Τάσεις στη συσκευασία για το 2016
H “ξεκάθαρη” εττικετοποίηση, η φιλικότητα προς το περιβάλλον, καθώς επίσης και η πλήρης αξιοποίηση των mobile τεχνολογιών δείχνουν να ξεχωρίζουν από τις κύριες τάσεις της διεθνούς αγοράς συσκευασίας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως αποτυπώνονται σε σχετική μελέτη της εταιρείας Mintel.
Μάλιστα, οι ερευνητές της τελευταίας έδωσαν ξεχωριστή βαρύτητα προς έξι κύριες κατευθύνσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να επιδράσουν στον τομέα της συσκευασίας το 2016. Συγκεκριμένα:
- Ψηφιακή εξέλιξη. Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Mintel, πρόκειται για τάση που αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, αναμένεται πως δεν θα μείνει μόνο σε συσκευασίας για ειδικά προϊόντα ή για την κάλυψη επετειακών λόγων, αλλά θα προσεγγίσει και τα επίπεδα της προσωποποίησης. Μάλιστα, ήδη η διάδραση και η απόκτηση στενών online σχέσεων με τους καταναλωτές και δη στα social media μέσω της προϊοντικής συσκευασίας έχει χρησιμοποιηθεί επαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα, στο επίπεδο των MillennialsFlex, ενώ η συγκεκριμένη τάση θα συνεχίσει να κινείται σε έντονα ανοδικούς ρυθμούς και το 2016.
- Ευελιξία. Κάθε είδους και μορφή συσκευασία που διατίθεται σε ευέλικτη μορφή (λ.χ. οι εξειδικευμένες θήκες αποθήκευσης ή pouches) αντιμετωπίζονται εκ μέρους των καταναλωτών ως ιδιαίτερα σύγχρονες όσο και εξαιρετικά φιλικές προς το χρήστη. Λαμβάνοντας υπόψιν τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις, τα στελέχη της Mintel εκτιμούν πως φέτος τα brands θα αναζητήσουν με πιο έντονο ενδιαφέρον και επιμονή για pouches και αντίστοιχης λογικής ευέλικτες συσκευασίες προκειμένου να εκπλήξουν ευχάριστα τους πελάτες τους.
- Διαφάνεια. Καθώς ένα σημαντικό μέρος του καταναλωτικού κοινού δείχνει να ενδιαφέρεται για τα συστατικά που αναγράφονται επάνω στην ίδια την συσκευασία, για πληροφορίες που σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας, θρεπτικές πληροφορίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφορά το ίδιο το προϊόν που αγοράζουν, το ζήτημα της διαφάνειας θα αυξάνει σε σημασία. Ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην καθιέρωση μιας περισσότερο ξεκάθαρης επικοινωνίας που αφορά το σύνολο των συστατικών και των εν γένει θρεπτικών πληροφοριών. Κι αυτό, με εύκολο, άμεσο όσο και ξεκάθαρο τρόπο επάνω στην ίδια τη συσκευασία.
- “Πράσινη” συσκευασία. Η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα “ζεστό” θέμα, καθώς οι εταιρείες ήδη ερευνούν νέα υλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την συσκευασία προϊόντων τα οποία και θα είναι οικολογικά και λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον. Στοιχεία, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σε καταλυτικό βαθμό στην εδραίωση μιας σκέψης και την καθιέρωση μιας λογικής με μηχανική -περίπου- διαδικασία για την πραγματοποίηση αγορών εκ μέρους ενός αυξανόμενου αριθμού από καταναλωτές.
- Μέγεθος. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί φέτος στο χαρακτηριστικό του μεγέθους, καθώς η μέση οικογένεια σε επίπεδο καταναλωτή ενδιαφέρεται για σαφώς μεγαλύτερες συσκευασίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξασφαλίζουν περισσότερη αξία για τα χρήματα που διαθέτουν. Παράλληλα, δεν θα λείψουν και οι καταναλωτές που επιλέγουν τις μικρές (ακόμη και με το μέγεθος δείγματος προς δοκιμή) συσκευασίες για όσα προϊόντα τους ενδιαφέρουν και σε δεύτερο χρόνο θα σκεφτούν να αγοράσουν σε πλήρες ή μεγαλύτερο μέγεθος, αφού θα έχει προηγηθεί η δοκιμή του μικρότερου δείγματος.
- Φιλική προς την φορητότητα. Αλλιώς χαρακτηρίζεται και με τον όρο “mobilution” από μέρους των ερευνητών της Mintel. Κάτι που… μεταφράζεται και αναφέρεται στην αναβάθμιση των ήδη εξαιρετικά χρήσιμων QR codes και των πάσης φύσεως εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ακόμη περισσότερο εξελιγμένων τεχνολογιών, όπως λ.χ. του NFC (Near Field Communication) και του BLE (Bluetooth Low-Energy) ως βασικές πηγές διάδρασης με τους ίδιους του καταναλωτές που με τη σειρά τους προτιμούν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των smartphone συσκευών των στο μέγιστο. Π.Μ. Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του Dairy News, Ιανουάριος- Μάρτιος 2016.