Ομιχλώδης παραμένει ακόμα το τοπίο στο γαλακτοκομικό κλάδο των ΗΠΑ όσο αφορά την υιοθέτηση από τη βιομηχανία των νέων κανονισμών που αυξάνουν τα επίπεδα ελέγχου σχετικά με τις νόσους που συνδέονται με την κατανάλωση τροφίμων.
Η πρώτη προθεσμία για τη συμμόρφωση των γαλακτοκομικών εταιρειών με το διάσημο νόμο για την Ασφάλεια και τον Εκσυγχρονισμό των Τροφίμων (Food Safety and Modernization Act -FSMA) ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, αλλά η αμερικανική βιομηχανία τροφίμων, εξακολουθεί διακατέχεται από αμφισβήτηση· οι εταιρείες περιμένουν τις τελικές οδηγίες του Foods & Drugs Administration προκειμένου να προβούν από την πλευρά τους στις οριστικές διορθώσεις του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν.
Όπως είναι γνωστό, η νέα νομοθεσία απαιτεί ολοκληρωμένους ελέγχους πρόληψης σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας παραγωγής τροφίμων στις ΗΠΑ, με στόχο να περιοριστούν οι εστίες νόσων που συνδέονται με τα τρόφιμα. Ο νόμος έχει ψηφιστεί ήδη από το 2011 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα της προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Ο νόμος έχει ως στόχο να μετατοπιστεί το επίκεντρο των δράσεων της βιομηχανίας από την αντίδραση στην πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν (δαπανηρά και χρονοβόρα) προγράμματα δοκιμών των προϊόντων. Η βιομηχανία όμως δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη, καθώς η υιοθέτηση της νομοθεσίας περιλαμβάνει πολλούς και συνεχείς ελέγχους που δεν υιοθετούνται σε άλλες βιομηχανίες.
Υπενθυμίζεται ότι για εταιρείες που εισάγουν πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων η προσαρμογή στη νέα νομοθεσία πρέπει να γίνει μέχρι το Μάη του 2019, ενώ για τις γαλακτοκομικές εταιρείες το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018. Η εκλογή Τράμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ ενδέχεται να αλλάξει τόσο τα χρονοδιαγράμματα, όσο και πτυχές της συγκεκριμένης νομοθεσίας- επί τα χείρω βέβαια για τους καταναλωτές.