Βρετανοί διατροφολόγοι υπέγραψαν χθες το “The Milk Manifesto”

Η Μεγάλη Βρετανία τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Μανιφέστο υποστήριξης της κατανάλωσης γάλακτος συνέταξαν, υπέγραψαν και δημοσιοποίησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να προωθήσουν την κατανάλωση του προϊόντος αλλά, κυρίως, να αντιμετωπίσουν κάποιες διαδεδομένες δοξασίες σχετικά με το γάλα.

Διατροφολόγοι από τη Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν χθες 1η Ιουνίου μια διακήρυξη την οποία αποκαλούν «The Milk Manifesto», η οποία έχει στόχο να αναδείξει τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης γάλακτος στην υγεία του ανθρώπου.

Η δρ. Anne Mullen, διευθύντρια στο τμήμα διατροφής του The Dairy Council, το οποίο βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη καμπάνια σχολιάζει: « για αιώνες το γάλα υπήρξε μια σταθερά στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος μιας μανίας για τη δίαιτα κι εξαιτίας ορισμένων ιδιόρρυθμων «διατροφολόγων» που προσφέρουν κακές υπηρεσίες, το γάλα έχει υποστεί κριτική, γι’ αυτό το λόγο, σε συνεργασία με ορισμένους κορυφαίους διατροφολόγους ξεκινήσαμε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης».

«Είναι καιρός να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε ιώδιο και σε πρωτεΐνες- στοιχεία που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων επίσης. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν επίσης ότι έχει θετική σχέση με την υγεία της καρδιάς και προστατεύει από τα διαβήτη τύπου 2» πρόσθεσε η Α. Mullen.

Η Carolyn Summerbell, καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Durham προσθέτει: « το γάλα είναι σημαντικό κομμάτι κάθε υγιεινής διατροφής. Σε αντίθεση με μια «δημοφιλή» άποψη, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν συνδέεται με την παχυσαρκία στο σύνολο του πληθυσμού».

Το Dairy Council απευθύνει πρόσκληση σε πανεπιστημιακούς, σε επαγγελματίες της υγείας και σε αθλητές να δώσουν στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλή προτεραιότητα. Από την πλευρά της η δρ. Mullen δηλώνει: «Πάνω από 30 χώρες γιορτάζουν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος. Ας συμμετέχουμε κι εμείς κι ας υψώσουμε ένα ποτήρι γάλα- μια τροφή που κράτησε υγιή την Αγγλία για αιώνες».

You might also like