Καθαρή επιφάνεια από άμμο σημαίνει ευτυχισμένες αγελάδες!

Ένα σημαντικό μέρος αγελαδοτρόφων επιλέγουν την άμμο ως υλικό που καλύπτει την επιφάνεια επάνω στην οποία κινούνται οι αγελάδες στις φάρμες τους, καθώς έχουν αντιληφθεί πως τα ζώα νιώθουν ιδιαίτερα οικεία με την άμμο σε σημείο μάλιστα που να το χρησιμοποιούν και ως ένα βολικό… κρεβάτι, ξαπλώνοντας και ξεκουράζοντας το σώμα τους, όπως λ.χ. συμβαίνει αντιστοίχως και με τους ανθρώπους στην παραλία το καλοκαίρι.

Βέβαια, προκειμένου οι αγελάδες να περνούν περισσότερο χρόνο επάνω στην άμμο, θα πρέπει αυτή να διατηρείται στο επίπεδο επάνω από την φτέρνα του ποδιού, ήτοι με πρόχειρους υπολογισμούς γύρω στα 13 εκατοστά. Όταν, συμβεί το επίπεδο της άμμου να πέφτει κάτω από αυτό το σημείο, τότε οι αγελάδες δείχνουν να περνούν σαφώς λιγότερη ώρα ξαπλωμένες σε αυτό. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως όταν η άμμος κινείται χαμηλότερα από τα επίπεδα των 13 εκατοστών, τότε ο χρόνος που ξαπλώνουν επάνω σε αυτό οι αγελάδες μειώνεται κατά 2,33 ώρες ημερησίως! Σημειώνεται πως ο χρόνος ξαπλώματος μειώνεται κατά 10 λεπτά για κάθε 1 εκατοστό που μειώνεται το επίπεδο της άμμου από το απαιτούμενο.

Επιπροσθέτως, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως οι βαθιές καμπίνες με επίπεδο από άμμο μειώνουν στο μισό την χωλότητα εν συγκρίσει με τους πλαστικούς τάπητες από καουτσούκ ή ακόμη και τα σχετικά στρώματα. Κάτι που συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αγελάδες έχουν την τάση να ξαπλώνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η άμμος είναι μαλακή και μειώνει σημαντικά τις τριβές του ταρσού και των πιθανών αλλοιώσεων, συμβάλλοντας στην αύξηση του χρόνου που θα βρίσκονται ξαπλωμένες αγελάδες που εμφανίζουν πρόβλημα με το βάδισμα ή τις αρθρώσεις τους,

 

Πολλαπλά πλεονεκτήματα 

Όσο για την άμμο που χρησιμοποιείται στις φάρμες, είναι καθαρή και ελαφρώς πιο τραχιά σε σχέση με την άμμο της παραλίας, γεγονός για το οποίο αρκετοί αγελαδοτρόφοι επιλέγουν την λύση της ανάμειξης ποικίλων μεγεθών άμμου, προκειμένου η αίσθηση να είναι ακόμη πιο άνετη και οι αγελάδες να την αξιοποιούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος της.

Η άμμος από μόνη της αποτελεί μια αδρανή ουσία, για αυτό και δεν συγκεντρώνει ή εμφανίζει υψηλά επίπεδα των βακτηρίων, βοηθώντας στο μέγιστο την διατήρηση της καλής υγείας των ίδιων των ζώων. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει σωματίδια αργίλου ή χώματος.

Η άμμος είναι μαλακή, γεγονός που σημαίνει πως μειώνει σημαντικά τις τριβές του ταρσού και των πιθανών αλλοιώσεων, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην αύξηση του χρόνου που θα βρίσκονται ξαπλωμένες αγελάδες που εμφανίζουν πρόβλημα με το βάδισμα ή τις αρθρώσεις τους, οι οποίες σε άλλου είδους επιφάνειες η διαδικασία να σηκώνονται και να κάθονται αποδεικνύεται εξαιρετικά επώδυνη για τις ίδιες τις αγελάδες. Στοιχείο, που τους κάνει να την αποφεύγουν.

Οι επιφάνειες από άμμο συμπληρώνονται δύο φορές την εβδομάδα σε μια μεγάλη καμπίνα στην οποία οι αγελάδες αρμέγονται τρεις φορές ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως, τα άκρα της επιφάνειας στην οποία και έχει κατατεθεί η κοπριά των αγελάδων, καθαρίζονται κάθε μέρα χειρωνακτικά με την χρήση μιας ξύστρας.

Η άμμος “συγκεντρώνεται” όταν πέφτει στην σχετική αμμο-παγίδα κατά τη διαδικασία που το σύστημα πλύσης στέλνει τον πολτό σε ένα μηχανικό διαχωριστή. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας τόνος για κάθε αγελάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί η επιφάνεια που κινούταν κάθε ζώο δύο φορές την εβδομάδα! Σε αυτήν την περίπτωση, η ίδια ποσότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ίσως να διαχωριστεί από το σύστημα διαχείρισης της κοπριάς.

Πρόσθετες ή εναλλακτικές χρήσεις 

Ποιο είναι το μειονέκτημα της άμμου; Μα, το γεγονός ότι είναι δύσκολη η χρήση και διαχείρισή της, ενδεχομένως ακόμη και ασύμβατη με κάποιας μορφής εξοπλισμό, όπως λ.χ. τις μηχανικές ξύστρες.

Ένα σύστημα έκπλυσης υψηλής πίεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη διαφόρων σφηνών της άμμου ή τυχόν παγίδων πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να σταματήσει η είσοδός τους στην λίμνη της κοπριάς, καθώς μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στον εξοπλισμό της άντλησης δύναται να καταστραφεί από την ύπαρξη της άμμου. Ποικίλες ζημιές από την άμμο μπορεί να πάθουν και οι μηχανικοί διαχωριστές. Για αυτό και ενδεχομένως να χρειαστεί να διερευνηθεί εναλλακτικός εξοπλισμός άντλησης και εν γένει μηχανικές επιλογές που συνήθως αξιοποιούνται για την χρήση με χοντρό υλικό.

Τέλος, ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα / ζητήματα που δείχνουν να απασχολούν τους αγελαδοτρόφους είναι αφενός μεν με ποιο τρόπο μπορεί η συγκεκριμένη άμμος να διαχωριστεί από την υπόλοιπη και αφετέρου δε πότε έχει φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω καθώς έχει συμπληρωθεί η διάρκεια της χρήσης της. Ορισμένοι αγελαδοτρόφοι την χρησιμοποιούν στις μάντρες και τον εν γένει περίβολο της βόσκησης, ωστόσο έχουν διαπιστωθεί προβλήματα με τον αυξανόμενο δείκτη pH του εδάφους στο οποίο και τοποθετείται.

Όσο για τις υπόλοιπες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η άμμος θεωρείται μέχρι και “ευπρόσδεκτη”, καθώς ένα από τα οφέλη της είναι ότι έρχεται σε λωρίδες. Άρα, τοποθετώντας την σε ένα υπόστεγο ή σε μια αυλή θα προσέφερε περισσότερη πρόσφυση για τις αγελάδες. Π.Μ.

Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του Dairy News, Μάρτιος 2016.

You might also like