Μονάδα βιοαερίου στη Νάξο ζητούν οι τυροκόμοι

Ο αναπληρωτής υπουργός ΑΑΤ Γιάννης Τσιρώνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη της ΕΑΣ Νάξου σχετικά με την δημιουργία στο νησί, μονάδας βιοαερίου η οποία θα αξιοποιεί τα απόβλητα των τυροκομείων του νησιού.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέν, στη συνάντηση υπήρξε συναντίληψη για την αναγκαιότητα του έργου, το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης μεγάλου όγκου  παραγόμενων αποβλήτων τυροκομείου, ενώ ο Γ. Τσιρώνης υποσχέθηκε την υποστήριξη θεσμικών βελτιώσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΕΑΣ Νάξου είναι μια ιδιαίτερη, εντυπωσιακή περίπτωση συνεταιριστικής επιχείρησης που λειτουργεί με επιτυχία μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Διαθέτει ιδιόκτητο τυροκομείο στην περιοχή Γλυνάδο Νάξου με βασικές δραστηριότητές του την  παραλαβή αγελαδινού, αιγοπρόβειου και γίδινου γάλακτος από κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής  Νάξου με σκοπό την επεξεργασία και τυροκόμηση του. Τα προϊόντα που παράγει είναι  γραβιέρα Νάξου (Π.Ο.Π.),  κεφαλοτύρι,  κρέμα γάλακτος και  βούτυρο. Στο νησί εκτρέφονται 9.000 βοοειδή και 140.000 αιγοπρόβατα, δραστηριοποιούνται περίπου 500  κτηνοτρόφοι που παράγουν ετησίως πάνω από 10.000 τόνους γάλα, περίπου 960 τόνους γίδινο και περίπου 225 τόνους πρόβειο.

You might also like