Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος: «Αξία στην κτηνοτροφία θα δώσει η ποιότητα»
Σημαντικές οι προοπτικές για την ελληνική κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον καθηγητή
Ο καθηγητής Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος και η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου μίλησαν στο Dairy News για την ελληνική κτηνοτροφία και τις προτεραιότητες που έχει ή θα έπρεπε να έχει θέσει προκειμένου να μεταβεί ομαλά στην ανταγωνιστική εποχή που …έφτασε ήδη.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου
Ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) ενώ η γεωπόνος – ζωοτέχνης Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου είναι Senior Project Manager του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Θεσσαλονίκη).
Βοοτροφία; Μα, βέβαια…
Σύμφωνα με τον Αρ. Λυμπερόπουλο, υπάρχουν και μάλιστα σημαντικές προοπτικές για την ελληνική κτηνοτροφία, αρκεί οι κάτοχοι κρεατοπαραγωγικών φυλών να καταλάβουν τί έχουν στα χέρια τους. «Το ζώο που έχουν στα χέρια τους πρέπει να ταϊστεί πολύ καλύτερα, ενώ στόχος τους πρέπει να είναι – έστω και γι’ αυτή τη μικρή ποσότητα κρέατος που παράγουμε- η υψηλή ποιότητα» μας λέει. Ο καθηγητής επισημαίνει πως σήμερα τα σημεία μέσα από τα οποία διοχετεύεται στον καταναλωτή το βόειο κρέας είναι τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα εστίασης. «Στα εστιατόρια υπάρχουν προδιαγραφές – ζητούν συγκεκριμένα κρέατα με συγκεκριμένο τεμαχισμό- τις οποίες επειδή τα δικά μας κρέατα δεν τις πληρούν, οι εστιάτορες στρέφονται σε ξένα κρέατα» εξηγεί ο Αρ. Λυμπερόπουλος κι επισημαίνει: «Οι δικοί μας βοοτρόφοι χάνουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο την προστιθέμενη αξία του κρέατος».
Ο καθηγητής θεωρεί πως το μείζον πρόβλημα στην προσπάθεια των Ελλήνων κτηνοτρόφων να εξελιχθούν είναι η κατάρτιση. «Με ότι κι αν θέλουμε να ασχοληθούμε, όποιον στόχο κι αν θέσουμε, πρωτεύει η κατάρτιση. Αν ο κτηνοτρόφος δεν κατανοήσει πώς πρέπει να ταΐσει το ζώο του και ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων του, δεν θα μιλάμε ούτε για βελτίωση ούτε για προοπτικές» τονίζει.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη θα επηρεάζουν για αρκετό διάστημα τις τιμές των ζωοτροφών, σύμφωνα με τον Αρ. Λυμπερόπουλο, ο ίδιος όμως εκτιμάει πως στην κρεατοπαραγωγό βοοτροφία, οι παραγωγοί έχουν το πλεονέκτημα ότι τα ζώα τους μπορούν να βοσκήσουν έξω για ώρες και μήνες, μειώνοντας το κόστος. «Τα κρεατοπαραγωγικά ζώα δεν χρειάζονται τη μεγάλη σε έκταση βοσκήσιμη γη όπως χρειάζονται οι γαλακτοπαραγωγοί αγελαδοτρόφοι ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι το γεγονός τα κρεατοπαραγωγικά ζώα δημιουργούν αποθέματα λίπους».
Συγκέντρωση παραγωγής
Ο καθηγητής Αρ. Λυμπερόπουλος εκτιμάει πως με την εξαίρεση των πτηνών ο αριθμός των εκτροφών στα παραγωγικά ζώα θα μειώνεται με τον χρόνο- ο αριθμός των ζώων όμως θα αυξηθεί- ειδικά την αγελαδοτροφία. Ενώ αναγνωρίζει κι αυτός τη μέγιστη σημασία που παίζει η έλλειψη εργατικών χεριών. «Όταν ο παραγωγός φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης και δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση συνήθως κλείνει τη μονάδα του. Θα μείνουν τελικά λίγοι γαλακτοπαραγωγοί αγελαδοτρόφοι και μικρός αριθμός εκτροφών- γι’ αυτό οδηγούμαστε προς την αυτοματοποίηση. Υπάρχει όπως γνωρίζετε μεγάλη ζήτηση για αρμεκτικά, ρομποτικά συστήματα» μας λέει.
Στη συζήτησή μας παρεμβαίνει η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για να μας επισημάνει πως όλη η εικόνα που περιέγραψε ο καθηγητής Λυμπερόπουλος δεν είναι κάτι καινούργιο, ήταν κάτι για το οποίο οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε να προετοιμάζονται. «Στους κτηνοτρόφους έχουν δοθεί κατά καιρούς διάφορα εργαλεία και μάλιστα παλαιότερα πιστεύαμε ότι όλα αυτά ήταν κάτι μακρινό. Κάποιοι πίστευαν ότι θα αργούσαν οι εξελίξεις, αλλά ήρθαν» υποστηρίζει.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, υπήρξε και υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για δημιουργία συνεργατικών σχημάτων «τα οποία μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει, θα μπορούσαν όμως να βγουν μπροστά μικρότερα, πιο ευέλικτα σχήματα όπως οι ομάδες παραγωγών- κι αυτό ήταν κάτι που θα έπρεπε να το δουν οι κτηνοτρόφοι».