Κώστας Μπακογιάννης: «Υποχρέωσή μας να ανοίξουμε ‘δρόμους’ στους νέους αγρότες»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, έχει την εμπειρία της ζωής και της εργασίας σε μέρη όπου η (κεντρική) Πολιτεία μοιάζει να έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια· σε μέρη όπου η παλαιάς κοπής  γραφειοκρατία ανθίσταται· σε μέρη που ο τραπεζικός τομέας αγνοεί. Δραστηριοποιείται όμως σε μέρη όπου δημιουργικές δυνάμεις παράγουν εξαιρετικά προϊόντα κι αναζητούν ‘δρόμους’ για να τα μεταφέρουν στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό.

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Η Αγροδιατροφική  Σύμπραξη Περιφέρειας  Στερεάς  Ελλάδας, στην οποία αφιερώνει μέρος του χρόνου και των δυνάμεών του, είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια η επιτυχία της οποίας ίσως να είναι όρος επιβίωσης για πολλούς παραγωγούς κι ευκαιρία ανάπτυξης για μια Περιφέρεια η οποία έχει αστείρευτες δυνάμεις· ‘στα χαρτιά’ τουλάχιστον. Άνθρωπος της πράξης, παρακολουθεί και πολλές φορές …ακολουθεί τους μετόχους της Σύμπραξης στις διάφορες δράσεις τους. Σε μια από αυτές, στην οργανωμένη παρουσία της Περιφέρειας στην έκθεση Dairy Expo 2016, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο Σπάτων, την οποία διοργάνωσε η o.mindcreatives και το περιοδικό DairyNews, είχαμε την ευκαιρία, στο όμορφο περίπτερο της Περιφέρειας, να συζητήσουμε μαζί του για αυτά που ’πονάνε’ τους αγρότες κι απασχολούν την Περιφέρεια.

DairyNews| Κύριε Μπακογιάννη, ποιος είναι ο στόχος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας  Στερεάς  Ελλάδας;

Κώστας Μπακογιάννης Ο στόχος είναι να φέρουμε την επιχειρηματικότητα, πιο κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ υπήρχε ένα χάσμα, για πολλές δεκαετίες και στόχος μας είναι, αυτό το χάσμα, να το γεφυρώσουμε. Αυτό το γεφύρωμα μπορεί να γίνει μόνο πρακτικά· δεν θα γίνει στα λόγια. Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε ένα ‘βήμα’ στις επιχειρήσεις μας, ένα βήμα που βοηθάει και τονώνει την εξωστρέφειά τους, καλή ώρα όπως είναι αυτή η έκθεση στην οποία συμμετέχουμε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, όχι μόνο εντός αλλά κι εκτός συνόρων, με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις όπως η φημισμένη SIALστο Παρίσι. Του χρόνου θα επισκεφτούμε στο Ντίσελντορφ, θα είμαστε παρόντες σε μεγάλες εκθέσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την προώθηση των προϊόντων μας. Μην ξεχνάτε ότι η Στερεά Ελλάδα είναι η δεύτερη δύναμη στο λευκό κρέας, στο χοιρινό και το κοτόπουλο, ενώ στην αιγοπροβατοτροφία παράγουμε το 10% του εθνικού προϊόντος.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, στο περίπτερο της Φάρμας Μπράλου, στην Dairy Expo 2016. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν ένας από τους κύριους εκθέτες. Φωτο: Γιώργος Διαμαντάκης.

 

Τι αντιπροσωπεύει αυτή η Σύμπραξη;

Είναι το ‘όχημα’ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι κάτι καινούργιο, μετράει μερικούς μόλις μήνες ζωής, με εμπνευστή και πρόεδρο τον Γιώργο Κελαϊδίτη. Στόχος της Σύμπραξης είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού ανάδειξης και προώθησης του αγροδιατροφικού μας πλούτου βάσει των κριτηρίων και των αναγκών των παραγωγών μας,όπως και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του νέου Προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης.  Με άλλα λόγια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ‘πολιορκητικό κριό’ για την ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά η αλήθεια είναι – κι είναι πολύ λογικό αυτό-  ότι υπάρχει και κάποια δυσπιστία. Κι αυτό διότι έχουμε να κάνουμε με κάτι πάρα πολύ καινούργιο και διαφορετικό.

Δεν είναι ούτε συνεταιρισμός, ούτε cluster

Ακριβώς. Αυτό το διάστημα θα έλεγα πως ‘μπουσουλάμε’, προσπαθούμε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Μην ξεχνάτε ότι προσπαθούμε να φέρουμε μια νέα νοοτροπία. Είναι θετικό ότι αυτή τη στιγμή, οι μέτοχοι της Σύμπραξης, μαζί με τους δημόσιους φορείς και τα Επιμελητήρια, ξεπερνούν τους 60, ένα πολύ καλό νούμερο ειδικά αν το συγκρίνουμε με Αγροδιατροφικές Συμπράξεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας· είμαι σίγουρος ότι θα προστεθούν κι άλλοι.

O Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης (δεξιά) ακούει τι προτείνει για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή ο έμπειρος τυροκόμος Κωνσταντίνος Ζήσιμος από τη Λαμία. Φωτο: Γιώργος Διαμαντάκης.

 

Σας απασχολεί η χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα;

Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να λύσουμε: έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο ‘μεταφράζεται’ σε φορολογία, σε εισφορές, σε κόστος ενέργειας κ.ά. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα τραπεζικό τομέα ‘ζόμπι’, ανύπαρκτος δυστυχώς κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές καθεστωτικές νοοτροπίες οι οποίες ανήκουν, κατά την άποψή μου, στη δεκαετία του 1980. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά, πάνω από το 30% των πόρων του ΠΑΑ έχει μεταφερθεί στις Περιφέρειες για έναν πολύ απλό λόγο: οι Περιφέρειες είναι πιο κοντά στην παραγωγή, ζουν και βιώνουν το πρόβλημα πολύ πιο έντονα, πολύ πιο ‘καθαρά’. Είναι πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και χρειαζόμαστε αν όχι την αρωγή του κεντρικού κράτους, τουλάχιστον το να μην μας δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Είδαμε τον υπουργό στη Λαμία πρόσφατα και του διατυπώσαμε τη θέση μας: αφού δεν μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει, τουλάχιστον ας μην εμποδίζει.

Έχετε δηλώσει ότι το χτύπημα της γραφειοκρατίας θα είναι μια από τις πρώτες σας δράσεις…

Προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη όχι μόνο με όσους δημόσιους φορείς συναλλασσόμαστε, αλλά τουιοθετούμε και στην εσωτερική λειτουργία της Περιφέρειας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που χρησιμοποιεί ηλεκτρονική υπογραφή, κάνουμε ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, αναρτούμε τα πάντα στο Internet – ακόμα και ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι online. Δεν φτάνουν όμως αυτά, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» λέει ο λαός. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που αισθανόμαστε μόνοι μας…

Μια που θα ταξιδέψετε στο εξωτερικό, θα θέλαμε μια γνώμη για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη φέτα και το γιαούρτι στις διεθνείς αγορές. 

Είναι σαφές ότι έχει πληγεί διεθνώς η αξιοπιστία της χώρας και η εικόνα που εκπέμπουμε δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να δίνουμε τις μάχες για τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Την άνοιξη ήμουν στο Λευκό Οίκο κι άκουσα τον Πρόεδρο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια εορτασμού για την εθνική επέτειο της Ελλάδας, να αναφέρεται στην ομιλία του δύο και τρεις φορές στο «ελληνικό γιαούρτι». Όταν φτάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια τόσο συμβολική εορτή, να ‘συνδέει’ το ελληνικό γιαούρτι με την ίδια τη χώρα, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη υπεραξία έχει το συγκεκριμένο προϊόν. Πρέπει λοιπόν να προασπίσουμε το γιαούρτι, όπως άλλωστε και τη φέτα. Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας κι εξωστρέφειας. Είναι αμαρτία να μην χρησιμοποιούμε τέτοια προϊόντα για να ανοίγουμε πόρτες στο εξωτερικό. Στην Περιφέρεια θα κάνουμε ότι μπορούμε από την πλευρά μας για να αξιοποιήσουμε αυτά τα προϊόντα. Το μεγάλο βάρος της προσπάθειας όμως πέφτει στην κυβέρνηση.

Τι γνώμη έχετε για την αγροτική εκπαίδευση;  Μπορείτε να βοηθήσετε τους αγρότες;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μας. Ήδη συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να διακριβώσουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο καινοτομίας,  έρευνας αλλά και επιμόρφωσης σε κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες στη δική μας Περιφέρεια. Είναι δύσκολο, θεωρώ όμως ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι η Ελλάδα ‘γερνάει’ και κατά μείζονα λόγο, γερνάνε και οι αγρότες μας. Δεν εισέρχονται νέοι άνθρωποι στην παραγωγή. Κι όμως, υπάρχουν πολύ καλά κονδύλια για ενίσχυση δράσεων νέων αγροτών και, προφανώς, σε μια τέτοια κατεύθυνση η επιμόρφωση είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουνε πληροφόρηση.

Είναι αληθινό αυτό. Κι εμείς, την ίδια ώρα τους προτείνουμε μεγαλοφώνως ‘καινοτομία’ ή ‘εξωστρέφεια’ κι αυτοί το μόνο που ζητάνε από μας είναι να τους ανοίξουμε ένα δρόμο για να τον περπατήσουν. Είναι δική μας υποχρέωση. Αυτό το διάστημα σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων, όπως προείπα με το Γεωπονικό, κι άλλους φορείς. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, δυστυχώς, δεν θα φανούν άμεσα. Ξεκινάμε όμως τώρα και έχουμε μπροστά μας έναν ορίζοντα περίπου δύο χρόνων.

You might also like