Γαλακτοκομικό προϊόν ο νικητής στη φετινή Ecotrophelia

Και δεύτερο γαλακτοκομικό, ένα επιδόρπιο γιαουρτιού, στους φιναλίστ της διοργάνωσης

Σημαντική ήταν και φέτος η παρουσία των γαλακτοκομικών προϊόντων στον ετήσιο διαγωνισμό Ecotrophelia, τον οποίο διεξάγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το λειτουργικό ρόφημα Avoyog με ορό στραγγιστού γιαουρτιού και αβοκάντο κέρδισε το πρώτο βραβείο. Στους φιναλίστ και το επιδόρπιο γιαουρτιού Yomast με έλαιο μαστίχας. Τα βραβεία δόθηκαν χθες το απόγευμα, σε ειδική τελετή στο Ζάππειο.

 

Στα ύψη πέταξε για μια ακόμα χρονιά η δημιουργικότητα των νέων φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι σε συνεργασία με επώνυμες ελληνικές βιομηχανίες, παρουσίασαν καινοτόμα διατροφικά προϊόντα στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού Ecotrophelia.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ο οποίος θα διεξαχθεί το φθινόπωρο. Την Ελλάδα φέτος θα εκπροσωπήσει η ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το προϊόν «Avoyog Smoothie Beverage».

Πρόκειται για ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από αβοκάντο ελληνικής καλλιέργειας και ορό στραγγιστού γιαουρτιού με προσθήκη πρεβιοτικών ινών, φυσικού αντιοξειδωτικού εκχυλίσματος και βιταμίνης C. Το ρόφημα αποτελεί πηγή πρεβιοτικών και φυτικών διαιτητικών ινών, καθώς και φυτικών λιπιδίων, πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που προέρχονται από τα δύο κύρια συστατικά του. Επιπλέον παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δεν περιέχει συντηρητικά, τεχνητά πρόσθετα χρώματος κ.ά. καθώς και πρόσθετη ζάχαρη.

 

Η επεξεργασία με ‘υπερυψηλή πίεση’ (μια καινοτόμα μέθοδος ειδική για ευαίσθητα φρούτα όπως το αβοκάντο), που έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος ψυχρής παστερίωσης για την επίτευξη μικροβιολογικής σταθερότητας, συμβάλλει στη διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών  (κρεμώδης υφή, άρωμα/ γεύση φρέσκου φρούτου, πράσινο χρώμα) και των θρεπτικών ιδιοτήτων του προϊόντος.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το προϊόν είναι οικολογικό καθώς χρησιμοποιεί παραπροϊόν της βιομηχανίας του στραγγιστού (ελληνικού ή ελληνικού- τύπου)  γιαουρτιού το οποίο είναι δύσκολο στη διαχείρισή του. Το συντονισμό της ομάδας είχε ο καθηγητής Πέτρος Ταούκης από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ.

Το Yomast με έλαιο μαστίχας

Στο διαγωνισμό Ecotrophelia διακρίθηκε κι ένα ακόμα προϊόν το Yomast, ελληνικό γιαούρτι 2% χωρίς λακτόζη, με μαστίχα,  εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο. Το προϊόν δημιουργήθηκε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στην τελική φάση της παρασκευής του προϊόντος.

You might also like