Νέα επιστολή ΣΕΚ για διεπαγγελματική φέτας

Βαθαίνει η διάσπαση των οργανώσεων στον κλάδο

Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καταγγέλλει οτι άλλες δυνάμεις και φορείς που μέχρι πρότινος φέρονταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μια διεπαγγελματική οργάνωση για τη φέτα, κωλυσιεργούν και, εν τέλει, διασπούν την κοινή προσπάθεια.

Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος θυμίζει οτι μετά από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΥπΑΑΤ στις οποίες συμμετείχε και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) για το θέμα της σύστασης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, υπήρξε, κατά την τελευταία συνάντηση (5.12.2016) δέσμευση από τους συμμετέχοντες φορείς (ΣΕΚ, Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας – Ελλάδας, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ΣΕΒΓΑΠ και ΠΕΚ ) να σταλούν στο ΥπΑΑΤ τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία (καταστατικά κ.λπ.) για να αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία ποιοι φορείς έχουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΣΕΚ, “τα προαναφερόμενα στοιχεία στάλθηκαν άμεσα από το ΣΕΚ, την Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ και το Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας και κρίθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι οι συγκεκριμένοι φορείς μπορούν να συμμετέχουν. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν και δεν απέστειλαν κανένα από τα ζητηθέντα στοιχεία τόσο η ΠΕΚ όσο και ο ΣΕΒΓΑΠ”.

Μετά από την εξέλιξη αυτή και αφού υπήρξε αναμονή ενός και πλέον μήνα, ο ΣΕΚ η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. και οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας προχώρησαν στην ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ. Ομόφωνα οι τρεις φορείς δήλωσαν και διακήρυξαν ότι η Διεπαγγελματική  είναι ανοιχτή για τη συμμετοχή όποιου φορέα έχει όλα τα νομιμοποιητικά στοιχεία από τους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας. Προς το παρόν ΠΕΚ και ΣΕΒΓΑΠ, μένουν εκτός, ο δεύτερος επιμένοντας στο οτι η Διεπαγγελματική πρέπει να αφορά μόνο τη φέτα κι όχι άλλα προϊόντα τυροκόμισης αιγοπρόβειου γάλακτος.

Και η επιστολή συνεχίζει:

“Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας είναι ανοιχτή και οι φορείς που την απαρτίζουν είναι πιστοί στις αρχές της ενότητας και της συμμετοχής όλων, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού κανονισμού που διέπει τις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Επισημαίνουμε τους δύσκολους καιρούς που περνάει η κτηνοτροφία και ειδικά η αιγοπροβατοτροφία με την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, την αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και τη μεγάλη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, ιδιαίτερα από αυτούς που η ΠΕΚ επί προεδρίας Δημήτρη Καμπούρη είχε καταγγείλει για καρτέλ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δυστυχώς όμως με αυτούς τους ίδιους σήμερα η ΠΕΚ έχει ταυτιστεί πλήρως επιχειρώντας τη διάσπαση της ενότητας στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας. Καλούμε τους αιγοπροβατοτρόφους να μην ενδίδουν σε τέτοιες διασπαστικές κινήσεις του χώρου μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί μόνο έτσι θα προασπίσουμε το εθνικό μας προϊόν, το οποίο τα τελευταία χρόνια δέχεται απανωτά πλήγματα (συμφωνία CETA κ.λπ.) και θα αγωνιστούμε αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας ώστε να παραμείνουμε στις εκμεταλλεύσεις μας για να συνεχίσουμε να παράγουμε το γάλα από το οποίο παράγεται η φέτα που αποτελεί για τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τον Έλληνα πολίτη τον ‘λευκό χρυσό’. Καλούμε την ΠΕΚ για άλλη μια φορά να ενταχθεί στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ όπως και το ΣΕΒΓΑΠ. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τη φέτα όπως και τα άλλα τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα από αθέμιτες πρακτικές αλλά και από κάθε προσπάθεια σφετερισμού και θα πετύχουμε την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες”.

You might also like