Ξεκίνησε στο Γεωπονικό το διεθνές συνέδριο AgEng2024

Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο παρουσιάζουν καινοτόμες τεχνολογίες και μελέτες

Ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη 2 Ιουλίου οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου AgEng2024- «Διαμορφώνοντας το Μέλλον της Γεωργικής Μηχανικής». Θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου με πλήρες πρόγραμμα από τις 9.00 το πρωί.
Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Το συνέδριο διεξάγεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και υποστηρίζεται από δύο σχετικούς με το αντικείμενό του φορείς: Την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών (EurAgEng), η οποία στοχεύει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της ανθρωπότητας σε θέματα διατροφής, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υγείας και την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος (Ε.Γ.Μ.Ε.).

Τη σημερινή, πρώτη ημέρα του συνεδρίου άνοιξε Δρ. Peter Demeyer εκπροσωπώντας το Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food (ILVO). O Peter Demeyer, ο οποίος παράλληλα είναι Editor-in-Chief του διεθνούς περιοδικού Biosystems Engineering, ανέλυσε το θέμα «AgEngScience4IMPACT: The compelling case of livestock emissions in the EU».

O Δρ. Peter Demeyer από το το Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food (ILVO)

 

Το ILVO, όπως μάς εξήγησε ο Peter Demeyer, είναι ένας φορέας ο οποίος μεσολαβεί προκειμένου καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Βελγίου να διαχυθούν στην επιχειρηματική κοινότητα, τους συνεταιρισμούς και τους μεμονωμένους αγρότες που θα τις αξιοποιήσουν.

Στην ερώτησή μας για το αν ο περιορισμός των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και αμμωνίας ή μεθανίου από την πρωτογενή παραγωγή είναι μια επιτακτική ανάγκη που δικαιολογεί την αυστηρότητα με την οποία την αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο Βέλγος επιστήμονας μας απάντησε απολύτως θετικά. «Επιστημονικά είναι απολύτως δεδομένο ότι πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων ρύπων που εκλύονται από την πρωτογενή παραγωγή, ειδικά αμμωνίας. Το πώς όμως θα επιτευχθεί αυτή η μείωση είναι ζήτημα αμιγώς πολιτικό κι έχει αρκετές παραμέτρους όπως  το επίπεδο της αγροτικής παραγωγής, η κοινωνική δομή των αγροτικών κοινωνιών κ.ά.» μας είπε.

 

Αύριο το συνέδριο θα ανοίξει Δρ. Σταύρος Βουγιούκας, Καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας University of Davis, ο οποίος θα αναλύσει το θέμα «Fruit-harvesting robots: How can we surpass current limitations regarding fruit-harvesting robots».

Δρ. Σταύρος Βουγιούκας, Καθηγητής του University of Davis, της Καλιφόρνιας

 

Όπως μας είπε ο Έλληνας καθηγητής, αυτός και η επιστημονική ομάδα του βρίσκονται αυτό το διάστημα σε φάση σχεδιασμού ρομποτικών συστημάτων τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, βοηθώντας τους αγρότες να διαχειριστούν με καλύτερο τρόπο τις καλλιέργειές τους.

«Σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ρομποτικά συστήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνται στη συγκομιδή συγκεκριμένων καρπών με τρόπο απολύτως αποδοτικό» μας εξήγησε ο Στ. Βουγιούκας.

You might also like