνοτρόφου. Τα μικρά μηρυκαστικά, δυστυχώς, δεν πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους στις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες, έτσι αυτές δεν επενδύουν σε έρευνα με αποτέλεσμα οι επιλογές των αιγοπροβατοτρόφων να είναι λιγοστές.
»Εμείς, είμαστε πιο ευέλικτοι σε αυτό τον τομέα: έχουμε το πλεονέκτημα να προσφέρουμε θήλαστρα που προσαρμόζονται στα κοπάδια που εκτρέφονται στην Ελλάδα. Για να φτιαχτεί ένα τέτοιο θήλαστρο χρειάζονται χρήματα- εμείς έχουμε τέτοια θήλαστρα, τα οποία προσαρμοσμένα σε ορισμένες ελληνικές φυλές, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα στην αρμεγή. Αυτό βέβαια σημαίνει μικρότερη καταπόνηση στους μαστούς και λιγότερες μαστίτιδες».
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 13ο τεύχος του περιοδικού Dairy News, Δεκέμβριος 2018. Κεντρική φωτογραφία: Ο Γεώργιος Τσουμάνης στην έκθεση κτηνοτροφικού εξοπλισμού Eurotier στο Ανόβερο.