Γιώργος Στρούθος : «Να γίνει αυτάρκης η ΕΕ στις πρώτες ύλες»

Το Dairy News συζητάει με τον Κύπριο τυροκόμο

Ο Γιώργος Στρούθος βρίσκεται στην τυροκομία τα τελευταία 10 χρόνια με την εταιρεία Αγρόκτημα Στρούθος αλλά η επιχείρηση εκτροφής αγελάδων στο χωριό Ακάκι στη δυτική Λευκωσία της Κύπρου όπου δραστηριοποιείται ξεκίνησε το 1979 από τον πατέρα του.

 

Η συζήτηση μαζί του, λίγους μήνες πριν,  στο πλαίσιο εμπορικής έκθεσης στην Αθήνα, όπου βρέθηκε ως εκθέτης, είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι η κτηνοτροφία στην Κύπρο έχει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα λόγω της πανδημίας και του πολέμου με βασικότερο  αυτό των ζωοτροφών. «Στην Κύπρο όπου λόγω καιρού δεν έχουμε παραγωγή ζωοτροφών, το πρόβλημα είναι εντονότερο» μας λέει ο συνομιλητής μας. «Εξαρτόμαστε από το μεταφορικό κόστος, από τις  εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε πόλεμο και η μεγάλη αγωνία μας είναι αν θα μπορέσουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας το επόμενο διάστημα».

 

Φόβοι για τον επισιτισμό

Η επισιτιστική κρίση, το ‘φάντασμα’ που πλανάται πάνω από τα κεφάλια των Ευρωπαίων  απασχολεί έντονα τους Κυπρίους που εναποθέτουν κάποιες από τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους έτσι ώστε να είναι αυτάρκης σε όλες τις πρώτες ύλες, ειδικά στα σιτηρά. Υπάρχουν οι συνθήκες στην Ευρώπη για μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών που θα κάλυπταν τις ανάγκες μας» υποστηρίζει ο Γ. Στρούθος.

Οι τιμές του γάλακτος στο νησί είναι σχετικά καλές αυτό το διάστημα. Το αγελαδινό γάλα είναι κοντά στα 58 λεπτά το λίτρο, το πρόβειο κυμαίνεται στα  1,10- 1,15 ευρώ και το γίδινο στα 70 λεπτά το λίτρο. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ καλές τιμές αλλά με το κόστος της παραγωγής αυτή τη στιγμή οι τιμές δεν είναι καλές.


Η τυροκομική εταιρία του Γ. Στρούθου  πραγματοποιεί  εξαγωγές σε Ελλάδα, Γαλλία, Σλοβακία, Γερμανία, Ντουμπάι κ.ά. Η τιμή του χαλλουμιού στη λιανική είναι περίπου 10-12 ευρώ ανάλογα την αγορά και το μεταφορικό κόστος.


Όπως μας ενημέρωσε ο συνομιλητής μας, αυτό το διάστημα στην Κύπρο διεξάγεται μια συζήτηση για τα είδη και τα ποσοστά του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χαλλουμιού. «Ένα από τα είδη χαλλουμιού που παράγουμε έχει αυξημένο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος αλλά ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι πλήρως κατοχυρωμένα όλα τα είδη χαλλουμιού. Δηλαδή το χαλλούμι με το γίδινο γάλα, με το πρόβειο γάλα, με μείγμα των δύο αυτών ειδών γάλακτος και το χαλλούμι με αγελαδινό γάλα στο οποίο συμμετέχει με 20% το πρόβειο γάλα» μας εξηγεί.

Το χαλλούμι που περιέχει αγελαδινό γάλα πρέπει μέχρι το 2024 – και σύμφωνα με τον φάκελο που έχει κατατεθεί- να παράγεται με αγελαδινό γάλα σε ποσοστό μέχρι 49%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερισχύει το αιγοπρόβειο γάλα (51%). Γίνεται αυτό; «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραχθεί τόσο πολύ αιγοπρόβειο γάλα στην Κύπρο για να χρησιμοποιηθεί στην τυροκόμιση» μας εξηγεί ο Γ. Στρούθος και συμπληρώνει: «Αυτό,  όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πρόβλημα για τους τυροκόμους».

 

Η κατάθεση του φακέλου για το χαλλούμι έγινε το 2014 κι από τότε η κυβέρνηση ανακοινώνει κατά καιρούς ότι θα ενισχύσει την αιγοπροβατοτροφία στην Κύπρο για να καλυφθούν οι ανάγκες αιγοπρόβειου γάλακτος. Η παραγωγή του αυξήθηκε, πράγματι, τα τελευταία χρόνια αλλά όχι στο βαθμό που ανέβηκε η ζήτηση και οι πωλήσεις του χαλλουμιού, άρα, ουσιαστικά το αιγοπρόβειο γάλα που είναι διαθέσιμο …μειώθηκε.

Όσο αφορά το χαλλούμι που παράγεται στο ψευδοκράτος, πρέπει να διακινείται μέσα από τα νόμιμα λιμάνια του νησιού ενώ έχει τις ίδιες προδιαγραφές – σε διατροφή, φυλές ζώων κ.λπ.- με το κυπριακό χαλλούμι.

Προδιαγραφές που δεν τηρούνται πλήρως αν και γίνονται προσπάθειες ενώ, όπως μας ενημερώνει ο Γ. Στρούθος, « ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν οι κτηνοτρόφοι του ψευδοκράτους είναι να ξεπεράσουν τις ζωονόσους που δεν έχουμε πια εμείς. Πρέπει δηλαδή να απαλλαγούν από κάποιες ασθένειες ζώων που δεν έχει ούτε η Κύπρος ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη».

You might also like