Έργο αναβάθμισης σε τυροκομική επιχείρηση, από τη Nasis Frost
Σημαντικό έργο σε τυροκομική επιχείρηση με έδρα στη Δυτική Αττική ολοκλήρωσε πρόσφατα η εταιρεία Α. Nasis Frost η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης. Με την ευκαιρία, συζητάμε με τον Αριστοτέλη Νάση την εικόνα της αγοράς και τις προοπτικές του κλάδου.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: Nasis Frost.
Αν και η εικόνα της ελληνικής αγοράς επαγγελματικού εξοπλισμού απέχει πολύ όχι μόνο από το επιθυμητό αλλά ακόμα κι από το ανεκτό, υπάρχουν ωστόσο εταιρείες που αντιστέκονται δημιουργικά, σχεδιάζουν με υπομονή κι επιμονή το μέλλον τους, παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δίνουν καθημερινά – και με επιτυχία- τη μάχη της εξυπηρέτησης του πελάτη και τον αγώνα για τη δική τους επιβίωση. Η Α. Nasis Frost είναι μια τέτοια περίπτωση.
Πριν λίγο η Α. Nasis Frost ολοκλήρωσε ένα σημαντικό έργο σε εταιρεία παραγωγής αλλά και εισαγωγικής τυροκομικών προϊόντων, η οποία διαθέτει μονάδα στον Ασπρόπυργο. Η εν λόγω εταιρεία ζήτησε από τη Nasis να κατασκευάσει νέους ψυκτικούς θαλάμους. Η ελληνική εταιρεία από τον Ασπρόπυργο, υπέγραψε πρόσφατα σημαντική συμφωνία συνεργασίας με γερμανικό όμιλο τροφίμων για την εισαγωγή και διανομή στην Ελλάδα τυροκομικών προϊόντων από τη Γερμανία, συμφωνία η οποία προϋπέθετε τη δημιουργία νέων, σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων για τα προϊόντα αυτά.
Ο πελάτης της Α. Nasis Frost βρίσκεται χρόνια στο χώρο των τυροκομικών προϊόντων και η αναβάθμιση του εξοπλισμού της, με αφορμή κι ευκαιρία τη συνεργασία με τους Γερμανούς, κρίθηκε απολύτως αναγκαία· σε πρώτη φάση η ελληνική εταιρεία έπρεπε να δημιουργήσει έναν αποθηκευτικό χώρο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που διέθετε και να τον εξοπλίσει κατάλληλα. Ο χώρος της εταιρείας εκτείνεται σε έκταση ενός στρέμματος, ενώ το κτίριο είναι έκτασης περίπου 500 τ.μ.
Η Nasis Frost ανέλαβε την κατασκευή των ψυκτικών θαλάμων καθώς την προμήθεια και την εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων. Ανέλαβε επίσης το φωτισμό, τον αυτοματισμό, τούς ηλεκτρολογικούς πίνακες , την κατασκευή των θαλάμων με πάνελ , την προμήθεια ψυκτικών μηχανημάτων και αεροψυκτήρων, τις πόρτες γραφείων και θαλάμων, τις πόρτες/ φυσσούνες στις ράμπες φόρτωσης κι εκφόρτωσης κ.ά.
Σε πρώτη φάση η εταιρεία Nasis Frost κατασκεύασε τους ψυκτικούς θαλάμους και τους χώρους επεξεργασίας και παραγωγής με πάνελ και πόρτες , στη συνέχεια δε τα συνεργεία ηλεκτρολόγων/ ψυκτικών τοποθέτησαν τον ψυκτικό εξοπλισμό , τα μηχανήματα, τις σωληνώσεις και καλωδιώσεις και το έργο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία.
«Δεν θα έλεγα ότι ήταν ένα δύσκολο αλλά ούτε κι ένα απλό έργο» μας λέει ο Αριστοτέλης Νάσης, γιός του ιδρυτή και υπεύθυνος σήμερα για τη λειτουργία της εταιρείας και συμπληρώνει: « Δεν είχαμε δουλέψει ποτέ μέχρι σήμερα με μια τυροκομική επιχείρηση αλλά η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι που αναλάβαμε εμείς, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των εφαρμογών. Μια αποθήκη logistics, μια εταιρεία επεξεργασίας κρεάτων ή μια εταιρεία τυροκομικών έχουν κοινές απαιτήσεις και κοινή βάση στην κατασκευή των θαλάμων. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν απολύτως διαχειρίσιμες διαφορές στη θερμοκρασία, την υγρασία κ.λπ.».
Όπως θυμάται από την πρόσφατη εμπειρία του «σε τέτοια έργα οι δυσκολίες προκύπτουν από το γεγονός ότι πρέπει να εργάζονται πολλά και διαφορετικά συνεργεία – πχ. τα βιομηχανικά πατώματα- και να προχωράνε όλοι μαζί για να μπορέσει το έργο να παραδοθεί στον εκτιμώμενο χρόνο».
Ο πελάτης της Α. Nasis Frost είναι μια σχετικά έμπειρη εταιρεία που συνεργάζεται ήδη με πολλές επιχειρήσεις και γνωρίζει καλά την αγορά. Ζητάμε από τον Αρ. Νάση να μας προσδιορίσει τι είναι αυτό που ‘μέτρησε’ στην κρίση του πελάτη. «Το γεγονός ότι έχουμε μεγάλο στοκ εξαρτημάτων μας δίνει ένα πολύ μεγάλο χρονικό πλεονέκτημα» μας είναι κι εξήγησε: «Δίνουμε τα χέρια με τον πελάτη και την επόμενη ημέρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο. Πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψη ότι σε τέτοια έργα, κάποια κομμάτια εισάγονται, κάποια κομμάτια φτιάχνονται από πρώτες ύλες που είναι ήδη διαθέσιμες».
Η μάχη με τη θερμοκρασία
Όπως είναι φυσικό, οι κλιματικές αλλαγές δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από τη συζήτησή μας καθώς, οι εταιρείες ψύξης δίνουν συνεχή μάχη ενάντια στα στοιχεία της φύσης. Τα καλοκαίρια στη χώρα μας είναι πλέον πιο ζεστά, η δουλειά των ψυκτικών εταιρειών, όπως άλλωστε αναγνωρίζει ο συνομιλητής μας γίνεται πιο σύνθετη ενώ η επιτυχία – το να ελεγχθεί δηλαδή τη θερμοκρασία και επιτευχθεί η επιθυμητή- είναι ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση· είναι ένας ‘πόλεμος’ όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο νεαρός Νάσης. Ο ίδιος όμως και η επιχείρησή του έχουν τις λύσεις.
«Τα μηχανήματα που φτιάχνουμε πλέον έχουν προδιαγραφές για πιο ζεστά κλίματα από της Ελλάδας, δηλαδή μηχανήματα φτιαγμένα να λειτουργούν στους 45 ή ακόμα και στους 50 βαθμούς Κελσίου» μας λέει και μας εξηγεί ότι η πλευρά συμπύκνωσης του ψυκτικού κύκλου – εκεί όπου γίνεται η αποβολή θερμότητας- είναι το σημείο όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα κι εκεί έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους. Όλα τα αερόψυκτα μηχανήματα μας και οι ψυκτικές μας μονάδες εξηγεί 0 Αρ.Νάσης ,πιστοποιημένος ψυκτικός ο ίδιος διαθέτουν μεγάλης επιφάνειας αερόψυκτους συμπυκνωτές και ανεμιστήρες υψηλής ποιότητας για την λειτουργία σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος. Δημιουργούμε λοιπόν εγκαταστάσεις έτσι φτιαγμένες που μπορούν να λειτουργούν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες».
Το τεχνολογικό μέλλον
Προς τα πού κινείται η τεχνολογία; Ο Αρ. Νάσης μας έχει ήδη προϊδεάσει: προς την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παρά τις δυσκολίες του κλίματος, εταιρείες όπως η Α. Nasis Frost τα καταφέρνουν κι ας αυξάνονται οι απαιτήσεις. «Εισάγουμε ψυκτικές μονάδες με συμπιεστές οικονομικούς και ψηφιακούς, εισάγουμε μονάδες πολλαπλών συμπιεστών multi, όπου με μια μονάδα μπορούμε να τροφοδοτούμε περισσότερα από ένα ψυγεία και πετυχαίνουμε μεγαλύτερη οικονομία» μας λέει με μια δόση υπερηφάνειας. «Μας ενδιαφέρει πρώτα απ΄ όλα η τεχνολογική ανάπτυξη και ψάχνουμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε το διοξείδιο του άνθρακα στις ψυκτικές εγκαταστάσεις, για να αντικαταστήσουμε το φρέον στην αγορά». Δεν έχει άδικο να επιμένει, αφού το CO2 είναι απολύτως φιλικό για το περιβάλλον, πετυχαίνει καλύτερες ψυκτικές αποδόσεις, αλλά είναι κάτι τελείως διαφορετικό με όσα ξέραμε καθώς απαιτεί άλλες εγκαταστάσεις κι άλλα μηχανήματα. «Έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε την αγορά στο διοξείδιο, μέχρι ενός σημείο ασφαλώς διότι η αγορά είναι αυτή τη στιγμή σε μεταβατικό στάδιο» μας εκμυστηρεύεται.