Ελένη Σκεύα (L’ Ami): «Το γάλα μας έχει το άρωμα της Φθιωτικής γης»

H νεαρή Ελένη Σκεύα, χημικός και υπεύθυνη ποιότητας στη Βιομηχανία Γάλακτος Λαμίας, τη γνωστή L’ Ami, παρουσιάζει τα επιτεύγματα μιας ομάδας παραγωγών και επαγγελματιών της γαλακτοκομίας / τυροκομίας που έχουν αναλάβει την αναβάθμιση ή για την ακρίβεια την ‘αναβάπτιση’ της – παρεξηγημένης- έννοιας του συνεταιρισμού.

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Η Βιομηχανία Γάλακτος Λαμίας ιδρύθηκε το 1963 και βρίσκεται στα Καλύβια Λαμίας. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ήταν κοινοπραξία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας. Από το 1994 και μετά ανήκει αποκλειστικά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαμίας. Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος) καθώς και στη συγκέντρωση και επεξεργασία βάμβακος και γάλακτος. Σήμερα διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος που πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και στο οποίο εργάζονται 40-45 άνθρωποι. Το εργοστάσιο παράγει υψηλής ποιότητας παστεριωμένο γάλα, όπως επίσης και πολλά άλλα τυροκομικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης Dairy Expo 2016, στην οποία η L’ Ami συμμετείχε ως εκθέτης,  είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη χημικό Ελένη Σκεύα, υπεύθυνη ποιότητας στην παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία μας παρουσίασε το portfolio της εταιρείας και την προσπάθεια ανάπτυξης που πραγματοποιεί μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οι εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας L’ Ami, στη Λαμία. Φωτο: Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας.

 

Dairy News| Ποια είναι η ‘φιλοσοφία’ του συνεταιρισμού;

Ελένη Σκεύα Πρώτα απ΄ όλα θέλουμε να προάγουμε το συνεταιριστικό πνεύμα. Στηρίζουμε την τοπική παραγωγή και την τοπική κοινωνία και παράγουμε ένα προϊόν ποιοτικό. Η έννοια της ποιότητας είναι πολύ σημαντική για μας.

Το γεγονός ότι η έννοια του συνεταιρισμού είναι αρκετά παρεξηγημένη εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, σας προκαλεί προβλήματα;

Η αλήθεια είναι ότι στη Λαμία το όνομα του Συνεταιρισμού είναι πολύ καλό. Ο κόσμος γνωρίζει το Συνεταιρισμό, γνωρίζει τα προϊόντα του και γνωρίζει ότι γίνεται καλή δουλειά η οποία μάλιστα ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της κερδοφορίας και μόνο. Στηρίζουμε τους παραγωγούς κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα γαλακτοκομικά/ τυροκομικά που ασχολούμαστε εμείς αλλά και στα σιτηρά κ.ό.κ. Υπάρχει δηλαδή ουσιαστικό ‘συνεταιριστικό πνεύμα’. Γνωρίζω ότι η λέξη ‘συνεταιρισμός’ είναι προβληματική αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεταιρισμών ανά την Ελλάδα, που είναι υγιείς και κερδοφόροι. Αυτό είναι παρήγορο.

Τι παράγετε στη Λαμία;

Έχουμε φρέσκο γάλα πέντε ημερών πλήρες και ελαφρύ, έχουμε ένα πολύ ωραίο σοκολατούχο για τα παιδιά που είναι πολύ διαφορετικό από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά και ξινόγαλο που προτιμάται ιδιαίτερα το καλοκαίρι επειδή είναι πολύ δροσερό. Αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν σε μπουκάλι σε διάφορες συσκευασίες. Είναι καθαρό, ατόφιο γάλα, από την τοπική παραγωγή του νομού.

Γιατί είναι τόσο καλό το γάλα σας;

Είναι εξαιρετικό και σ’  αυτό παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Είναι βέβαια η φυσιολογία του εδάφους, αλλά και το άρωμα της Φθιωτικής γης- το γάλα έχει έτσι ιδιαίτερη γεύση. Το προσέχουμε, το πίνουμε κι εμείς άλλωστε. Ο κόσμος το αποκαλεί «το γάλα μας», το νιώθει δικό του κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Είναι ταυτόχρονα ικανοποίηση και ευθύνη.

Έχετε όμως και τυριά.

Ασφαλώς. Έχουμε Π.Ο.Π. φέτα, γίδινο τυρί, τελεμέ από αγελαδινό γάλα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα αγελάδας και γραβιέρα αιγοπρόβεια -όλα αυτά σε κεφάλια- ενώ τώρα τελευταία λανσάραμε μικρές συσκευασίες των 200 και 400 γραμμαρίων σε μίνι μάρκετ και σουπερμάρκετ. Τα γιαούρτια μας επίσης είναι στραγγιστό σε 10% λιπαρά και 2% – πραγματικό στραγγιστό γιαούρτι με μεμβράνες υπερδιήθησης – κρέμα βανίλια και σοκολάτα, ρυζόγαλο με συσκευασίες με αλουμινόφυλλο. Επίσης παράγουμε παραδοσιακό πρόβειο κι αγελαδινό γιαούρτι, ενώ το πρόβειο το κυκλοφορούμε και σε ιδιαίτερης αισθητικής πήλινη συσκευασία.

O Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στο περίπτερο της Στερεολλαδίτικης και συνεταιριστικής L’ Ami, στην Dairy Expo 2016. Φωτο: Γιώργος Διαμαντάκης.

 

Που διανέμονται τα προϊόντα σας;

Το πρόσφατο βήμα του συνεταιρισμού είναι η τοποθέτηση προϊόντων μας στην αγορά της Αθήνας με δίκτυο πωλήσεων σε μίνι μάρκετ και φούρνους. Τα βήματά μας είναι αργά αλλά σταθερά. Βλέπουμε ότι η Αθήνα αγάπησε τα προϊόντα μας και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο εκεί.

Πως τα πάτε με τον ανταγωνισμό από τους μεγάλους και τις πιέσεις από το λιανεμπόριο;

Τα συνεταιριστικά γάλατα, τόσο αυτά που διανέμονται στην Αθήνα, όσο κι αυτά της Θεσσαλονίκης, κυμαίνονται στο ίδιο εύρος τιμών. Η χονδρική σε μας είναι 1,17 ευρώ το λίτρο χωρίς ΦΠΑ και στο ράφι βγαίνει 1,34- 1,35 ευρώ. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει καλά – κι αυτό είναι μια δική μας επιτυχία- ότι δεν δεχόμαστε επιστροφές και το γάλα μας είναι γάλα που παστεριώνεται χωρίς να μπαίνουν μέσα ‘επιστρεφόμενα’ γάλατα. Άλλωστε το γάλα μας τελειώνει από τα πρώτα στα σουπερμάρκετ.

Πόσο ‘δυνατοί’ είστε στη Λαμία;

Η τοπική αγορά μας στηρίζει εντυπωσιακά: έχουμε σχεδόν το 70% της κατανάλωσης στη Φθιώτιδα. Πολύ ισχυρό όνομα έχει και η φέτα μας. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, θέλουμε να στηρίξουμε τον παραγωγό κι ως εκ τούτου δεν μπαίνουμε στη λογική των προσφορών, ενώ πράγματι το γάλα μας είναι κατά τι ακριβότερο από εκείνο των πολυεθνικών εταιρειών. Υπάρχουν όμως προϊόντα μας σε εξαιρετικές τιμές. Για παράδειγμα το γιαούρτι μας έχει γύρω στα 90 λεπτά.

Πως τα πάτε με την πολιτεία;

Έχουμε βοηθηθεί από την πολιτεία. Συμμετείχαμε το 2016 στην Dairy Expo στην Αθήνα και τη Sial στο Παρίσι με ενέργειες της Περιφέρειας. Στόχος μας ήταν να δούμε τι ζητάει η ξένη αγορά, πως κρίνει τα προϊόντα σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας που έχουμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε.

 

 

 

 

You might also like