Το μέγα ζήτημα της τιμής του γάλακτος

Πως η γαλακτοπαραγωγή στην Ε.Ε. “μπλέκει” την ανάκαμψη της τιμής του διεθνώς

Προς τα τέλη του 2016 (και βλέπουμε…) ορίζει την αναμενόμενη ανάκαμψη σε επίπεδο τιμών στην διεθνή αγορά του γάλακτος, η εταιρεία ερευνών Rabobank σε πρόσφατη μελέτη της. Κι αυτό, καθώς συνεχίζει να αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς η γαλακτοπαραγωγή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με τα ενισχυόμενα παγκόσμια πλεονασματικά αποθέματα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Radobank: “Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε πως ο κόσμος σήμερα… κολυμπά στο γάλα!”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης με την οποία κινείται η γαλακτοπαραγωγή να έχει μειωθεί σε δραστικό βαθμό στις περισσότερες εξαγωγικές περιοχές, κάτι ωστόσο που δεν ισχύει με την Ευρωπαϊκή παραγωγή η οποία εξακολουθεί να αυξάνει και δη με έντονους ρυθμούς, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία. Κάτι, που οφείλεται εν πολλοίς και στην κατάργηση των ποσοστώσεων τον περασμένο Απρίλιο.

Σε πτωτική πορεία οι τιμές 

“Οποιαδήποτε ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι αρκετά περιορισμένη, η οποία καλύπτεται αυτή τη στιγμή από την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου, καθώς επίσης την βραδεία αύξηση της ζήτησης, αλλά και τον αδύναμο ρόλο που αναμένεται να παίξει η Κίνα στην συνολική ανάκαμψη”, όπως τόνισε ο Tim Hunt, Παγκόσμιος αναλυτής γάλακτος της Rabobank.

Οι εισαγωγείς δεύτερης κατηγορίας είχαν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στο “χάος” που επικράτησε εξαιτίας των “γεμάτων” αποθηκών τροφίμων της Κίνας και των πολιτικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ρωσία, ωστόσο οι προμηθευτές αναγκάστηκαν να προωθήσουν και διαθέσουν προϊόντα σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Όσο για τις διεθνείς τιμές των προϊόντων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα της τάξεως του 20 έ 50% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας!

Και ενώ η αγορά των ΗΠΑ έχει βιώσει τεράστια premium για τις λιπαρές ουσίες βουτύρου, που με τη σειρά τους στήριζαν τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της σύνθετης κατάστασης, τα σημάδια πως η αγορά έχει αρχίσει να “ραγίζει” ήταν εμφανή. Τα ίδια έλαβαν χώρα και κατά τους επόμενους μήνες οδηγώντας σε πλήρη διόρθωση των τιμών χαμηλότερα. Μάλιστα, στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγής δεν θα είναι καθόλου περίεργο να πέσουν κάτω από το επίπεδο της οριακής κερδοφορίας για ένα μεγάλο μέρος του 2016.

Υπογραμμίζεται πως οι τιμές παραγωγού έχουν ήδη μειωθεί και αλλού, και οι αγορές αρχίζουν να βλέπουν την παραγωγή γάλακτος να υποχωρεί. Για παράδειγμα, οι τιμές του γάλακτος στη Νέα Ζηλανδία ισοδυναμούν με λιγότερο από $10 ανά εκατόβαρο (περίπου 45,5 κιλά), ωθώντας στη σφαγή ζωικό κεφάλαιο σε ποσοστά που φτάνουν στα επίπεδα του 30% μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Rabobank αναμένει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς γάλακτος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τι αναμένει η Radobank για Ε.Ε., ΗΠΑ, Κίνα 

Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί έστω και κατά οριακό επίπεδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μπορεί ο ρυθμός παραγωγής ανά αγελάδα πρόσφατα να εμφανίζεται μειωμένη, παρόλα αυτά οι αγρότες δείχνουν να έχουν αποθηκεύσει περισσότερες αγελάδες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην απώλεια της απόδοσης. Καθώς οι τιμές πέφτουν, οι αγρότες θα θανατώσουν σταδιακά περίσσεια αγελάδες και το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου θα κινηθεί τελικά σε αρνητικό έδαφος εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Η Rabobank αναμένει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς γάλακτος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, ακόμη και εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να κινείται με συνεχιζόμενη ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως, η Νέα Ζηλανδία εκτιμάται πως θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εν λόγω μείωση, ενώ η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να είναι κάτω από το 8 έως και 10% κατά την χρονική περίοδο 2015-2016.

Στοιχείο, το οποίο αναμένεται να επιτρέψει την ενίσχυση της κινητικότητας στο σύνολο των υφιστάμενων αποθεμάτων. Υπογραμμίζεται πως η ισχυρή αύξηση της παραγωγής το 2015 οδήγησε σε 4,2 εκατομμύρια τόνους των πλεονασμάτων. Μέγεθος, το οποίο και ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα περισσότερων από δύο εβδομάδων του διεθνούς εμπορίου! Θεωρείται περίπου ως βέβαιο πως οι αγορές έχουν τη δύναμη και θα ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα, ωστόσο η κατάσταση έχει παγιωθεί και δείχνει τελματωμένη για κάποιο χρονικό διάστημα και σαφώς τα πράγματα πρέπει να επιταχυνθούν.

Πλεονασματικά αποθέματα

Τα στελέχη της Rabobank αναμένουν σχετικά σταθερές τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς η παραγωγή οδηγείται σε αντιστροφή και η ζήτηση θα ανακάμψει λίγο.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τα πλεονασματικά αποθέματα που θα πρέπει να προωθηθούν προκειμένου να βοηθήσουν να κλείσει το σχετικό χάσμα και (που) απαγορεύουν πραγματικά μια σημαντική συρρίκνωση της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Όσο για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η λογική λέει πως θα πρέπει να δούμε τα αποθέματα να αρχίσουν να διαβρώνονται, γεγονός που θα οδηγήσει την Κίνα και πάλι πίσω στην αγορά και κατ’ επέκταση οι τιμές των προϊόντων θα κινηθούν ανοδικά.

Τέλος, οι αναλυτές της Rabobank προβλέπουν πως οι τιμές του γάλακτος Class IV (σε σκόνη και βούτυρο) θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των $12 ανά εκατόβαρο (περίπου 45,5 κιλά) και γάλακτος Class III (τυρί) κοντά στα $13 ανά εκατόβαρο (περίπου 45,5 κιλά) κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Π.Μ.

Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του Dairy News, Ιανουάριος- Μάρτιος 2016.

You might also like