Θεσσαλία: Μάχη για την εξασφάλιση ζωοτροφών

Επιστολή ΣΕΒΙΖ στο ΥπΑΑΤ- Ο κλάδος επλήγη διπλά τα τελευταία χρόνια και ζητά οικονομικές ανάσες

Βουλιαγμένες μέσα στα νερά του Θεσσαλικού κάμπου βρίσκονται τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών, τόσο αυτές που βρίσκονταν στις αποθήκες εκατοντάδων κτηνοτρόφων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες όσο και οργανωμένων επιχειρήσεων του κλάδου που είδαν τις υποδομές τους ανήμπορες να αντιμετωπίσουν την καταστροφική ορμή των πλημμυρών.

 

Την ίδια στιγμή η γεωργία στην Θεσσαλία έχει δεχτεί συντριπτικό σε κάποιες περιοχές χτύπημα με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η δυνατότητα άμεσης παραγωγής ζωοτροφών το επόμενο διάστημα για να καλυφθούν οι ανάγκες της κτηνοτροφίας.

Τι έχει συμβεί στην Θεσσαλία

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία έχουμε πάνω από 859.000 χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένα- πλημμυρισμένα. Έχουμε το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής παραγωγής κατεστραμμένο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα. Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% % του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Παρέμβαση ΣΕΒΙΖ

Πριν μερικές ημέρες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) έστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ στην οποία  αναφέρει: « Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο γεωργοκτηνοτροφικό πληθυσμό και στην κτηνοτροφική ανάπτυξη. Από τη μια αντιμετωπίζουμε τις άμεσες επιπτώσεις που συνέβησαν την ίδια χρονική στιγμή με το φυσικό φαινόμενο, δηλαδή τις καταστροφές στα πάγια στοιχεία (στάβλοι, εξοπλισμός, μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο) και στα αποθέματα κυρίως σε ζωοτροφές και από την άλλη εντείνονται οι άμεσες επιπτώσεις, δηλαδή οι επιδράσεις στη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών που δεν θα παραχθούν και δεν θα προσφερθούν αντίστοιχα και σχετίζονται με βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του κλάδου».


Ο φορέας των εταιρειών παραγωγής κι εμπορίας ζωοτροφών θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα οικονομικής αντιστάθμισης και να σχεδιάσει ένα δίκτυ ασφαλείας μέσω κρατικών δαπανών.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ΣΕΒΙΖ και οι εταιρείες- μέλη του διατηρούν ιστορικά, σταθερά και απαρέγκλιτα άρρηκτους δεσμούς με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και παρακολουθούν θλίψη και ανησυχία όσα συμβαίνουν. «Εκτιμούμε ότι οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ καθώς οι περιοχές που επλήγησαν φέρουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα που αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και μοσχαρίσιου κρέατος».

Ως ελάχιστη συμβολική έμπρακτη βοήθεια, το ΔΣ του ΣΕΒΙΖ αποφάσισε να θέσει τις επιχειρήσεις- μέλη του στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς επίσης και των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων συνεισφέροντας τεχνικά και υλικά όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν υπό τη δική σας πολιτική καθοδήγηση.


Κεντρική φωτογραφία: Solidarity Now

You might also like