Πολλοί Αυστραλοί γαλακτοπαραγωγοί έχουν πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της βαθιάς κι επίμονης ύφεσης στις διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά μετά τις πρόσφατες περικοπές στις τιμές παραγωγού από μεταποιητές σε ορισμένα κράτη- εξαγωγικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με πιο την πρόσφατη έκθεση «Situation and Outlook», την οποία έδωσε στη δημοσιότητα πέρυσι το καλοκαίρι ο ειδησεογραφικός κόμβος Dairy Australia, μια ήδη δύσκολη εποχή για τη γαλακτοπαραγωγή, λόγω της έντονης ξηρασίας, έχει γίνει εσχάτως δυσκολότερη καθώς οι επιπτώσεις της μείωσης των τιμών εξακολουθούν να εκδηλώνονται.
Η εμπιστοσύνη των αγροτών έχει επηρεαστεί τόσο όσο αφορά την πορεία των επενδύσεων όσο και την μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. «Η διαχείριση των βραχυπρόθεσμων πιέσεων για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχεδίων θα αποδειχθεί κατά τους επόμενους μήνες πολύ μεγαλύτερη πρόκληση απ’ ότι ήταν συνήθως», δήλωσε στο Dairy Australia ο κλαδικός αναλυτής John Droppert.
Αγροτική …εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη μεταξύ των αγροτών που μετρήθηκε από τη National Dairy Farmer Survey (NDFS) μέσα στο 2016, έδειξε μείωση του ποσοστού των αγροτών που αισθάνονται «Θετικά για το μέλλον του κλάδου» από 74% στο 67%. Μια πρόσφατη, συμπληρωματική της αρχικής, έρευνα δείχνει ο αριθμός των αγροτών που αισθάνονται «Θετικά για τη βιομηχανία» έχει πλέον πέσει κάτω από το 50%.
Ο J. Droppert εκτιμάει ότι η συνολική αυστραλιανή παραγωγή γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά περίπου 2% την περίοδο 2015- 16 και κυμαίνεται πλέον κάπου ανάμεσα στα 9,55 και 9,65 δισ. λίτρα. Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις για την περίοδο 2016- 17, εξαιτίας των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, ο αναλυτής του Dairy Australia εκτιμάει ότι η παραγωγή θα υποστεί περεταίρω μείωση 2-5%.
Σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων ανέκαμψε στους περισσότερους εξαγωγικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του 2016, με τον συνολικό όγκο του γαλακτοκομικού εμπορίου να παρουσιάζει αύξηση 6%. Και στην περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας, η Κίνα είναι υπεύθυνη για μεγάλο ποσοστό αυτής της αύξησης, με τις συνολικές εξαγωγές προς την αχανή ασιατική χώρα να παρουσιάζουν αύξηση 16% σε όγκο.
Οι εξαγωγές της αυστραλιανής γαλακτοβιομηχανίας προς τη νοτιοανατολική Ασία συνέχισαν να αυξάνονται (αφορούν κυρίως γάλα σε σκόνη), ενώ ο όγκος των εξαγωγών προς τη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία παρουσιάζουν ύφεση.
Ο J. Droppert εκτιμάει ότι η προσφορά θα συνεχίζει να ξεπερνάει τη ζήτηση, καθώς η παραγωγή σε Ευρώπη και ΗΠΑ επεκτείνεται. «Παρά τα πρώτα θετικά σημάδια, παγκόσμια ανάκαμψη της αγοράς δεν πρόκειται να έρθει πριν το τέλος του 2017. Η ζήτηση στην Αυστραλία παραμένει σταθερή και είναι πιθανή αύξηση των εσόδων για τους παραγωγούς» σχολίασε.
Οι πωλήσεις των μεγάλων κατηγοριών γαλακτοκομικών προϊόντων στα αυστραλιανά σούπερ μάρκετ παραμένουν σχετικά σταθερές. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνεται με ρυθμό 4,2% σε όγκο, ενώ οι πωλήσεις των τυριών αυξήθηκαν κατά 1,7% το 2016. Σταθεροί παραμένουν οι όγκοι πωλήσεων στο φρέσκο γάλα.
Στο επίπεδο του αγροκτήματος τώρα, η ξηρασία, οι χαμηλές πιστώσεις για την άρδευση και η περιορισμένη ανάπτυξη βοσκοτόπων συνέπεσε με μια «σφιχτή» αγορά στην παραγωγή σανού. Η πτώση των διεθνών τιμών στα σιτηρά δεν πέρασε άμεσα στην αυστραλιανή αγορά, ενώ πιέσεις δέχονται και οι παγκόσμιες τιμές των λιπασμάτων. «Μια πιο βροχερή χρονιά θα επιτρέψει στους γεωργούς να ‘τοποθετηθούν’ καλύτερα και να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια υπερπροσφορά, αυξάνοντας τον παραγόμενο όγκο ζωοτροφών για το αγρόκτημα- όπου βέβαια τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν» σχολίασε ο J. Droppert.