Στο υπουργείο, με παράπονα, οι αγελαδοτρόφοι φυλής Χολστάιν

Η αυτάρκεια, είπαν, θα βγάλει τη χώρα από το φαύλο κύκλο της κρίσης

Συνάντηση  με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπο Κασίμη είχαν οι παραγωγοί γάλακτος της Φυλής Χολστάιν, εξαιτίας των χαμηλών τιμών στο γάλα και το υψηλό κόστος παραγωγής. Ζήτησαν να υπάρξει ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, επισημαίνοντας πως η χώρα δεν μπορεί να βγει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης, αν δεν έχει αυτάρκεια και δυνατότητα να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα.

 

Αρχικά, πενταμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, μ΄ επικεφαλής τον πρόεδρο, Θανάση Βασιλέκα, κατά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή, αρχικά, με βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη βουλευτή  Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου και το βουλευτή Καβάλας, Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν  οι αγελαδοτρόφοι: Χρήστος Βουλγαρίδης, Γιώργος Κεφαλάς, Θανάσης Παπαπαναγιώτου και Δημήτρης Τζελέπης.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με στενούς συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, Αριστείδη Στρατάκο και Διονύση  Αντωνόπουλο και Σωκράτη Περδικάρη. Ακολούθως είχαν συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπο Κασίμη, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα ένταξης για το πρόγραμμα με την ένταξη των μονάδων για σταβλικές εγκαταστάσεις αλλά και στη δυνατότητα μοριοδότησης μέσω των Περιφερειών, που έχουν ανεπτυγμένη αγελαδοτροφία ενώ θεώρησε πως είναι λογικό αίτημα για εθνική συνδιάσκεψη για την ελληνική αγελαδοτροφία.

Η τιμολογιακή πολιτική των γαλακτοβιομηχανιών, είπαν, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, καθιστούν τη χώρα μας, μη ανταγωνιστική στις τιμές παραγωγού, σε σχέση με τις όμορες ή κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, στις οποίες δίνονται επενδυτικά κίνητρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ακριτικές αγροτικές περιοχές, να χάσουν και τις λίγες επιχειρήσεις που απέμειναν.

Οι παραγωγοί της ΕΦΧΕ  μ΄ επικεφαλής τον πρόεδρό τους, Θανάση Βασιλέκα εξήγησαν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στον κλάδο, παρά τις υποσχέσεις ό,τι  θ΄ αλλάξει κάτι. Ζήτησαν, δε, να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα, πότε και πως θα ενταχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την προέλευση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών.  Πρόκειται για μία διάταξη, που επανειλημμένα έχουν ζητήσει να επανέλθει, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της αγοράς και ζήτησαν να υπάρξει σαφής ένδειξη για τις ελληνικές εκτροφές. Οι παραγωγοί ζήτησαν επίσης να υπάρξει  βοήθεια της πολιτείας ως προς το ζήτημα της εκρίζωσης των ζωονόσων.

Οι γαλακτοπαραγωγοί αγελαδοτρόφοι ζήτησαν εντατικούς ελέγχους στην αγορά για ελληνοποιήσεις και η πολιτεία να μεριμνήσει για το πρόγραμμα ελέγχου των αποδόσεων, στο οποίο οι καθυστερήσεις είναι, όπως είπαν, τραγικές. Επέστησαν  μάλιστα την προσοχή της κυβέρνησης στην μαζική έξοδο παραγωγών από το επάγγελμα, καθώς προχωρούν σε σφαγές ακόμη και σε παραγωγικά ζώα, λόγω της αδυναμίας τους, να τα ταΐσουν.

 

You might also like