Inox Design: μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης

Ο Ιωάννης Κατέρης, επικεφαλής μιας από τις πιο δυναμικές βιομηχανικές μονάδες κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας τροφίμων, σχολιάζει  τη γαλακτοκομία- τυροκομία στη Θεσσαλία, το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον και την παρουσία της εταιρείας του σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Η Inox Design Kateris, η οποία εδρεύει στο 3ο χλμ. της οδού Τυρνάβου – Λάρισας, αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της βιομηχανίας – βιοτεχνίας εδώ και 35 χρόνια. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εξειδικευτεί στο τομέα των ανοξείδωτων κατασκευών και της υποστήριξης κατασκευής βιομηχανικών έργων και ειδικότερα στο σχεδιασμό/κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού για βιομηχανίες τροφίμων.

Η δραστηριότητα της εταιρείας, με αφετηρία φυσικά τη γεωγραφική περιφέρεια της Θεσσαλίας,  εκτείνεται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει κι έχει υλοποιήσει πρότυπα έργα, που αποτελούν και απόδειξη των δυνατοτήτων της εταιρείας, καθώς και την εγκυρότητα και την πληρότητά της.

Το εξειδικευμένο τμήμα έρευνας και δοκιμής της εταιρείας, σε συνεργασία με το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό προχωρούν στην κατασκευή ολοκληρωμένων και λειτουργικών μηχανημάτων, κατάλληλων για οποιαδήποτε εταιρεία – βιομηχανία τροφίμων. Παράλληλα η εταιρεία Inox Design Kateris, εκτός από το κατασκευαστικό κομμάτι παρέχει και την κατάλληλη υποστήριξη στα μηχανήματα και τις κατασκευές των εταιρειών – βιομηχανιών που συνεργάζεται, εξασφαλίζοντας έτσι άριστο αποτέλεσμα λειτουργίας των βιομηχανιών αυτών.

Τα τελευταία χρόνια διεύρυνε το πελατολόγιο της σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Κάνοντας ένα βήμα ακόμη μπροστά, μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία, θέτοντας ως στόχο την κατάκτηση μιας εκ των πρώτων θέσεων στο χώρο των ανοξείδωτων κατασκευών στην Ελλάδα.

Το Dairy News, ζήτησε από τον επικεφαλής της εταιρείας Ιωάννη Κατέρη να μας απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που τίθενται όλο και επιτακτικά το τελευταίο διάστημα κι αυτός, σε ένα μικρό διάλειμμα των ταξιδιών του  μας είπε τα παρακάτω.

Ο Ιωάννης Κατέρης (δεξιά) παρουσιάζει προϊόντα και λύσεις της εταιρείας του σε παλαιότερη Dairy Expo. Η Inox Design Kateris ανοίγεται πλέον και σε αγορές εκτός Ελλάδας με προϊόντα που αφορούν πληθώρα κλάδων επεξεργασίας τροφίμων.

 

Dairy News| Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον γαλακτοπαραγωγικό και τυροκομικό κλάδο στη Θεσσαλία και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας τουλάχιστον για τη χρονιά που διανύουμε

Ιωάννης Κατέρης| Ο κλάδος του γάλακτος στη Θεσσαλία ακολουθεί και τη φετινή χρόνια τη δυναμική πορεία που καταγράφονταν και τα προηγούμενα χρόνια. Η πορεία αυτή αποτυπώνεται στις νέες επενδύσεις που γίνονται, στη εξωστρέφεια που παρουσιάζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και στη γενικότερη βελτίωση των μεγεθών των εταιρειών από τις μικρότερες και μεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις .

Βλέπετε να συνεχίζεται αυτή η τάση στο άμεσο μέλλον;

Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αν όχι τους ίδιους ρυθμούς πάντως σίγουρα ανοδικά αναδεικνύοντας την Θεσσαλία ως περιοχή με δυναμική στη παράγωγη γάλακτος και ελκυστική για επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση γάλακτος .

Παρατηρείτε κάποια αξιοσημείωτη κινητικότητα σε επίπεδο επενδύσεων/ επεκτάσεων όσο αφορά υφιστάμενες ή έναρξη δραστηριότητας για νέες επιχειρήσεις; Τι σας λένε οι πελάτες σας για το ‘σφυγμό’ της αγοράς;

Οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν και αυτές σε αρνητικό οικονομικό περιβάλλον όπως είναι η ελληνική οικονομία τη δεδομένη στιγμή. Οι επενδύσεις που πραγματοποιούν γίνονται με φειδώ και με γνώμονα την βραχυπρόθεσμη απόδοση και δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις με στρατηγικό σχεδιασμό, που όπως είναι φυσικό απαιτούν μεγαλύτερους πόρους και έχουν αυξημένο ποσοστό επισφάλειας. Οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να επενδύσουν μόλις η οικονομική κατάσταση παρουσιάσει σημάδια σταθεροποίησης.

Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει ή να τονώσει τη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση του γάλακτος; 

Το σταθερό οικονομικό περιβάλλον μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση της δραστηριότητας στο κλάδο μεταποίησης γάλακτος, αλλά σίγουρα αυτό δε αρκεί. Χρειάζονται κεντρικές πολιτικές που θα κυοφορήσουν αυτή την ανάπτυξη στο τομέα του γάλακτος και ειδικότερα στην μεταποίηση του .

Υπάρχει ανεξάρτητη ιδιωτική πρωτοβουλία για επενδύσεις με ίδια κεφάλαια;

Όλες οι επενδύσεις έχουν ιδία κεφάλαια άρα δε ισχύει ότι η δραστηριότητα στο τομέα των γαλακτοκομικών γίνεται με ευρωπαϊκά προγράμματα, απλά η πολιτική της Ε.Ε. είναι τέτοια που επιδοτεί τις επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τι γνώμη έχετε για τα φορολογικά μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή; 

Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του γάλακτος στην Ελλάδα έχουν την ανάγκη ενός καλύτερου λειτουργικού πλαισίου που θα μπορέσει να τις προφυλάξει από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών εταιρειών και, σίγουρα, το νέο φορολογικό καθεστώς δε παρέχει αυτή την προφύλαξη· το αντίθετο μάλιστα .

Η εταιρεία σας διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων. Ποια από αυτά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα;

Η εταιρεία μας είναι μια βιομηχανική μονάδα κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια η τάση είναι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την επεξεργασία του γάλακτος να επενδύουν σε μηχανήματα που εξασφαλίζουν αύξηση στην αξία του προϊόντος και ειδικότερα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και την συσκευασία. Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στη ζήτηση της αγοράς για συσκευασμένα προϊόντα αυξημένης άξιας .

Πραγματοποιείτε κινήσεις προώθησης ή marketing των προϊόντων σας;

Η στρατηγική πωλήσεων της εταιρείας μας συνδέεται με τη συνεχή ανοδική πορεία της και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες μας. Η εταιρεία παρέχει λύσεις μηχανημάτων που δεν απαιτούν μεγάλο κόστος απόκτησης και εξυπηρετούν τις ανάγκες με μικρό λειτουργικό κόστος .

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον; 

Στόχος της εταιρείας είναι αύξηση της παράγωγης και η προώθηση των προϊόντων της σε αγορές του εξωτερικού, αυξάνοντας το κύκλο εργασιών της και επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της και σε άλλους τομείς της επεξεργασίας τροφίμων.

Έτοιμα προϊόντα στην αποθήκη της εταιρείας.

 

Η θυγατρική Laserkat

Η Laserkat είναι ένα σύγχρονο κέντρο κοπής μετάλλων με laser, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει εισβάλλει δυναμικά στο χώρο της κοπής – διαμόρφωσης μετάλλων. Το εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο κέντρο κοπής μετάλλων ‘’Trulaser 3030’’, έχουν καταστήσει τη Laserkat ως μια από τις πιο κορυφαίες εταιρείες στην επεξεργασία διάφορων υλικών, όπως ανοξείδωτο χάλυβα, χάλυβα όλων των κραμάτων, λαμαρίνα κάθε τύπου, αλουμινίου αλλά και πολλών άλλων υλικών.

Το υπερσύγχρονο κέντρο κοπής μετάλλων “Trulaser 3030” είναι εφοδιασμένο με πηγή 4 kW, η οποία προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αντίστοιχων μηχανημάτων. Λειτουργεί με μεγάλες ταχύτητες έως 10m/min καθώς και με δυνατότητες εναλλαγής δύο τραπεζιών διαστάσεων 3.000×1.500 mm.

Το κέντρο κοπής μετάλλων “Trulaser 3030”, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

 

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Η Inox Design Kateris τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται, με στόχο να παρέχει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της. Η εταιρεία μεταξύ των άλλων παρέχει:

Τεχνική υποστήριξη- παρέχει πακέτο εξοπλισμού, τοποθετεί αυτόν τον εξοπλισμό και παρέχει κάθε είδους υπηρεσίες συντήρησης.

Συμβόλαια υποστήριξης- αναφέρονται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν μια ολοκληρωμένη και πλήρη συντήρηση, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

Χρηματοδοτικά προγράμματα- παρέχει δυνατότητα παροχής πακέτου χρηματοδότησης.

Μελέτες εγκαταστάσεων- παρέχει κάθε είδους μελέτη, που αφορά τις βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις.

Δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του Dairy News, Ιούνιος 2016. Στη φωτογραφία οι εγκαταστάσεις της Inox Design Kateris στον Τύρναβο.

You might also like