ΔΕΛΤΑ: Ημερίδα “Σχεδίου  Δράσης Γαία” στην Ξάνθη

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Ιουνίου στην Ξάνθη η εκπαιδευτική ημερίδα της ΔΕΛΤΑ με θέμα «Ευζωία, Παραγωγικότητα, Ποιότητα: Βασικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα των γαλακτοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων». Την εκδήλωση στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξή της ο Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης, παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος παραγωγών της Θράκης και εκπροσώπων των τοπικών κτηνιατρικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών.

 

Ο στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σημασίας της ευζωίας των γαλακτοπαραγωγών ζώων στην παραγωγικότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία τους. Οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Ζέρβας και Ι. Χατζηγεωργίου τόνισαν το  σημαντικό ρόλο της διατροφής στη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας των μονάδων γαλακτοπαραγωγής και στη διασφάλιση της ευζωίας των ζωικού κεφαλαίου και πρότειναν εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα ψυχανθή και το σόργο για την παραγωγή ζωοτροφών.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηγεωργίου, είναι ένας από τους επιστήμονες που συνεργάζονται με το Σχέδιο Δράσης Γαία, της ΔΕΛΤΑ.

 

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζέρβας είναι ένας από τους επιστήμονες που συνεργάζονται με το Σχέδιο Δράσης Γαία, της ΔΕΛΤΑ.

 

O καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών μειωμένης γονιμότητας των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και τόνισε με έμφαση την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων βελτίωσης της γονιμότητας για μια βιώσιμη κτηνοτροφία και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού γάλακτος.

O καθηγητής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Αμοιρίδης.

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, την παροχή τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης προς τους κτηνοτρόφους.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δράσεις στήριξης της ΔΕΛΤΑ προς τους κτηνοτρόφους συνεργάτες της και τονίσθηκε ο σημαντικός ρόλος εξασφάλισης ρευστότητας προς τους παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε φάρμες του νομού Ξάνθης στο πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης που προσφέρει η ΔΕΛΤΑ στους κτηνοτρόφους σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια και στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών μονάδων, μέσα από τη βελτίωση της διαχείρισης και την εξασφάλιση ισόρροπης διατροφής, συνδέοντας την ακαδημαϊκή γνώση, με την εφαρμοσμένη κτηνοτροφική πρακτική.

Φωτογραφίες: ΔΕΛΤΑ.

 

You might also like