Ανησυχία για την τιμή του  αιγοπρόβειου γάλακτος

"Φθινοπωρινή" πτώση αναμένει η αγορά- απειλείται η βιωσιμότητα μονάδων.

Σε ένα κύκλο αρνητικών εξελίξεων ενδέχεται να περιέλθει η ελληνική γαλακτοκομία την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Dairy News, η αγορά πιθανολογεί πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος εξαιτίας της υπερπροσφοράς φέτας η οποία παραμένει ακόμα αδιάθετη στα χέρια των παραγωγών.

 

Οι πολύ χαμηλές του αγελαδινού γάλακτος, όλο το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν μεγάλες ποσότητες του γάλακτος αυτού – εγχωρίως παραγόμενες ή ακόμα και εισαγόμενες- στην παρασκευή λευκού τυριού με χαμηλή τιμή πώλησης. Το λευκό τυρί προωθήθηκε στην κατανάλωση, κέρδισε μερίδια αγοράς εξαιτίας της κρίσης, «εκδίωξε» ορισμένο ποσοστό φέτας από τη λιανική, με αποτέλεσμα, πολλοί τυροκόμοι να μην μπορέσουν να διαθέσουν την -κατά τεκμήριο ακριβότερη- φέτα τους.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν  μεγάλα αποθέματα φέτας στα ψυγεία των τυροκομείων και, φυσικά, το γεγονός αυτό φοβίζει τους τυροκόμους. Οι τελευταίοι είναι πολύ επιφυλακτικοί, διστάζουν να προμηθευτούν ποσότητες γάλακτος και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από το φθινόπωρο, διότι νιώθουν να απειλούνται οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους» μας είπε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που παρακολουθεί από κοντά, εδώ και χρόνια, τη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dairy News, η τιμή του πρόβειου γάλακτος αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 0,80 ευρώ το λίτρο όταν μέχρι πρότινος οι παραγωγοί απολάμβαναν τιμές που ανέρχονταν στα 0,95 ευρώ το λίτρο. Εκτιμάται ότι η φέτα και το λευκό τυρί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ψυγεία – και παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση- θα επαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018· «Είναι πολύ αυτό το τυρί… Θα έπρεπε να τελειώσει πολύ νωρίτερα» σχολίασε το μέλος του διδακτικού προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο Dairy News.

Φωτογραφία: Χριστιάνα Τσούτη.

You might also like